Novosti
ISTRAŽIVANJE HGK-A

Tvrtke teško do radnika, ali ne ulažu u edukaciju
Objavljeno 20. ožujka, 2024.
Iako je poslodavcima sve teže pronaći radnika određenog zanimanja, njih 38 posto nema nikakav budžet za edukaciju ili usavršavanje zaposlenika, a njih 25 posto za edukaciju zaposlenika ima na raspolaganju godišnji budžet veći od 5000 eura, pokazali su rezultati istraživanja koje je proveo Odjel za obrazovanje Hrvatske gospodarske komore.



Rezultati tog istraživanja u srijedu su predstavljeni na drugoj Konferenciji EDUkarijera – Obrazovanjem do zanimanja budućnost i pokazali su i da 80 posto poslodavaca trenutno ima potrebu za zapošljavanjem dodatne radne snage, a 43 posto poslodavaca ili zapošljava ili planira zaposliti stranu radnu snagu. U istraživanju je sudjelovalo 800 radno sposobnih građana i 600 poslodavaca. Među deset najtraženijih zanimanja, prema mišljenju poslodavaca, radnici su u proizvodnji, građevini, ugostiteljstvu i turizmu, transportu, skladištenju i logistici itd. Istraživanje je pokazalo i da kod radno sposobnog stanovništva postoji trend promjene posla, koji je najizraženiji kod onih najmlađih, u dobi od 18 do 35 godina, među kojima 19 posto posao mijenja svakih godinu i tri mjeseca. Posao traže i oni koji ga već imaju, bilo na određeno ili neodređeno. Posao se u najvećoj mjeri mijenja jer poslodavac ne nudi adekvatna primanja proporcionalna dužnostima posla, pokazalo je istraživanje.



Savjetnik predsjednika HGK-a i prorektor Sveučilišta Sjever Petar Mišević na konferenciji je upozorio na trend koji, kako je rekao, neće stati ni u sljedećih 20 godina zbog činjenice da gotovo ni jedna država EU-a nema pozitivan prirodni prirast, odnosno ima prirodni prirast ispod dva promila. Bude li rast BDP-a oko tri posto, za šest godina, odnosno do 2030., Hrvatska će trebati između 400 i 500 tisuća stranih radnika, kazao je Mišević napominjući kako je to trend na koji se moramo pripremiti kako bismo mogli održavati gospodarski razvoj i rast. H
Možda ste propustili...

IDEJU PODRŽAVAJU RIJEKE PRAVDE, MOŽEMO, IDS...

Za antikorupcijsku većinu 57 zastupnika

PRVI KRUG PREGOVORA O SASTAVLJANJU HRVATSKE VLADE

DP: Razgovori su konstruktivni, a od načela ne odustajemo