Dome slatki dome
DIZAJN: KOMFOR UZ MALE ZAHVATE

Pripremite se za ugodno opuštanje
Objavljeno 25. travnja, 2024.
Igra svjetla i sjene bitan je faktor u postizanju ugodne atmosfere i užitka
Komfor i ugodnu atmosferu moguće je osigurati i u vlastitom domu, i to uz male zahvate, a dobre ćemo rezultate toga osjećati još dugo! Svjetlo je nužno za dobro raspoloženje, ali njegove prevelike količine, pogotovo za toplog vremena, mogu imati upravo suprotan efekt. Stoga je potrebno osigurati kvalitetnu zaštitu od sunca, koja će regulirati količinu svjetla u prostoriji.

Klima


Zamračena atmosfera bit će ugodnija za opuštanje u popodnevnim ili večernjim satima, a za postizanje toga iznimno je važna zaštita od zapadnog sunca. Osim efikasne zaštite od sunca, suvremene potrebe nalažu i postavljanje klima-uređaja, koji će regulirati temperaturu i vlažnost zraka u prostoru. U vrućim danima to je bitan zahtjev, koji će uvelike pomoći kvalitetnom opuštanju. Prilikom postavljanja klimatizacijskih uređaja pobrinite se da zrak ne struji direktno na pozicije garnitura za sjedenje ili stola za blagovanje.

Upotreba ugodnih prirodnih tkanina kao presvlaka ili prekrivača na garniturama za sjedenje, stolcima i krevetima učinit će trenutke opuštanja ugodnijim jer će pri dodiru sprječavati znojenje kože. Presvlake od prirodne ili umjetne kože nisu poželjne, pa ih je dobro prekriti tim tkaninama.

Kolorit



Nijanse zelene, svjetloplave, crvene, bež ili žute stopit će se s ljetnim ugođajem, ali i stvoriti opuštajuću ležernu atmosferu. Za one koji ne vole kolorit, dominantnost vječne bijele ispunit će sva očekivanja. Zahvat će biti vrlo efektan i bojenjem nekih zidova ili samo jednog, naglašenijeg, zida u prostoriji. Igra bojama uvijek je zahvalna, jer u skladu s raspoloženjem i željama uvijek možete napraviti brze i jeftine promjene. Mogućnost reguliranja jačine osvjetljenja i stvaranje posebnih ugođaja postavom rasvjetnih tijela na različite pozicije u prostoru, pojačat će prostorne doživljaje i osigurati kvalitetnije opuštanje. Igra svjetla i sjene bitan je faktor u određivanju ugodne atmosfere i užitka u interijerskim efektima.

Izabela Galović Ninić, dipl.ing.arh.

Uživanje u glazbi
Uživanje u glazbi sastavni je dio opuštanja većine ljudi. Kako bi ugođaj bio potpun, potrebno je pravilno rasporediti zvučnike i njihovim postavom omogućiti slušanje glazbe u svim prostorijama doma. Moderni uređaji omogućuju daljinsko upravljanje, pa je potrebno samo opustiti se i uživati u zvucima omiljene glazbe. Trenutke tuširanja ili kupanja u kadi također obogatite zvucima glazbe, mirisnim kupkama i solima. Uživanje je zajamčeno!

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike