Ekonomija
HRVATSKI DUHANI ZAVRŠILI UGOVARANJE

Sklopili novih 39 ugovora s proizvođačima duhana
Objavljeno 11. travnja, 2024.
Hrvatski duhani, koji posluju u sklopu BAT grupe, završili su proces ugovaranja nove proizvodne sezone, i to, kako navode iz te tvrtke, znatnim povećanjem ugovorenih površina u odnosu prema prethodnoj godini, ali i privlačenjem novih proizvođača, što je proizvodnju duhana potvrdilo kao jednu od najstabilnijih poljoprivrednih proizvodnji u Hrvatskoj.



Ugovoreno je ukupno 2106 hektara, 19 % posto više hektara na kojima će se saditi duhan nego 2023. godine, a među 245 proizvođača duhana su i novi poljoprivrednici koji se odlučuju za tu visoko dohodovnu kulturu. Potpisano je 39 više ugovora za proizvodnju duhana, ratarske kulture čija otkupna cijena kontinuirano raste, te je u protekle dvije godine porasla za više od 50 %.



Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku, cijene duhana su samo 2023. godine porasle za 35 %, a, primjerice, cijene kukuruza i pšenice bilježe pad od 44 % odnosno 40 %.



“Rast interesa poljoprivrednika za proizvodnju duhana potvrda je da ta proizvodnja ima budućnost u Hrvatskoji da su kooperanti prepoznali naše napore za osiguranje dugoročne održivosti profitabilnosti proizvođača. Prednosti ovog proizvodnog sustava najbolje su bile vidljive lani, kad smo unatoč višestrukom povećanju troškova energije i materijala te ekstremnim vremenskim uvjetima, zahvaljujući pravovremenoj reakciji naših agronoma uspjeli osigurati dobre prinose”, izjavila je Aleksandra Grigić, predsjednica Uprave Hrvatskih duhana. Z.R.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike