Novosti
NOVI ZAŠTITNICI NAŠEG ZRAČNOG PROSTORA

Šest Rafalea sletjelo u Veliku Goricu
Objavljeno 25. travnja, 2024.
Hrvatska će vojska tako imati moderniziranu borbenu letačku flotu, što predstavlja najveće ulaganje Vlade i Ministarstva obrane u obrambene snage

Prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale sletjelo je u četvrtak u Hrvatsku, a hrvatski državni vrh na svečanom dočeku poručio je da to predstavlja veliki iskorak u jačanju obrambenih kapaciteta i sigurnosti Hrvatske.

Rafalei su poletjeli iz zračne baze u Bordeauxu, a u hrvatski zračni prostor ušli zapadno od Rovinja. Let je trajao sat i 40 minuta. Dovezli su ih hrvatski piloti koji su se za njihovo korištenje obučavali 15 mjeseci.

Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima: „Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući", priopćio je MORH.

"Dolazak novih borbenih aviona značajan je iskorak prema modernizaciji i jačanju hrvatskih zračnih snaga u zaštiti zračnog prostora te ključni faktor očuvanja sigurnosti Hrvatske u budućnosti, kao i jačanju sveukupne borbene moći Hrvatske vojske. Simbolizira i snažnu suradnju između Hrvatske i NATO saveza u zajedničkom očuvanju mira, stabilnosti i sigurnosti", dodaje se u priopćenju.

Na svečanom dočeku u Velikoj Gorici, gdje su zrakoplovi sletjeli, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Tihomir Kundid rekao je da suvremeni borbeni zrakoplovi Rafale predstavljaju "eksponencijalni skok u borbenoj sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva", dodavši da su borbeni zrakoplovi "simbol moći oružanih snaga, ali i sredstvo odvraćanja".

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, general bojnik Michael Križanec je rekao da današnji dan "predstavlja krunu ogromnih napora i odricanja" te da "borbeni zrakoplovi predstavljaju suvremenu i moćnu vojnu komponentu koja će biti dominantna u zračnoj domeni, ali koja će biti sposobna djelovati na kopnene ciljeve i ciljeve na moru.

Zahvalio se svima koji su doprinijeli da HRZ dobije najsuvremenije borbene zrakoplove četvrte i pete generacije, od branitelja do političkih i vojnih dužnosnika i domoljuba, ali i onima koji su poginuli za ovu zemlju te strateškim prijateljima i saveznicima.

"Mi štitimo i naše savezničko nebo. Bit ćemo spremni braniti Hrvatsku i naše nacionalne interese i bit ćemo zauvijek Domovini vjerni", rekao je Križanec.

Ministar obrane Ivan Anušić u svom je govoru pozdravio ljude koji su prethodili današnjem događaju, a posebice četiri pilota, Marka Živkovića, Mirka Vukušića, Antu Plazibata i Radu Griva koji su bili prvi pripadnici HRZ-a i tijekom 1991. izveli 35 borbenih letova iznad Vukovara i istočne Slavonije.

"To je bilo tada, danas imamo 4. i 5. generaciju borbenih zrakoplova. Imamo jake oružane snage RH. Radimo na jačanju ne samo našeg ratnog zrakoplovstva nego jačamo i našu kopnenu vojsku i mornaricu. I tako će biti ubuduće", rekao je Anušić.

Richard Lavaud, predstavnik tvrtke Dessault Aviation, je rekao da su opremanje Hrvatske Rafaleaima i obuka 60 hrvatskih avijatičara u posljednje dvije godine rezultat "snažnog partnerstva između dvije zemlje".

"Nama je drago vidjeti europsku zemlju koja koristi zrakoplove proizvedene u Europi", rekao je Lavaud.

 

 

 

Gael Diaz de Tuesta, ravnatelj Uprave za naoružanje (DGA) Ministarstva obrane Francuske je rekao da je "suradnja s Hrvatskom posebna i da je danas važan dan u povijesti naše bilateralne suradnje", posebice u trenutku kada je "prijetnja na istočnom krilu Europe velika i svijet postao opasnije mjesto".

Fabien Guillaume Edmond Fieschi, veleposlanik Francuske Republike u RH, je rekao da dolazaj borbenih zrakoplova predstavlja "značajan trenutak za Hrvatsku i Francusku te hrvatsko-francusku suradnju".

Podsjetio je da su Hrvatska i Francuska 25. studenoga 2021., tijekom službenog posjeta predsjednika Emmanuela Macrona Zagrebu, potpisale Deklaraciju o strateškom partnerstvu koja se ne svodi samo na suradnju u obrani već u nizu ostalih područja.

"Ona je u službi naših zemalja i sigurnije i suverenije Europe", poručio je francuski veleposlanik.

 "Puna su srca svih na ovom zajedničkom velikom ostvarenju, kojim jačamo sposobnost Hrvatske vojske, stječemo snagu odvraćanja kakvu dosad nikada nismo imali, jačamo strateško partnerstvo s Francuskom, ušli smo u obitelj Rafalea, i to u potpunost mijenja naš međunarodni položaj pa i našu ulogu u okviru Sjevernoatlantskog saveza i ulogu u okviru Europske unije i drugih međunarodnih organizacija", rekao je premijer Andrej Plenković.

Dodao je da će novi zrakoplovi "čuvati hrvatsko nebo, kopno i more sljedećih 40 godina".

"Bit ćemo respektabilna vojna sila koja se u području između Bavarske i Grčke može pohvaliti, kad dođe ovih preostalih šest aviona, najjačim vojnim zrakoplovstvom u ovom dijelu Europe", poručio je Plenković na svečanom dočeku prvih  višenamjenskih borbenih aviona Rafale u Hrvatsku u vojarni „Pukovnik Marko Živković“ u Velikoj Gorici na Plesu.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković kazao je da odluka o nabavi predstavlja "jedan od najvećih iskoraka u razvoju hrvatskih obrambenih sposobnosti od 90-ih godina prošloga stoljeća"

"Ujedno (predstavlja) i najveću investiciju u naše oružane snage od osamostaljenja. Taj potez je također potvrda naše predanosti podizanju razine opremljenosti Hrvatske vojske", dodao je Jandroković.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je rekao da je ovim potezom Hrvatska "dobila moderno zrakoplovstvo, skoro najnovije generacije zapadne tehnologije" te je zahvalio zaslužnima koji su "napravili dobar posao".

"Ovo je veliki i lijep dan. Hrvatsko je dobila moderno zrakoplovstvo, onima koji su na tome radili čestitam, napravili su dobar posao".

"To će nam biti dobro, dobro će nam služiti. Ovi avioni su jedni od najboljih na svijetu", kazao je.

Milanović je pozvao na daljnje jačanje Hrvatske vojske.

"Hrvatske oružane snage su zrakoplovstvo, ali i mnogo više. To je obalna straža, brodovi, na čiju isporuku i porinuće čekamo godinama, treba nam streljivo, sve ono do čega sada ne možemo doći, zbog ratova".

"Moramo računati cijelo vrijeme o svojim interesima. U Đuri Đakoviću je na obnovi skoro stotinu Bradleyja, to smo izvukli u zadnji tren, to za Hrvatsku čudo znači. To je bio dobar potez", kazao je.

I Milanović i Jandroković i Plenković zahvalili su hrvatskim braniteljima, posebno prvim pilotima, na njihovoj žrtvi i hrabrosti u Domovinskom ratu i naglasili da bez toga ovo danas ne bi bilo moguće.

Zrakoplovi su stigli dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.

Odluku o kupnji borbenih aviona Rafale, Vlada je donijela 28. svibnja 2021.godine, kada je zadužila Ministarstvo obrane da provede sve potrebne radnje u vezi sklapanja ugovora između Hrvatske i Francuske. Taj su ugovor 25. studenoga iste godine potpisali tadašnji ministar obrane Mario Banožić i francuska ministrica obrane Florence Parly, u sklopu službene posjete francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Hrvatskoj.

Primopredaja prvog aviona Rafale održana je 2. listopada prošle godine u bazi francuskog ratnog zrakoplovstva Mont-de-Marsan. Do kraja ove godine u Hrvatskoj bi trebalo biti osam aviona, a do kraja prvog kvartala 2025. godine očekuju se i preostala četiri aviona.

Za kupnju Rafalea iz državnog je proračuna osigurano ukupno 1,13 milijardi eura u razdoblju od 2021. do 2026. godine. Za ovu je godinu predviđeno oko 225 milijuna eura, za sljedeću 65 milijuna, dok će se iz proračuna za 2026. godinu izdvojiti oko 18 milijuna eura.

Ugovorom između Hrvatske i Francuske također je obuhvaćena vojna suradnja, održavanje zajedničkih vježbi ratnog zrakoplovstva dviju zemalja te obuka hrvatskih pilota i tehničkog osoblja. Do danas je program obuke za Rafale prošlo oko 90 pripadnika oružanih snaga različitih specijalnosti, navode u Ministarstvu obrane. H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike