Kultura
ZBOR I ORKESTAR HNK U OSIJEKU UZ VRHUNSKE SOLISTE

Mozartov “Requiem” i u konkatedrali
Objavljeno 25. ožujka, 2024.
Nakon što su zbor i orkestar Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku prije nekoliko dana izveli Mozartov "Requiem u d-molu KV 626" u đakovačkoj katedrali sv. Petra, održan je i koncert u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla apostola proteklog vikenda. Na koncertu, koji je za posjetitelje bio besplatan, nastupili su i solisti: Ilijana Korač Teklić, Gordana Kalmar, Ladislav Vrgoč, Berislav Puškarić i Leon Košavić. Pod ravnanjem maestra Vladimira Piskunova, publika je mogla uživati u nadahnjujućoj izvedbi. Zbor HNK za tu je prigodu pripremao mladi maestro, zborovođa Maro Rica, koji je prije dva mjeseca stigao iz Makarske kao pojačanje osječke kazališne kuće.

- Mozart pročišćuje, iako je njegova glazba tužna, bar se tako čini, i zbog njegova života. Uvijek ga usporedim s Bachom, kod kojega je i svaka skladba u molu iznutra motorična, nosi neku životnu radost. On je bio takav skladatelj. Mozart je bio drukčiji. Njegova je glazba predivna. Lacrimosa je svima poznata - rekao je Rica prije koncerta.

Mozartov “Requiem” oratorijsko je remek-djelo čija je geneza obavijena velom tajne – one koja djelo čini još fascinantnijim i emocionalno uzbudljivijim. Ovo djelo za zbor, sola i orkestar idealno je za vrijeme dubokog promišljanja otajstva Uskrsa, koji dolazi. T.K.
Možda ste propustili...

3. FORUM JULIJA KNIFERA NA AUKOS-u

Znamo li zašto je Knifer veliki umjetnik?

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

SUĆUT MINISTRICE U POVODU SMRTI DAMIRA MATKOVIĆA

Mlađim je kolegama prenosio vrijednosti istraživačkog novinarstva

Najčitanije iz rubrike