Zdravlje
LJEKOVITA BILJKA

Perunika za dobar san, protiv kašlja i za imunitet
Objavljeno 6. svibnja, 2024.
Ekstrakti perunike bogati su spojevima koji pomažu u smanjenju oteklina i crvenila
Perunika je omiljena biljka za uzgoj u vrtovima i parkovima, a postoji oko 200 vrsta. Bujnija je kada raste na sunčanom položaju, a ova višegodišnja biljka u ljekovite se svrhe može koristiti tek nakon nekoliko godina rasta. Perunike su iznimno prilagodljive i mogu rasti u različitim uvjetima. Vrlo su jednostavne za održavanje, ne traže mnogo pažnje nakon što su posađene i lako se razmnožavaju dijeljenjem gomolja. To ih čini idealnim izborom i za vrtlare početnike.

Sušenje


Za lijek se skuplja korijen od kolovoza do studenoga. Nakon vađenja korijen se guli i stavlja u hladnu vodu da ne potamni. Zatim se suši sedam do devet dana na suncu, pa u hladu. Korijen ima slabiji miris, koji podsjeća na ljubicu, ali je jači kada se samelje. U prah se melje tek nakon što je posve osušen. Za ljekovite svrhe dovoljan je gram praha korijena, pomiješan s hranom kao začin. Ili pola žličice praha prelivenog s 2 dl hladne vode koji se ostavlja preko noći, zatim procijediti i malo zagrije. Pije se dva puta dnevno. Ovaj čaj poboljšava rad jetre i žuči, sprečava povraćanje i migrenu izazvanu želučanim smetnjama. Pomaže i kod žgaravice i kronične upale želuca i crijeva, kao i mokraćnih organa. Djelotvoran je i protiv plućnih bolesti, kašlja, astme i emfizema. Svježe istisnuti sok perunike možemo rabiti za zaustavljanje krvarenja iz nosa. Zdrobljeno lišće može se stavljati na oboljela mjesta na koži (čirevi, lišajevi, opekline, itd.), a razne rane možemo posipati prahom od suhog korijena. Za detoksikaciju organizma kuhamo suhi korijen perunike u vinu. On se inače danas rabi u industriji parfema, kao dodatak raznim pastama za zube i slično. Na sličan način rabe se i žuta i bijela perunika.

Najpoznatije ljekovito djelovanje ili najpoznatija uporaba perunike u pučkoj medicini svakako je žvakanje korijena pri nicanju zuba dojenčadi. Korijen se rabi i kod problema respiratornih organa i puteva (kronični kašalj, emfizem - proširenje pluća, astma, viskoznog ili žilavog sekreta, upala sinusa, itd.), kod insuficijencija jetre i žuči, bolesti želuca i crijeva (upale, kod povraćanja, slabog rada želuca, nametnika u crijevima, katara crijeva, začepljenosti - zatvora, povraćanja, žgaravice), bolesti bubrega i mokraćnih puteva (upale mjehura, katar mjehura, prehlada mjehura), bolesti kože (prašak za posipanje ekcema, rana, kožnih nečistoća, itd.)

Čaj


Čaj od korijena perunike pripremamo tako da žlicu usitnjenog suhog korijena prelijemo s 3 dl vruće vode. Poklopimo da odstoji pola sata i procijedimo. Suhi prašak od perunike, koji ima miris po ljubici, u količini od 1 grama možemo dodavati raznoj hrani kao začin ako želimo iskoristiti navedena ljekovita svojstva. Homeopatski lijek Iris versicolor klasičan je lijek za migrenu, migrensku glavobolju i to kod boli samo jedne polovine glave s izrazitom mučninom i povraćanjem. Cvjetovi perunike su jestivi i mogu se koristiti kao dekorativni dodatak salatama ili desertima. J.Kn.
Možda ste propustili...

RADIONICA SVJESNOG PLESA 19. SVIBNJA

Namijenjen svima, bez obzira na dob ili fizičku spremu

NorMALNO JE IZGUBITI IZMEĐU 50 I 100 VLASI SVAKI DAN

Jaja, bobičasto voće i zeleno povrće za zdravu kosu