Kultura
VELIKA OBLJETNICA

Monografija o 30 godina glazbene škole koja jedina nosi ime Milka Kelemena
Objavljeno 21. ožujka, 2024.
Ona je vrijedan znanstveni i stručni prilog te poticaj za buduće proučavanje i poučavanje zavičajne baštine, rekla je Varga

Obilježavanje 30 godina postojanja i rada Glazbene škole Milka Kelemena Slatina počelo je svečanim predstavljanjem monografije "Glazbena škola Milka Kelemena, 30 godina rada, 1994. - 2024.", koju je napisala dr. sc. Mirna Sabljar, viša predavačica na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.



Trajni dokument


Autorica i recenzentica znanstvenih radova i knjiga o glazbenoj pedagogiji u toj monografiji opisala je tri desetljeća uspješnog djelovanja slatinske glazbene škole, programe, organizirane koncerte i manifestacije te brojne postignute uspjehe.

Ravnatelj škole Antonio Brzica najavio je predstavljanje prve monografije škole kao trajni dokument vremena koji će biti temelj svim budućim istraživanjima kontinuiranoga glazbenog školstva u Slatini.

– Želja je bila da kao generacija ostavimo pisani trag, da upravo u mediju kao što je knjiga, za koju se nadamo da neće nikada izumrijeti, bez obzira na sve tehnologije koje nas okružuju, bude jedna vrsta naše ostavštine za generacije koje dolaze – rekao je ravnatelj Brzica i zahvalio učiteljima koji su bili učenici škole, ali i onima koji su se doselili u Slatinu da bi radili u školi, i svima koji su pomogli da se osnuju područni odjeli u Orahovici i Voćinu.

Na predstavljanju monografije bio je i Ivan Levar, gradonačelnik Slatine 1994., koji je prepoznao ideju osnivanja područnog odjela Glazbene škole "Jan Vlašimsky" Virovitica u Slatini, te Ksenija Plantak, gradonačelnica koja je 2004. podržala ideju osamostaljenja Glazbene škole u Slatini.

– Živo se sjećam svih događaja koji su prethodili osnutku škole kao Područnog odjela virovitičke Glazbene škole "Jan Vlašimsky", ali i radosti kad je Slatina ostvarila svoj san da ima glazbenu školu. Roditelji su do tada upisivali djecu u glazbene škole u Virovitici i Osijeku, a otvaranjem Područnog odjela u Slatini željeli smo dati priliku svim našim mladim sugrađanima da se glazbeno obrazuju u svome gradu. Nakon deset godina škola se osamostalila kao Glazbena škola Slatina, a 2018. godine ponijela je ime Slatinčanina Milka Kelemena, skladatelja svjetskog glasa. Danas osjećam ponos, kao i svi naši sugrađani, što ime Slatine diljem Lijepe Naše, a i šire, pronose naši mladi glazbenici i njihovi profesori – rekao je Levar i zahvalio tadašnjem pročelniku za društvene djelatnosti Matiji Perkovcu, ravnatelju virovitičke škole Zvonimiru Gadancu i ravnatelju slatinskog odjela Antoniju Brzici što su njegovu ideju pretvorili u stvarnost.

Predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Slatini Zorica Varga, koja je obavila lektorski posao, iznijela je tehnički prikaz monografije te naglasila da knjiga o slatinskoj glazbenoj školi sjedinjuje sve događaje vezane uz njezino tridesetogodišnje djelovanje.

– Autorica ju je stavila u okvir povijesnih događaja vezanih uz Slatinu prateći kulturna zbivanja od kraja 19. stoljeća do danas... Ova je knjiga vrijedna ne samo za znanstvenu publiku koja se bavi glazbom nego i za šire slojeve društva koji se žele upoznati s glazbenom kulturom slatinskoga kraja. Ona je vrijedan znanstveni i stručni prilog te poticaj za buduće proučavanje i poučavanje zavičajne baštine – rekla je Zorica Varga.

Važan posao


Govoreći o svojoj knjizi, autorica, dr. sc. Mirna Sabljar, istaknula je da je umjetničko obrazovanje i sustav glazbenih škola važan segment odgojno-obrazovnog sustava RH.

– Glazbene škole nisu samo umjetničke škole u kojima se obrazuju budući profesionalni glazbenici, one su i važni dionici kulturnog života grada u kojemu djeluju. O tome svjedoče i stranice ove monografije. Prisutnost glazbene škole u određenoj sredini, a posebice u manjim sredinama, jamac je da će se dio mladih ljudi odlučiti baviti glazbenom umjetnošću i izgrađivati se kao građani koji žive i djeluju u umjetnosti. To svakako ima pozitivan odjek za cjelokupni društveno-kulturni život zajednice i sredine – rekla je autorica Sabljar, te dodala kako je govoriti o jednoj školi i njezinu životu pokušavajući prikazati sve što je područje rada važan i odgovoran posao, jer daje svojevrstan zaključak jednoga razdoblja i vodi prema budućnosti. Istaknula je povezanost škole sa skladateljem Milkom Kelemenom, čije ime nosi kao jedina u Hrvatskoj, zahvalila svima koji su joj pomogli ukoričiti dio materijala o djelovanju škole, djelatnicima, programima, natjecanjima i koncertima, te ravnatelju, djelatnicima i učenicima škole, ali i roditeljima i građanstvu Slatine čestitala važan jubilej.

Čestitkama se pridružio i obnašatelj dužnosti gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić, a na kraju predstavljanja bivši učenik, a sada učitelj klavira u školi Mario Novaković, koji je nedavno diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, odsvirao je Etidu u E-duru, op. 10 br. 3 Frederica Chopina.

Petar Žarković
Možda ste propustili...

PREMIJERA U DJEČJEM KAZALIŠTU BRANKA MIHALJEVIĆA

“Četiri čudesne nezgode” voljet će i djeca i roditelji

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

Najčitanije iz rubrike