Sport
PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping
Objavljeno 17. travnja, 2024.
Ako Osijek na pravi način želi razvijati mlade igrače, na ljeto treba stvoriti ozbiljnu momčad
Osijek je u naletu. Konačno su bijelo-plavi nogometaši uhvatili kontinuitet dobrih rezultata, koji im je tako nedostajao u drugom dijelu sezone.

Nakon tri uzastopne pobjede u gostima sve izgleda puno ljepše negoli prije mjesec dana, ali što se tiče projekcija, ništa se neće promijeniti. Osijek na ljeto čeka doista ozbiljna rekonstrukcija momčadi, a iza te akcije krije se nekoliko otvorenih pitanja kojima će se trebati pozabaviti sportski direktor Jose Boto.

Prvo stvoriti kičmu


U biti, vjerujemo kako je Portugalac u suradnji s trenerom Zoranom Zekićem već neke važne stvari stavio na papir, iako je u javnim istupima još uvijek vrlo oprezan, pa se ne mogu naslutiti njegovi potezi. A trebat će donijeti neke jako važne odluke. Prva se svakako odnosi na pitanje oko koga se planira graditi novu momčad. Boto je spominjao kako svaka momčad mora imati kičmu. Nju obično čine vratar, stoper, veznjaci i napadač. Vratarsko pitanje je otvoreno. Marko Malenica, koji je do ozljede imao status jedinice, bit će pod pritiskom mladog Franka Kolića, koji je na Poljudu pokazao dio svog potencijala. U zadnjoj liniji kamen temeljac trenutačno je Andre Duarte, u veznom redu Darko Nejašmić, a u napadu Ramon Mierez. I to bi izgledalo doista kao odličan temelj za izgradnju momčadi da Nejašmić i Mierez ne ulaze u posljednju godinu ugovora. Oko Nejašmića su se prije Botova dolaska prilično lomila koplja, ali Portugalac je u nekim neobveznim razgovorima dao naslutiti kako bi rado zadržao Nejašmića još koju godinu. Što se Miereza tiče, ni on sam nije dao naslutiti kakvi su mu planovi. On je uvjerljivo najskuplji Osijekov igrač, ali također treba biti iskren i reći kako svojim pristupom, igrama i pogodcima vraća svaki euro koji je u njega uložen, pa možda ne bi bilo zgorega krenuti u akciju kojom bi ga se pokušalo zadržati na Opus Areni i duže od ljeta 2025. Naravno, to neće biti nimalo jednostavan zadatak, a Boto je vezano uz to pitanje poslao jasnu poruku:

- Za suradnju je, kao i za brak, uvijek potrebno dvoje. Imamo određene planove, ali tek treba vidjeti kako će na njih reagirati igrači - rekao je nedavno sportski direktor.

U svakom slučaju, stvoriti kičmu oko koje će se slagati nova momčad bit će prvi Botov zadatak, a tek onda popunjavanje.

Mladi dolaze


Osijek trenutačno u svojim redovima ima još igrača koji mogu biti oslonci sljedeće sezone, poput Roka Jurišića. Tu je i Stjopa Mkrtčjan, čiji su adut godine, a u posljednje vrijeme počeo se nametati i Renan Guedes. Usto, dobra je vijest nadiranje mladog igračkog vala. Bukvić i Omerović su već etablirani, a stižu Mataković, Prekodravac i Vrbanac, koji bi trebali biti u svim nacrtima nove momčadi. Upravo zbog tih mlađih snaga Osijek bi morao ozbiljno poraditi na ojačavanju momčadi, jer samo će na taj način ta mladost dobiti normalne uvjete za daljnji razvoj. Nadamo se samo kako ta promjena strategije, čiji je temelj oslonac na mlade snage, ne znači i njihove prerane transfere. Anton Matković je baš čisti sirovi talent, s kojim bi najbolje bilo ići korak po korak, jer ima on još dosta toga za dotjerati prije negoli bude spreman za ozbiljan izlazni transfer. Navijačima će u ljeto sigurno daleko najzanimljiviji biti ulazni transferi. Boto ih je najavio između pet i deset, ali u pozadini će Jose imati baš puno posla oko uobličavanja rostera. Naime, Osijek na posudbama ima čak 12 igrača, pa treba vidjeti ima li koji od njih kvalitetu postati prvotimac. Među tim posuđenim igračima ima i iskusnijih, poput Vinka Petkovića ili Stefanosa Evangeloua, kojima ugovori traju do ljeta 2025., a malo je vjerojatno da se na njih računa. No treba vidjeti što učiniti s, recimo, Ivanom Cvijanovićem, Josipom Vuicom i Tinom Polićem. Osim toga, još uvijek se ne zna hoće li nekom od igrača kojima istječu ugovori biti ponuđena nova suradnja, a isto je i s onima koji su na posudbama. Prije svih se to odnosi na Čokaja i Almašija, za koje se teško može reći da su opravdali očekivanja jer se ni jedan od njih nije izborio za mjesto standardnog startera.

Uglavnom, prije nego što se krene u ljetni šoping, itekako će važno biti napraviti kvalitetniju reviziju postojećeg igračkog kadra.

Dalibor Keler
OSIJEK 2023. ZAVRŠIO S GOTOVO 18 MILIJUNA EURA PLUSA
NK Osijek objavio je redoviti godišnji financijski izvještaj, iz kojeg proizlazi kako je klub prošlu, 2023. godinu završio s gotovo 17,6 milijuna eura plusa. Od važnijih stavki može se izdvojiti da je na plaće igrača potrošeno nešto više od osam milijuna eura, a ostali klupski zaposlenici stajali su upola manje. Najvažnija stavka u prihodima su sponzorski ugovori, koji su klubu donijeli 19 milijuna eura, a od ulaznica je NK Osijek u prošloj sezoni zaradio 1,2 milijuna eura.

12
igrača Osijeka je na posudbama. To su: Vinko Petković (Rudeš), Stefanos Evangelou (ZTE), Luka Barić (Zrinski Osječko), Ivan Cvijanović (Šibenik) Domagoj Verhas i Andrej Svrzlić (Cibalia), Nikola Janjić (Komarno), Josip Vuica i Tin Polić (Nafta Lendava), Tin Sajko (Jarun), Ivan Baković (Vukovar 1991) i Dominik Solić (BSK Bijelo Brdo)

8
aktualnih prvotimaca ima dogovorenu suradnju s klubom s Opus Arene do ovoga ljeta. Ugovori istječu Slavku Braliću, Šimi Gržanu, Petru Brleku, Marku Barešiću i Luki Branšteteru, a posudba završava Enisu Čokaju, Ladislavu Almašiju i Oleksandru Drambajevu. Pitanje je tko će od njih ostati u kadru za sljedeću sezonu, u kojoj Osječani imaju puno ambicija

Možda ste propustili...

EUROPSKO PRVENSTVO U VESLANJU

Polufinale je tu, mogu naši i brže

DRUGI ČIN FINALA DOIGRAVANJA KOŠARKAŠA

Osječani ne žele kraj serije, nego opet ići u Rijeku

POBJEDNICI MADRIDA DOBIT ĆE GOTOVO MILIJUN EURA

Donna u 1. kolu čeka kvalifikanticu

Najčitanije iz rubrike