Kultura
GLAZBENA ŠKOLA MILKA KELEMENA

Održan slavljenički koncert u povodu 30 godina škole
Objavljeno 23. ožujka, 2024.
Osnovana je zahvaljujući inicijativi skladatelja Kelemena gradskim vlastima 1994.

Glazbena škola Milka Kelemena Slatina svečanim je koncertom učenika i njihovih učitelja obilježila 30. obljetnicu postojanja, uspješnoga rada i glazbenog obrazovanja mladih te 20. obljetnicu osamostaljenja.



Nakon što su školski zbor i tamburaški orkestar pod ravnanjem Martine Tepeš izveli hrvatsku himnu, prvi put izvedena je i himna škole "Glazba koja život znači". Himnu je izveo školski zbor, kojim je dirigirala Andrea Kligl, uz klavirsku pratnju Miloša Cvjetkovića. U pripremi za obilježavanje obljetnice škole na prigodnom natječaju za tekst školske himne odabran je tekst učenice Tare Djokić, a autor glazbe bivši je učenik škole, a sada učenik 2. razreda Srednje glazbene škole "Jan Vlašimsky" u Virovitici Damjan Krupa. Autorima himne, kao i učenicama koje su sudjelovale u natječaju za tekst Sari Fiket i Emi Barišić, ravnatelj škole Antonio Brzica uručio je prigodne nagrade. Pozdravljajući prisutne goste, učenike i djelatnike škole, ravnatelj Brzica kratko se prisjetio svega što se događalo u proteklih 30 godina.

– Ponosan sam na sve generacije učenika koji su kroz taj niz godina pohađali našu školu, na njihove uspjehe, na sve djelatnike, od matične škole pa do naših područnih odjela u Orahovici i Voćinu. Mogu zaključiti da je zaista naša škola prepoznata u našem gradu, u cijeloj županiji i šire – rekao je ravnatelj Brzica i naglasio da je škola osnovana zahvaljujući inicijativi skladatelja Kelemenu gradskim vlastima svibnja 1994. za osnivanje glazbene škole u Slatini i tadašnjoj Osnovnoj glazbenoj školi "Jan Vlašimsky" iz Virovitice, koja je prihvatila otvoriti svoj područni odjel u Slatini. Prigodom velike obljetnice objavljena je i mala monografija, koja sadržava povijest škole i dio najvrijednijih uspjeha učenika i njihovih učitelja.

Zahvalnost za uspješno djelovanje škole i različite potpore ravnatelj Brzica izrazio je Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Virovitičko-podravskoj županiji, Gradu Slatini kao osnivaču, Gradu Orahovici i Općini Voćin, koji su poduprli osnivanje područnih odjela, ali i prijateljskim glazbenim školama i svim ustanovama s kojima škola surađuje.

– Posebna zahvala ide našim dragim roditeljima, koji su sve ovo vrijeme povjeravali svoju djecu nama i bez kojih ova škola ne bi bila to što je danas. Vjerujem, pred nama je lijepa budućnost, koja će zasigurno obilovati dječjom glazbenom radošću, a mi ćemo, kao učitelji, uvijek tu radost svojim zalaganjem širiti – rekao je Antonio Brzica.

Čestitke na velikoj obljetnici ravnatelju, profesorima i svim djelatnicima te učenicima škole uputili su obnašatelj dužnosti gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić i virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

– Mi u županiji pratimo vaš rad, veselimo se svakom vašem uspjehu, i mogu reći da ste sigurno jedna od najboljih glazbenih škola u Hrvatskoj. Škola nosi ime velikoga glazbenika Milka Kelemana i na taj način pronosite i grad Slatinu i cijelu Virovitičko-podravsku županiju diljem Hrvatske, svuda gdje nastupate. Ja vam na tome zahvaljujem i čestitam, jer čuli smo da ova škola ima svoju prošlost, vidimo ovdje da ima i svoju sadašnjost, ali vidimo i da ima budućnost, i ja vam želim da ta budućnost bude uspješna kao i ovih 30 godina do sada – rekao je župan Andrović.

Svečanom koncertu učenika i njihovih učitelja koji je slijedio nazočili su, uz ostale, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju VPŽ-a Martina Bunić, predsjednik Gradskog vijeća Slatine Tomo Tomić, načelnik Općine Voćin Predrag Filić, ravnatelj Glazbene škole "Jan Vlašimsky" Virovitica Damir Mihaljević, zamjenica ravnatelja prijateljske Glazbene škole iz Szigetvara Nikoletta Maticsné Darvas i brojni drugi.

Nastupili su pojedinačno učenici matične škole u Slatini i iz područnih odjela u Orahovici i Voćinu izvevši dobro uvježbane skladbe na svojim instrumentima, ali i predškolske grupe, školski zbor, tamburaški orkestar i puhački orkestar. Korepetitorska i glazbena pratnja učenicima u nekim skladbama bili su njihovi učitelji.

Na druženju nakon koncerta gošća iz Szigetvara Nikoletta Maticsné Darvas uručila je ravnatelju Brzici prigodnu plaketu.

Petar Žarković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike