Kultura
3. DANI GRADSKOG KAZALIŠTA POŽEGA

Premijera predstave “San ivanjske noći”
Objavljeno 28. ožujka, 2024.
Treći "Dani Gradskog kazališta" Požega kulminirali su u završnici premijerom predstave "San ivanjske noći" u koprodukciji s Teatrom Exit iz Zagreba u režiji Renea Medvešeka i Sare Stanić Blažević.

- Nama je posebno drago što večeras imamo premijeru zanimljive i za Požegu možda drukčije predstave s izvrsnim autorskim timom - istaknula je ravnateljica požeškog kazališta Valentina Neferović, najavljujući predstavu. Predstava je početno bila ispit za tadašnje studente glume druge godine, ali je nadrasla svoje prvotno izdanje.

- Ta ideja preživjela je pet godina, ali zahvaljujući kazalištu u Požegi, Teatru Exit i zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti omogućeno je da to zaigraju u profesionalnim uvjetima. Mislim da treba za naglasiti kod ove naše verzije da smo ograničeni na ovaj broj studenata. U razgovoru sa Sarom Stanić Blažević pojavila se ideja da je ovo ozbiljan komad s velikom podjelom i ne izvodi se u ovakvoj kombinaciji. Ispostavilo se da bi zapravo šestero ljudi moglo odigrati sve te tri skupine uloga - rekao je o radu na predstavi redatelj Medvešek, naglašavajući skromnu scenografiju, ali zato vrlo "kazališnu" predstavu s puno glume.

Prema tradiciji u kojoj je pisan komad, na sceni su minimalni rekviziti, jednostavna kostimska rješenja i ništa scenografije što mlade glumce ostavlja prepuštene vlastitoj mašti i hrabrosti izvedbe. Svi igraju sve uloge, ali radnja se i dalje lako prati, što dijelom zahvaljujemo Bardu, a dijelom talentu i sposobnosti preobrazbe glumaca koji su ovaj materijal pripremali za ispit na drugoj godini studija glume, u klasi Renea Medvešeka i već godinama se vesele prilici da se komadu vrate u profesionalnim uvjetima, što im je ova neobična koprodukcija Teatra Exit i Gradskog kazališta Požega omogućila.

- Da ne duljimo, za ovaj uvod su zapravo važne samo dvije riječi: mašta svih uključenih, glumaca i publike, i čarolija: čarolija igre, gledanja i naravno, zadnje, ali ne i najmanje važno, prve zaljubljenosti - stoji u najavi predstave, koju igraju: Vid Ćosić, Lara Nekić, Kristijan Petelin, Filip Lugarić, Ružica Maurus i Nika Barišić. B.Starčević-Tesari
Možda ste propustili...

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

Najčitanije iz rubrike