Mozaik
VINKOVAČKA GRADSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA

Jedinstveni suvenir postao junak iz stripa Lavanderman
Objavljeno 26. ožujka, 2024.
U vinkovačkoj Gradskoj knjižnici i čitaonici predstavljen je strip-album "Lavanderman - zatvorske priče" Tonija Favera i Vinka Barića, kojima se pridružio i Zvonimir Rumboldt.

- Lavanderman je isprva bio lutkica ispunjena lavandom, smišljena kako bi moja prijateljica bolje prodala lavandu na svom štandu. Lavanderman je tako zamišljen kao jedinstveni suvenir, no s obzirom na to da je sama izrada lutkica nosila više troškova nego zarade, Lavanderman je postao junak iz stripa – pojasnio je Toni Faver.

Predstavljanju je nazočio i Dubravko Mataković, vrsni znalac aktualnih događanja na domaćoj i svjetskoj strip- sceni i za Glas Slavonije iznio svoje dojmove o ovom albumu i radu dvojice strip-autora.

- Scenarist Toni Faber, koji je i idejni tvorac lika i djela Lavandermana, pravog imena Boris Bunčuga, započeo je ovu priču s igrano-dokumentarnim filmom "Lavanderman, istina ili mit?" koji je režirao Zvonimir Rumboldt. Riječ je o superjunaku s Hvara kojemu lavanda daje određene moći koje gubi ako napusti Hvar i zato nikada ne odlazi s njega. Nakon filma Toni Faver je pokrenuo časopis Lavanderman, u kojemu su se izmjenjivali razni autori stripova, a najviše je bio zastupljen Vinko Barić. U drugom broju Lavandermana naslovni junak zaglavi u pritvoru zbog ilegalnog iznajmljivanja apartmana i tamo priča "lovačke priče" o svojim doživljajima. Niz tih priča nacrtao je Vinko Barić, a sve su objavljene u albumu "Lavanderman - zatvorske priče". Prema riječima Barića, nije bio zadovoljan svim epizodama, pa ih je radio ponovo, a neke su i posve nove. Za vrijeme dok je u pritvoru Lavandermanova majka donosi mu jela, pa je strip-album obogaćen s devet recepata dalmatinskih spiza koje doista postoje. Recepti su popraćeni Barićevim ilustracijama. Ukupno je izišlo deset brojeva Lavandermana, a u posljednjem je sudjelovalo čak dvadeset crtača. U tom završnom broju Lavandermen petnaest puta umire u verziji raznih crtača, nakon što se oženi i u tom trenutku u nekoliko sekundi ostari i umre. Autori su nam otkrili da postoji mogućnost nastavka Lavandermanovih pustolovina jer u svijetu stripa nije neuobičajeno da se superjunaci vraćaju nakon smrti - kaže Mataković.

Saša Paprić, koji je vodio program, predstavio je četvrti broj strip-časopisa "Prefiks", izdanje udruge Hrvatski autorski strip. M.Flego
Možda ste propustili...

NATJEČAJ INMUSIC BREAKTHROUGH POWERED BY EUROPAVOX

Zasviraj na omiljenom festivalu!

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

Najčitanije iz rubrike