Dome slatki dome
VRT: SPASITE SVOJE BILJKE

Nakon obilne kiše potreban je oprez
Objavljeno 28. ožujka, 2024.
Nikako ne smijete čekati da se sam osuši, gnojiti ga dok je tlo namočeno, orezivati biljke i zanemarivati puževe i kukce

Iako svi više volimo sunčane dane, posebice nakon što je stiglo proljeće, i kiša može biti dobrodošao prizor. Posebice nam je lijepa nakon dugog sušnog razdoblja, no, kad je u pitanju vaš vrt, kad ga odjednom pogodi velika količina vode u obliku višednevnih padalina, to nikako nije dobro.



Dugotrajna kiša mogla bi naštetiti biljkama u vašem vrtu. Zbog toga je dobra ideja da provjerite svoj vrt kad se nebo razvedri - ali, oprez, nemojte praviti ove pogreške kada su vaše biljke u potencijalno osjetljivom stanju.

Čekate da se voda sama isuši: Ako primijetite da se voda skupila u dijelu vašeg vrta, riješite se vode ako možete. Osim što ćete izbjeći pretjerano zalijevanje korijena, svaka stajaća voda može privući komarce.

Gnojite svoj vrt, cvijeće ili druge biljke: Pričekajte nekoliko dana nakon obilnih padavina prije nego što gnojite svoj vrt. Ako to učinite prerano, gnojivo bi se moglo isprati prije nego što zaista išta učini.

Orezujete svoje biljke: Iako je u redu ukloniti sve grane ili drugo lišće koje je oštećeno u oluji, ovo nije vrijeme za orezivanje biljaka. Rezidba u vlažnim uvjetima može učiniti vaše biljke ranjivima na patogene.

Zanemarujete puževe i kukce: Puževi i kukci preferiraju vlažna staništa, pa se mogu odlučiti useliti u vaše dvorište ili vrt nakon obilnih padalina ili razdoblja vlažnog vremena. Problem je što vole jesti plodove i razne listove. Nakon napornog rada koji ste uložili u održavanje svojeg vrta, vjerojatno ne želite da se on pretvori u bife za puževe i kukce. Ako ih primijetite na svojim biljkama, pločniku ili prilazu, najbolje je da ih se riješite tako što ćete ih pokupiti u praznu kantu i odnijeti dovoljno daleko od svog vrta. T.K.
Možda ste propustili...

VIŠE VOLI VRUĆINU NEGO HLADNOĆU

Begonija ima više od 1800 vrsta

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

Najčitanije iz rubrike