Novosti
REAKCIJE STRANAČKIH VOĐA NA IZBORNE REZULTATE

Benčić: Pozivam sve političke aktere da budu dosljedni i kažu “ne” HDZ-u
Objavljeno 18. travnja, 2024.
Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u srijedu navečer je u postizbornom obraćanju stranačkim kolegama i partnerima iz koalicije Rijeke pravde rekao kako je "ovo bila neobična i drukčija kampanja". "Zahvala svim građanima koji su izišli na izbore u velikom broju, a zahvala i onima koji su nama dali povjerenje. Hvala vam na svemu", rekao je Grbin. "Ovi rezultati nisu onakvi kakve smo priželjkivali, ali su pokazali i da dvije trećine hrvatskih građana i građanki žele promjenu. Mi ih iznevjeriti nećemo. Nije gotovo", rekao je Grbin pa dodao da do ponoći ne smije govoriti kome će predati mandat za sastav vlade. Najavio je da u četvrtak počinje "razgovor s onima koji su rekli da s HDZ-om neće". "Sada trebaju pokazati da stoje iza svojih riječi. Hrvatska će biti bolja, a mi smo jamac toga", rekao je Grbin.


“Možemo biti jako zadovoljni našim rezultatom. Bez obzira na to što rezultati nekih drugih nisu onakvi kakve smo zamišljali, ne zaboravimo da je cilj broj 1 rušenje HDZ-a. Taj cilj je još uvijek ostvariv i dostižan, točno u onom scenariju o kojem smo mi govorili", rekla je u Sandra Benčić, koordinatorica stranke Možemo. "Dostižno je da desnica ne uđe u vladu, jer mi ćemo biti brana da desnica ne uđe u vladu. Sad pozivam sve političke aktere, od ljevice do desnice, koji su se zaklinjali da je glavni cilj uništiti koruptivnu hobotnicu, koji su se zaklinjali da nikad neće s HDZ-om, da budu dosljedni i da poštuju svoje birače, i da kažu ‘ne‘ HDZ-u. "U idućim danima se može dogovoriti da stranka iz opozicije - a to je SDP, s najviše glasova, sastavi manjinsku vladu koju ćemo mi svi ostali podržati", istaknula je. "Sigurna sam da se možemo dogovoriti da manjinska vlada odradi programski ono što je nužno da posiječemo krake korupcijske hobotnice jednom zauvijek. Mi smo unaprijed našim biračima rekli sve, ništa nas nije poljuljalo. Jasno smo rekli komu daju glas. Nikad nećemo podržati desnu vladu, jasno smo rekli. Sada je na njima odgovornost", zaključila je Benčić.


Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora, za Novu TV je rekao da može biti zadovoljan privremenim rezultatima izbora. “Plus, minus 60, sve je dobro. Ali važna je razlika od političke konkurencije, koja je najavljivala neku veliku pobjedu, na neustavan način se u sve uključio i predsjednik Republike i narod je to kaznio. Mi smo vodili drukčiju politiku”, rekao je Jandroković. Upitan o mogućim razgovorima s Domovinskim pokretom, Jandroković je rekao: “Pričekat ćemo konačan ishod da vidimo koliko imaju HDZ i partneri, a koliko druge političke opcije i onda ćemo možda razgovarati s nekima od njih.” D.Pav.
PENAVA: NEMA SURADNJE SA SDSS-om I MOŽEMO


Predsjednik Domovinskog pokreta (DP) Ivan Penava izjavio je nakon obrađenih više od 70 posto biračkih mjesta da su s 11 osvojenih mandata treća politička stranka u Hrvatskoj, a očekuje da će taj broj rasti jer ima dosta graničnih mandata.

Penava je najavio da će sutra sjesti i razgovarati "ovisno o tome tko će raspolagati s kakvim kartama".

Poručio je, uz burno odobravanje okupljenog članstva da čvrsto ostaju pri tome da suradnja s SDSS-om ni u jednoj varijanti ne dolazi obzir, a da je stranka Možemo "nemoguća misija".

Zahvalio je svim biračima koji su izašli na izbore dok je one koji su mogli a nisu pozvao da to isprave u predstojećim izbornim ciklusima.

Smisao demokratske države je izlazak na izbore i mnogi ljudi su u Domovinskom ratu dali živote da bi svatko od nas imao to pravo, a ne da ga ostavi neiskorištenim, poručio je.

Smatra kako je vrlo razvidno da će  u novom sazivom s izabranim ljudima i uz pomoć koalicijskih partnera moći činiti vrlo značajan faktor na hrvatskoj političkoj sceni.

"Kad se uzmu u obzir ta dva brda "crveno" i "plavo" non-stop smo komunicirali da ne pripadamo niti jednome, a jedini kojem pripadamo je hrvatski narod, svaki obični hrvatski čovjek", rekao je Penava.

Grmoja: Vrijeme Mosta tek dolazi, ostaje beskompromisan u borbi protiv korupcije

Mostov Nikola Grmoja poručio je u završnom obraćanju članstvu u izbornom stožeru nakon 80 posto obrađenih glasačkih listića kako vrijeme Mosta tek dolazi i ostat će beskompromisan u borbi protiv korupcije.

''Mi smo jedna od rijetkih opcija koja raste na ovim izborima koji su uistinu bili posebni. Voljeli bismo da je kampanja bila dulja i da smo imali više vremena'', kazao je.

Grmoja je najavio da će Most ostati jedinstven i beskompromisan u borbi protiv korupcije.

Citirao je i predsjednika Mosta Božu Petrova, ocijenivši kako je Petrov osoba bez kojeg Mosta ne bi bilo i koji ih, kako je istaknuo, drži skupa.

''Dobra ideja se ne da ugasiti. Ne daju ljudi, a ne da ni dragi Bog'', kazao je.

''Hrvatska je zarobljena u klijentelizam. Narod tek treba progledati. Istina pobjeđuje, a hrabrost osvaja'', poručio je.

Zahvalivši biračima, Grmoja je nadodao da je to "tek početak promjena''.

Možda ste propustili...

PROJEKT HRVATSKE AKADEMSKE I ISTRAŽIVAČKE MREŽE

Pomoć djeci sa smetnjama u razvoju

OPĆINSKO DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO U VINKOVCIMA

Banožić optužen zbog izazivanja smrtonosne prometne nesreće

TREĆINA ČLANOVA KOMORE ZA DESETAK GODINA IDE U MIROVINU

Prijeti nestajanje profesije primalja, nužan novi studij