Regija
ODRŽAN 8. MITUP

Samosvjesna UI ne mora željeti uništenje čovjeka
Objavljeno 30. travnja, 2024.
Razvoj umjetne inteligencije valjalo bi usporiti da bismo bolje razumjeli što se uistinu događa
SLATINA



Društvo informatičara slatinskog kraja nastavlja provedbu projekta "DISK mITup" kojim predstavlja različite događaje s temom web-programiranja, strojnog učenja i agilnog razvoja. Cilj je toga projekta razviti edukacijski sadržaj i potaknuti kontinuiranu razmjenu ideja između članova tehnološke zajednice s fokusom na mlade entuzijaste i profesionalce u području digitalnih tehnologija.

– Ovaj projekt započeli smo prošle godine uz financiranje Grada Slatine, a ove godine samostalno smo održali dva susreta. Sada nastavljamo projektne aktivnosti uz potporu Grada Slatine sredstvima iz javnog poziva za sufinanciranje programa i projekata udruga za 2024. godinu. Nastavak serije mITup događanja donosi teme iz svijeta umjetne inteligencije, a prva je Uvod u umjetnu inteligenciju i odabrani alati s primjenama. To je tema koja posljednjih godina sve više okupira pažnju javnosti, ali također ulazi u našu svakodnevicu i potiče rasprave na svim razinama – kaže dopredsjednik udruge DISK Josip Hetrih.

Gost posljednjeg, 8. meetupa bio je Marko Hajba, predavač na Veleučilištu u Virovitici i PhD student matematike na PMF-u u Zagrebu. Glavna područja interesa su mu numerička matematika, umjetna inteligencija i matematičko modeliranje, autor je više stručnih i znanstvenih radova iz uskog područja interesa, a prezentirao je svoj rad i na Sveučilištu u Portlandu u SAD-u te na Tehničkom sveučilištu u Berlinu. Hajba je sudionike meetupa u Slatini upoznao s osnovnim pojmovima umjetne inteligencije, modelima i alatima UI, neuronskim mrežama te prednostima i manama umjetne inteligencije.

Posljednjih mjeseci održan je niz konferencija o umjetnoj inteligenciji. S obzirom na aktualnost teme i neočekivano brzog razvoja umjetne inteligencije, upitali smo predavača Hajbu za njegovo mišljenje o umjetnoj inteligenciji u svjetlu raširene bojazni od moguće zloporabe. Jedna od stvari koja nas, zasad, razlikuje od umjetne inteligencije jesu osjećaji. Čovjek još uvijek ima svoja sjećanja i osjećaje, a umjetna inteligencija još nije na toj razini, još nije svjesna svoje okoline. Ljudi će, međutim, kasnije vrlo teško moći razlikovati što je stvarnost, a što UI.

– To će biti veliki problem, ali ljudska radoznalost vodi nas prema tome. I sve ranije inovacije možemo primijeniti u vrlo korisne svrhe, ali i u negativne. Uvijek to ovisi o čovjeku. UI još uvijek je algoritam i ovisi o nama čemu ćemo ga naučiti, kako ćemo postaviti granice, kako će se ponašati, još uvijek radi ono što mu mi kažemo. Ali na višim razinama očekuje se da umjetna inteligencija postane svjesna svoje okoline, da počne razmišljati kao osoba, kao biće. Umjetna inteligencija postat će samosvjesna i superiorna čovjeku u mnogim pogledima, ali to ne znači da ga želi uništiti - kaže Hajba.

Petar Žarković
Sedam razina razvoja umjetne inteligencije
– Umjetna inteligencija sigurno će poboljšati svaki aspekt našeg života, ali mi je moramo “naučiti” da radi za nas. Zato bi valjalo malo usporiti njezin razvoj kako bismo bolje razumjeli što se uistinu događa, i s matematičke, i eventualno s pravne strane. To je ono što još uvijek zaostaje za eksperimentalnim dijelom razvoja, koji je vrlo brz, pa bi valjalo možda malo zastati i pogledati što smo to uistinu napravili i gdje smo došli. Postoji sedam razina razvoja umjetne inteligencije, a mi smo još uvijek realno u prvoj fazi i ne trebamo srljati prebrzo, ali ona je svakako budućnost i može nam olakšati i unaprijediti život – kaže Hajba.

Možda ste propustili...

U ČETIRI ODGOJNO-OBRAZOVNE SKUPINE 72 MALIŠANA

Potpisan ugovor - kreće gradnja vrtića Svarožić

SREDNJA ŠKOLA STJEPANA SULIMANCA

Novina: farmaceutski tehničar

Najčitanije iz rubrike