Kultura
"UMIJEĆE PRIPOVIJEDANJA"

Predstavljen vodič za pričanje priča Srebrenke Peregrin
Objavljeno 20. ožujka, 2024.

 Priručnik "Umijeće pripovijedanja - vodič za pričanje priča" Srebrenke Peregrin, koji nudi teorijski uvid, praktične savjete za izvedbu, inspirativne priče, namijenjen ljubiteljima te stare i danas potrebne i prisutne vještine, predstavljen je u srijedu u Školskoj knjizi.

Autorica je na promociji, održanoj na Svjetski dan pripovijedanja, rekla kako je vodič napisala nakon više od deset godina iskustva pripovjedačice, sa željom da zapiše kako se sve te priče mogu izvoditi, kako ih koristiti, na što obratiti pažnju.

"Bilo bi šteta ne zapisati prikupljeno znanje i iskustvo, s obzirom na to da imamo sve više pripovjedača u Hrvatskoj, entuzijasta, amatera i profesionalaca, terapeuta i učitelja koji koriste priče da bi ljepše i lakše prenijeli ono što trebaju", dodala je.

Radeći na nastavi sa djecom i na nastupima po knjžnicama autorica je primijetila kako je prva i osnovna kvaliteta priče da odmah uvuče slušatelje 'unutra', kada se zaboravlja sve drugo.

"Kroz priče se na profinjeni način može objašnjavati kako svijet funkcionira, radi se na vokabularu, a djeca koja od malena slušaju priče lakše razumijevaju i koriste metafore, vježbaju koncentraciju i razvijaju empatiju, suosjećanje i razumijevanje drugih", napomenula je Peregrin.

 

Pripovjedačica i edukatorica iz StoryLaba Dijana Zorić rekla je da priče potiču djecu na spontano promišljanje i pronalaženje rješenja, no pritom im se ne smije pristupiti kao da ćemo mi njima nešto objasniti ili ih nešto poučiti.

"Pouka mora biti dio mene i priče, toliko nježno skrivena da oni sami dođu do 'aha' efekta, kao da su se sami nečega sjetili. Oni žele biti ti koji su to shvatili, tada to postane njihovo i ono što kasnije sa sobom nose kroz život", dodala je.

Po njezinim riječima, ova je knjiga važna jer će iskusni njome vješto nadograditi znanje i oplemeniti iskustvo kreativnim smjernicama, a početnici steći kvalitetne temelje za uspješnu primjenu storytellinga u praksi.

Povjesničarka i etnologinja Sonja Miličević Vukelić govorila je o dugoj fascinaciji ljudi pričama, još od vremena drevnih mitova, a ono što i dalje mnoge u humanističkim znanostima intrigira je da smo i danas okruženi mitskim elementima.

Objasnila je kako je to zato što su mitovi bili toliko pažljivo osmišljeni da su mogli biti upotrebljavani na način da se kod pojedinca uskladi duh i tijelo, da mu se objasni zašto i kada je nastao, kako je nastao Svemir, ali ne pričaju samo o prošlosti nego i o budućnosti.

"Sudjelovati u storytellingu kao slušatelj posebno je, kao ulazak u novu dimenziju koju stvara pripovjedač, ali ju kreairate i vi kao slušatelj u predivnom svijetu mašte", rekla je urednica knjige Vanja Jajić, izdvojivši iz knjige niz citata o pripovijedanju.

Srebrenka Peregrin, profesorica je engleskog jezika koja od 2013. redovito izvodi pripovjedne predstave u javnosti, održava radionice pripovijedanja, a radi i kao predavačica na Storytelling akademiji StoryLaba.

U domaćim i stranim publikacijama objavljuje kratke priče pretežno bajkovitog i fantastičnog sadržaja za koje je nagrađivana. Vanjska je suradnica Školske knjige, a s Erikom Katačić Kožić objavila je tri zbirke bajki iz cijelog svijeta i Hrvatske. Autorica je romana "Frina: Ordio" (2022.) čiji je nastavak u pripremi.

Na promociji je upriličeno i samo pripovijedanje priča u  izvedbi Dijane Zorić i Srebrenke Peregrin. H

Možda ste propustili...

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike