Kultura
DAN KAZALIŠTA ZA DJECU I LUTKARSTVA

Proslava i u DK-u Branka Mihaljevića
Objavljeno 20. ožujka, 2024.
Danas, 20. ožujka, obilježava se Svjetski dan kazališta za djecu i mlade, a 21. ožujka i Svjetski dan lutkarstva. Osječko Dječje kazalište Branka Mihaljevića priključuje se proslavi izvedbama svoje predstave "Mendolena i Matija" 20. ožujka, na Svjetski dan kazališta za djecu i mlade, u 10 i 12 sati. Svjetski dan lutkarstva, 21. ožujka, obilježit će u suradnji s Udrugom za Down sindrom grada Osijeka i OBŽ-a, i to u 18 sati za članove udruge i njihove goste, jer se taj dan obilježava i kao Dan osoba s Downovim sindromom.

Domaćini središnje proslave za Hrvatsku za oba važna datuma ove su godine Grad Delnice i Kotar teatar, a proslava je dio programa prvog Kotar FESTić festivala. Hrvatsku poruku za Svjetski dan kazališta za djecu i mlade napisala je dramaturginja Jelena Kovačić, a svjetsku poruku napisala je predsjednica ASSITEJ Internationala, Sue Giles. Hrvatsku poruku za Svjetski dan lutkarstva ove godine napisao je umirovljeni glumac lutkar Đuro Roić, a svjetsku poruku Ines Pašić, mostarska lutkarica i redateljica.

- Danas se u kazalištima diljem svijeta slavi jedan sasvim poseban dan - Svjetski dan kazališta za djecu i mlade, kazališta koje se radi upravo za vas. Mnogi će reći da su djeca i mladi naša buduća publika, publika koja tek dolazi, ali ja se nekako ne bih s tim složila, jer evo vas ovdje i evo vas sada, sjedite u kazalištu i čekate da počne predstava i to vas čini vrlo sadašnjom i vrlo važnom publikom. Za mene je početak predstave jedan od najljepših i najuzbudljivijih kazališnih trenutaka - svjetla u publici se gase, reflektori na pozornici se pale, pred nas izlaze glumci koji će nas odvesti tko zna kamo i tko zna gdje. To je trenutak u kojem još ništa ne znamo, ali u kojem je sve moguće, koji sadrži sve što možemo zamisliti, možda čak i više od toga. Zato vas pozivam da se danas prepustite kazalištu i jednom novom početku koji će vas odvesti tko zna kamo i tko zna gdje. A prije nego što se svjetla u publici ugase i nastupi onaj najljepši trenutak, želim vam sretan Svjetski dan kazališta za djecu i mlade, najvažnijeg kazališta na svijetu koje postoji zbog najvažnije publike – zbog vas. I za kraj - nemojte nikada zaboraviti da je život, baš kao i kazalište pun novih početaka u koje možemo zakoračiti upravo ovdje i upravo sada - napisala je Kovačić. T.K.
Možda ste propustili...

DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA OBJAVILO REZULTATE NATJEČAJA

Poznati finalisti za nagradu “Anto Gardaš”

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

SUĆUT MINISTRICE U POVODU SMRTI DAMIRA MATKOVIĆA

Mlađim je kolegama prenosio vrijednosti istraživačkog novinarstva

Najčitanije iz rubrike