Novosti
DOMOVINSKI POKRET S PARTNERIMA PREDAO LISTE

Penava: Vjerujemo da ćemo ostvariti rezultat koji će donijeti uskrsnuće RH
Objavljeno 28. ožujka, 2024.

Čelnik DP-a Ivan Penava predao je u četvrtak DIP-u liste za parlamentarne izbore, na koje izlazi u suradnji sa strankama Agrameri, Pravo i pravda, Demokratski HSS, Zelena lista, Blok za Hrvatsku te s nezavisnim zastupnicima. "Nismo došli s tamburašima, već ponizni u ovo preduskrsno vrijeme predati kandidacijske liste s čvrstom vjerom da ćemo ostvariti rezultat koji će omogućiti uskrsnuće Hrvatske", poručio je Penava.



Dan prije Penava je potpisao sporazum za izlazak na parlamentarne izbore, 17. travnja, sa strankama Agrameri, Pravo i pravda, Demokratski HSS, Zelena lista, Blok za Hrvatsku te s nezavisnim zastupnicima, a uoči predaje lista predstavio je nositelje lista u deset izbornih jedinica, među kojima su iz stranke Pravo i Pravda dobili dva vodeća mjesta. U 11. jedinici će, najavili su, "podržati hrvatske generale".

Nositelj 1. izborne jedinice bit će im Mislav Kolakušić (Pravo i pravda), 2. izborne jedinice Tomislav Josić, u 3. izbornoj jedinici vodeći je Davor Dretar, u 4. jedinici Mario Radić, u 5. izbornoj jedinici nositelj liste je Ivan Penava, 6. izbornu jedinicu predvodit će Igor Peternel, u 7. jedinici nositelj liste je Josip Jurčević, u 8. izbornoj jedinici prvo mjesto dobio je Ivan Vilibor Sinčić (Pravo i pravda), 9. će izbornu jedinicu predvoditi Damir Biloglav, a nositelj 10. izborne jedinice je Stipo Mlinarić Ćipe.

Čelnik Domovinskog pokreta nije htio, kako je rekao, na Veliki četvrtak komentirati aktualnosti, pa tako ni činjenicu da ih predsjednik Republike Zoran Milanović "štedi" u svojim izjavama i ne odbacuje DP kao moguće partnere ljevice nakon izbora. "Valjda čovjek ima neku logiku i ne napada ljude bez razloga, ljude koje možda respektira na neki način", ipak je kratko rekao Penava.

Nakon Domovinskog pokreta svoje liste za 8. i 9. izbornu jedinicu predali su i Akcija za promjene, čiji je predsjednik šibensko-kninski župan Marko Jelić, i Agrarna stranka na čelu s Robertom Hadžićem. No te stranke na izbore izlaze zajedno i u 1., 2. i 5. jedinici, a liste za njih će, najavljuju, predati u petak. U 3. izbornoj jedinici surađuju i s Nezavisnom platformom Sjever, međimurskog župana Matije Posavca. Na pitanje koliko mandata očekuju, Jelić je rekao kako očekuju "neke mandate koji su izgledni za dobiti prema sadašnjim anketama". Partner kojeg nikako ne vide u priklanjanju nakon izbora je HDZ, izjavio je Jelić. "A svi ostali - vidjet ćemo tko će prihvaćati što mi zahtijevamo kao temeljna načela, a to su promjena Ustava u smislu izbora ustavnih sudaca i državnih odvjetnika, koje više ne bi smio birati politički sustav, nego građani, a tako i sigurnost građana u smislu reforme pravosudnog sustava, uspostava Fonda za demografiju, priznavanje radnog staža onim osobama koje su završile fakultet i dokup mirovinskog staža za godine studiranja", naveo je Jelić. H
Možda ste propustili...