Dome slatki dome
UREĐENJE U PET KORAKA

Balkon može biti kutak za opuštanje na zraku
Objavljeno 21. ožujka, 2024.
Za uređenje balkona postoji pet osnovnih elemenata: pod, namještaj, posude za cvijeće, odabir cvijeća i dekoracije

U gradu balkon je možda jedina mogućnost da uživate u svježem zraku i suncu. Svaki balkon može se vrlo jednostavno i s malo novca urediti tako da postane oaza za uživanje. Balkon bi trebao biti sastavni dio vašeg doma, gdje ćete se osjećati ugodno i uživati, a ne skladište za nepotrebne stvari i kvadrati koji vam propadaju. Već ovoga proljeća zavrnite rukave. Za uređenje balkona postoji pet osnovnih elemenata.



Drveni pod


Počnite od poda. Pod, kao i u prostorijama stana, ima velik utjecaj na to kakav će konačni izgled dobiti vaš balkon. Bijele ili bojene pločice dat će vašem balkonu moderan izgled. One će najbolje pristajati novim zgradama na kojima dominiraju staklene površine. Pločice boje terakote ili smeđih nijansi prostor će učiniti ugodnijim i toplijim. Takve pločice odlično će se uklopiti u mediteranski stil uređenja. Drveni podovi daju balkonu rustičnu notu. Drvo je zahvalan materijal i približit će vas prirodi. Jednako dobro će izgledati i u modernom i u klasičnom stilu. Nemojte misliti da ćete morati mijenjati pod na balkonu kako biste postigli željeni izgled. Uvijek se možete poslužiti podnim oblogama koje se montiraju. Na već postojeći pod možete staviti i neku podnu prostirku, krparu, tepih, umjetnu travu i sl.

Drugi važan element je namještaj. Ne pretrpavajte balkon namještajem, posebice ne mali! Počnite s jednostavnim stvarima. Dvije stolice i stolić najvjerojatnije su sve što vam treba. Cijene su raznolike, a ovise o materijalu i proizvođaču. Za relativno male balkone kupite stolice koje se mogu sklopiti. Kad ih ne upotrebljavate i tijekom zime, jednostavno ih možete objesiti na zid. Stol ne treba biti velik, ali je poželjno da bude nešto teži kako biste spriječili eventualno prevrtanje zbog jakog vjetra. Poslužit će stol od željeza ili stol s mramornom pločom. Dugačke, ali uske balkone podijelite u dva funkcionalna dijela - u jedan postavite stol sa stolicama, a u drugi ležaj gdje ćete se moći odmarati, čitati, slušati glazbu... Drveni namještaj za balkone je topao i udoban, ali znatno će kraće trajati, a željezni je namještaj kvalitetniji, dugotrajniji, ali i skuplji.

Pomno izaberite cvjetne posude, one su druga najvažnija investicija. Svakom će balkonu dati konačni izgled, oblik i smisao. Prije nego što krenete u kupnju, odlučite kakve vam posude trebaju, kojeg stila, veličine i boje. Nasumično kupovanje nije pametna ideja. Nećete pogriješiti kupnjom onih od terakote, iako su nešto skuplje od plastičnih. Na balkonima ne preporučujemo posude od teških materijala, a ako ih i kupite, neka budu akcentne. Ako nemate iskustva u uzgoju cvijeća, bazirajte se na ono koje ne zahtijeva mnogo brige. Samim tim smanjite i broj posuda. Za uzgoj cvijeća na ogradi kupite žardinijere. Posude koje planirate držati na podu neka budu veće i planirajte ispod njih staviti tanjure s kotačima kako biste ih lako mogli pomicati. Za cvijeće na stolu izaberite manje keramičke posude. Birajte boju koja će odgovarati temi vašega balkona. Na primjer, za skandinavski stil birajte jednobojne posude u neutralnoj boji, za mediteranski stil birajte one u boji terakote...

Osobni pečat


Odlučite se za biljke koje ća najbolje odgovarati vašim potrebama, ali i navikama. Ako su vam potrebne biljke koje će vaš balkon sačuvati od radoznalih pogleda, izaberite one visokih stabljika ili neku od penjačica. Za penjačice će vam trebati ljestve po kojima će se penjati ili mreža od užeta. Cvijeće na balkonu je ono što svaki balkon izdvaja. Neko zahtijeva povećanu brigu, redovito zalijevanje, uklanjanje uvelih cvjetova i sl. Naučite kombinirati biljke u posudama kako biste dobili ono najbolje od cvijeća. Ako ste neodlučni, igrajte na sigurno, posadite petunije, begonije, pelargonije i sl.

Ostaje vam samo da balkonu date svoj osobni pečat. Sigurno nećete pogriješiti s fenjerima i lampionima, koji mogu imati dvostruku ulogu. Preko dana su zanimljivi dekorativni predmeti, a noću će vaš balkon učiniti zanimljivim. Nemojte zaboraviti na jastuke i prekrivače, koji će vam dobro doći za svježih jutara i večeri.

Tanja Kvorka
Odlučite se za biljke koje ća najbolje odgovarati vašim potrebama, ali i navikama

Možda ste propustili...

DA ORHIDEJE DUGO I LIJEPO CVATU

I biljke vole piti zeleni čaj

DIZAJN: KOMFOR UZ MALE ZAHVATE

Pripremite se za ugodno opuštanje

Najčitanije iz rubrike