Svijet
O NAPADU OBJE STRANE SUZDRŽANO

I Izrael i Iran smanjuju značenje napada
Objavljeno 19. travnja, 2024.

Izraelski mediji citirali su u petak strana izvješća o izraelskom napadu na Iran jer službenih komentara nema, a u izvješćima iranske televizije smanjuje se značenje napada.

Čini se da napad na središnji iranski grad Isfahan nije izazvao znatniju štetu i prešutno prelaženje preko njega u obje zemlje upozorava na odlučnost da, bar za sada, sukob ne eskalira. U intervjuu za državnu televiziju stanovnik Isfahana opisao je eksplozije koje su se dogodile u petak ujutro kao "ništa više od petardi". Izraelski mediji prenijeli su izvješća New York Timesa i Washington Posta, koji su citirali neimenovane izraelske dužnosnike koji su im potvrdili da Izrael stoji iza napada, ali nisu dobili službenu potvrdu izraelskih vlasti. Izrael je tradicionalno nejasan u vezi s važnim pitanjima poput nuklearnog oružja i obavještajnih operacija i tišina je dio njegova načina komuniciranja. Iranska stajališta jasno je izrekao visoki iranski dužnosnik koji je Reutersu rekao da Teheran sada ne planira odgovor. Iranski mediji nastoje smanjiti značenje napada. U službenim izjavama gotovo se i ne spominje da iza napada stoji Izrael, odnosno kako obično govore "cionistički entitet". Državna televizija objavila je izjave analitičara i drugih stručnjaka koji su svi redom smanjili značenje i razmjere napada.

Eskalacija se dogodila nakon izraelskog napada na iransko veleposlanstvo u Damasku 1. travnja u kojem je poginulo sedam iranskih dužnosnika. Iran je na to odgovorio napadom dronovima i projektilima na Izrael prošlog vikenda. Izrael i njegovi saveznici većinom su ih presreli. Iranska reakcija signalizira da ne želi eskalaciju. "Čini se da to pokazuje da se Iran nastoji odmaknuti s ruba, minimizirati učinak napada i možda spustiti se na ljestvici eskalacije", rekao je Jonathan Lord, čelnik programa za bliskoistočnu sigurnost pri Centru za novu američku sigurnost, think-tanku iz SAD-a. H

Možda ste propustili...

PROTIV VOJINA PAVLOVIĆA, ČELNIKA JEDNE OD EKSTREMISTIČKIH SRPSKIH UDRUGA

Sud BiH potvrdio prvu optužnicu podignutu zbog nijekanja genocida u Srebrenici

POLICIJA SMATRA DA SE NE RADI O TERORISTIČKOM NAPADU

U napadu mačem u Londonu ubijen 13-godišnji dječak

Najčitanije iz rubrike