Dome slatki dome
ODRŽAVANJE SPRIJEČITE VLAGU

Čiste pločice i fuge na siguran i prirodan način
Objavljeno 28. ožujka, 2024.
Sredstva za čišćenje ostavljaju puno organskih spojeva koji mogu biti štetni za vaše zdravlje

U svakom domu se kuhinja i kupaonica koriste svakodnevno, stoga su to prostorije koje treba svakodnevno održavati. Iako ih možda redovito brišete, s vremena na vrijeme trebate dublje očistiti pločice i fuge.



Masa za fugiranje pločica može postati vrlo prljava nakon dugog korištenja, stoga biste trebali znati kako je pravilno očistiti. Iako mnogi upotrebljavaju kupovna kemijska sredstva za čišćenje fuga, ona zapravo nisu najbolji izbor. Ta sredstva za čišćenje ostavljaju puno organskih spojeva koji mogu biti štetni za vaše zdravlje. Srećom, potrebno vam je samo nekoliko jednostavnih sastojaka za čišćenje fuga. Umjesto kemijskog sredstva za čišćenje fuga možete upotrijebiti mješavinu pjene za brijanje i limunova soka kako biste izribali fuge i osigurali da vaše pločice izgledaju sjajno cijele godine.

Sredstvo ćete napraviti tako što ćete dodati nekoliko žlica limunova soka u jednu šalicu pjene za brijanje. Prema potrebi, možete napraviti više sredstva, a to ovisi o veličini prostora. Svakako upotrijebite osnovnu pjenušavu kremu za brijanje koja ne sadržava gelove, hidratantne kreme ili druge dodatke. Nakon što dobijete smjesu, rasporedite je po pločicama koje želite očistiti. Pustite da odstoji nekoliko minuta prije nego što izribate fugt starom četkicom za zube ili četkom za ribanje. Zatim pločice isperite toplom vodom. Možda ćete htjeti ponoviti postupak, ako je potrebno, kako biste bili sigurni da su vaše fuge čiste.

Iako kombinacija kreme za brijanje i limunova soka može dobro funkcionirati za neke podove, budite oprezni. Dvaput razmislite prije nego što upotrijebite sok od limuna za "oživljavanje" prljavih podova od pločica i upotrijebite ga samo na pločicama koje nisu od prirodnog kamena, jer čišćenje prirodnog kamena sokom od limuna može dovesti do oštećenja. Krema za brijanje također nije idealna za prirodni kamen jer sadržava spojeve koji mogu ostaviti mrlje na kamenu i prodrijeti u porozni materijal. Kad god nešto čistite tim sastojcima, prvo napravite probu na neuočljivom području. Provjerite kako će materijal reagirati prije nego što ga rasporedite po cijelom podu. T.K.
ČISTA POSUDA ZA ČETKICE
S vremenom se na čaši ili držaču četke za zube mogu stvoriti i stvrdnuti mrlje. Srećom, možete ih lako očistiti s malo vode, sapuna i octa, bez obzira na to jesu li keramički ili plastični. Izvadite četkice iz čaše ili držača, navlažite krpu sapunom za posuđe i vrućom vodom te obrišite držač četkice kako biste uklonili sve osušene mrlje. Malu, veličinom prikladnu, posudu napunite bar do pola jednakim dijelovima vode i octa. Stavite držač i ostavite ga prekriven otopinom za čišćenje oko pola sata. Kada završite, čistom ga krpom osušite prije nego što ga vratite na mjesto.

Možda ste propustili...

TEST: EINHELL TE-SW 18/610 LI-SOLO

Za čiste staze i sve površine oko objekta

DIZAJN: KOMFOR UZ MALE ZAHVATE

Pripremite se za ugodno opuštanje

Najčitanije iz rubrike