Mozaik
EVERGREENI U ZAGREBAČKOJ ARENI

Novi fosili koncertom slave svoj 55. rođendan
Objavljeno 26. ožujka, 2024.
Za 9. studenoga spremaju pravi spektakl, najbolju produkciju, posebne goste, a posebnu posvetu dat će voljenom Zagrebu

Iako posljednjih godina pune sve velike dvorane u regiji, a sada će nastupiti i u zagrebačkoj Areni - Sanja, Marino i Zec donijeli su odluku - koncertom "55 godina Novih fosila" kreću na oproštajnu turneju.



- Vrijeme je. Iza nas već su neke godine, toliko smo toga prošli. Ali ako se već opraštamo, onda ćemo to učiniti kako treba! - rekla je Sanja Doležal.

Prvi uspjeh


Zato za zagrebačku Arenu u subotu, 9. studenoga 2024. spremaju pravi spektakl, najbolju produkciju, posebne goste, a posebnu posvetu dat će svom voljenom Zagrebu - gradu čiji su na neki način postali simbol.

- Nema Dinamove utakmice bez ‘‘Košulje plave", nema dobre fešte bez "Diridonde" ili "Za dobra stara vremena", nema Badnjaka bez nastupa na Trgu u podne s ekipom koja već dolazi godinama. Zagreb je naš grad i želimo svim Zagrepčanima priuštiti tulum za pamćenje - dodala je Sanja.

Prošlo je 55 godina otkad su se Novi fosili pojavili kao nova snaga na domaćoj glazbenoj sceni. Njihove hitove s punim pravom možemo zvati evergreenima, jer uz njih su plesale, odrastale i zaljubljivale se generacije. Od osnutka do danas kroz sastav je prošlo dvadesetak glazbenika, a tijekom 1970-ih i 1980-ih postali su jedna od najuspješnijih pop-grupa na našim prostorima. Sve su 1969. započeli Slobodan Momčilović Moka i Marinko Colnago. Prve veće uspjehe donijela je 1976. Na Splitskom su festivalu izveli "Diridondu" koja je postala hit u cijeloj Jugoslaviji. Tih im se godina pridružuju Vladimir Kočiš Zec i Rajko Dujmić koji su itekako obilježili djelovanje Novih fosila. Godine 1983. Đurđica Barlović odlučuje se na solokarijeru, no nastavlja suradnju s Fosilima.

- Isto kao što je došla inicijativa sama od sebe da ju pozovemo kao gošću da pjeva na našoj ploči u jednom prekrasnom duetu, tako smo se mi na njezinu inicijativu odazvali da sudjelujemo na njezinu koncertu kojim bismo napokon htjeli demantirati razne glasine koje doista nisu imale nikakve osnove - rekao je Vladimir Kočiš Zec.

Fosilima se pridružuje pjevačica Sanja Doležal, a dvije godine poslije i bubnjar Nenad Šarić, koji će postati Sanjin suprug. Na svom vrhuncu 1987. Novi fosili nastupili su na Eurosongu.

Zbrka u glavi


- Svakako je prisutan prije svega strah, jer je velika odgovornost izići pred ljude s tom mišlju da te gleda cijela tvoja obitelj i cijela zemlja. Meni je bila zbrka u glavi, nisam znala želim li radije da pobijedim ili da nestanem, da me jednostavno nema ili da se sve vrati nekoliko sati unatrag i da sve krenemo ispočetka. Imala sam dojam da bi onda mogla sve izvesti puno bolje - rekla je Sanja Doležal 1990. godine. Pa ipak su u Bruxellesu osvojili visoko četvrto mjesto.

Početkom devedesetih prvotni se sastav razišao, a sredinom desetljeća okuplja se novi postav, tzv. novi Novi fosili: Nataša Belošević, Jelena Fošner, Vladimir Pavelić Bubi i Dalibor Barišić. Pet godina poslije razilazi se i ovaj sastav, a od 2005. ponovno počinju nastupati u staroj postavi. Nakon smrti Šarića i Dujmića, nastavljaju nastupati kao trio, što su ostali do danas.

Tanja Kvorka
TULUM ZA SVE GENERACIJE
Naglasak u organizaciji Arene bend stavlja na krilaticu - tulum za sve generacije! Naime, djeca do 12 godina uz pratnju roditelja imaju besplatan ulazak na parter, a do šest godina besplatan ulazak na tribine (uz sjedenje roditeljima u krilu). “Nas slušaju i mladi, i stari, i oni srednji. Baš smo sretni da i današnji klinci vole pjesme Fosila i zato želimo da cijele obitelji dođu na naš oproštajni tulum. Mame, tate, bake, djedovi, unuci i da svi uglas pjevamo i plešemo na ‘Ja sam za ples’”. Ulaznice su dostupne online na Entrio.hr i na ovlaštenim Entrio prodajnim mjestima.

Najčitanije iz rubrike