Mozaik
POČINJE ZA MANJE OD MJESEC DANA

Na jubilarni 20. ZagrebDox stižu vrhunski dokumentarci
Objavljeno 20. ožujka, 2024.
U Zagrebu ćemo gledati pobjednike najznačajnijih svjetskih filmskih festivala

Filmovi za jubilarni, 20. ZagrebDox, koji počinje 14. travnja, odabrani su među više od 1700 filmova, među kojima i šezdesetak hrvatskih, pa organizatori najavljuju još jedno izdanje ponajboljih i premijernih dokumentarnih ostvarenja iz cijeloga svijeta.



Novi web site


- Od projekta koji je započela šačica pasioniranih dokumentarnih entuzijasta pod vodstvom Nenada Puhovskog ovaj se zagrebački festival tijekom dva desetljeća pretvorio u ključno regionalno, ali i svjetsko mjesto suvremene dokumentaristike - ističe se u najavi.

ZagrebDox je prvi put otvorio svoja festivalska vrata 21. veljače 2005. filmom "Bijeli dijamant" velikog Wernera Herzoga, a, kako stvari stoje, sjajni naslovi obilježit će i 20. izdanje festivala, koje počinje za manje od mjesec dana. Riječ je o festivalu koji je jedan od samo četrdesetak svjetskih čiji filmovi konkuriraju za godišnju nagradu Europske filmske akademije u kategoriji dokumentarnog filma; riječ je o festivalu koji je do sada posjetilo 350.000 posjetitelja. Na njemu je prikazano više od 2800 filmova na gotovo 3000 projekcija, a u goste mu je stiglo više od 6500 inozemnih i domaćih gostiju: filmskih autora, profesionalaca i novinara.

- Dvadeseto izdanje ZagrebDoxa imat će ponajbolje recentne naslove i gotovo redom svjetske, kontinentalne, regionalne i hrvatske premijere. Nova web-stranica samo što nije ugledala svjetlo dana, ali novi vizuali to doživljavaju upravo sada. Klasja Habjan, Zita Nakić i Andrea Šumberac, ili Klasja, Zita & Andrea, osmislile su i realizirale vizualni identitet koji anticipira i sugerira najbolji izbor što se nudi ovoga travnja - poručuju organizatori.

Više od stotinu filmova, još i više gostiju te velika novost u tzv. industry segmentu festivala, ZagrebDox Pro, samo su neki od argumenata za velika očekivanja publike i optimizam organizatora.

Pobjedik Cannesa


Film kojim će biti otvoren dvadeseti ZagrebDox 14. travnja u Kaptol Boutique Cinema kinima još nije otkriven, ali već se zna kako ćemo u Zagrebu gledati pobjednike najznačajnijih svjetskih filmskih festivala. Kanski pobjednik "Four Daughters" Kaouther Ben Hanije bio je i među nominiranim filmovima za ovogodišnjeg Oscara, a dvostruki pobjednik IDFA-e, najvažnijeg svjetskog dokumentarnog festivala, "1489" Shoghakat Vardanyane, dolazi u Zagreb s duboko intimističnom osobnom pričom. S nedavno završenog Berlinala dolazi iznimno zanimljiv, kontroverzan i dvjema nagradama nagrađen "No Other Land", koji je doveo do prijetnji smrću hrabrim autorima. Sa sjevera Europe stiže norveški "A New Kind of Wilderness" redateljice Silje Evensmo Jacobsen, koji je očarao žiri ovogodišnjeg Sundancea. Slično je napravio i film "Bottlemen" Nemanje Vojinovića žiriju u Sarajevu, gdje je prošle godine dobio tamošnje Srce.

Organizatori najavljuju i da se ZagrebDox Pro okreće dokumentarnim serijalima - autori iz cijeloga svijeta prijavili su se za razvoj svojih projekata, a njih će šest u pet dana pokušati naučiti, doznati i upiti što više saznanja od relevantnih stranih i domaćih autora i producenata.

- ZagrebDox opet čini pionirske iskorake u dokumentarnom filmskom festivalskom svijetu - poručuju organizatori.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike