Dome slatki dome
TEST: EINHELLGC-GR 57

Za savršen i lijep travnjak treba vam dobar valjak
Objavljeno 14. ožujka, 2024.
Vrtni valjak važan je alat koji pruža brojne prednosti za održavanje zdravog travnjaka

Vrtni valjak mnogima je jedan od alata, ili bolje rečeno oruđa, na listi želja. Iako su mnogi svjesni njegove prednosti i potrebe, nekako je na čekanju za kupnju jer uvijek računamo na posudbu od nekoga. Stoga, naš osvrt na Einhell GC-GR 57 krećemo od cijene koja iznosi kakvih 70 eura. S obzirom na ovu cijenu uvjereni smo kako će većina odmah prionuti na online narudžbu ili fizički otići kupiti valjak jer jednom kupljen, ovo je alat koji ćete imati doista dugo, da ne kažemo dovijeka.



Od metala


Valjak Einhell GC-GR 57 izrađen je kompletno od metala. Tijelo valjka precizno je izrađeno od 1,5-milimetarskog čelika obojenog u prepoznatljivu crvenu boju. Drška valjka također je metalna, a osim što ćemo njome vući valjak po travnjaku, na njoj je ugrađena i lopatica za struganje eventualnog viška zemlje i drugih nečistoća s valjka. Montaža je perolaka – dovoljno je samo zategnuti nekoliko vijaka, i to je to. Iako je montaža laka, valjak to nikako nije. Naime, prazan valjak teži 10-ak kilograma, no tajna je u ispuni. Gumeni čep nalazi se na malom otvoru kroz koji je u valjak moguće uliti vodu ili pijesak. Kapacitet valjka je 46 litara, koji proizlazi iz širine od 57 cm i promjera od 32 cm. Ako ćete valjak često prenositi, uputno je u njega uliti vodu jer njezinim ispuštanjem opet ćemo lako valjak prenijeti. No, ako tražite maksimalni učinak (čitaj težinu), onda svakako upotrijebite pijesak.

Ulijevanjem vode valjak teži 50-ak kilograma, a s pijeskom ta se težina diže do 80-ak kilograma. Prilikom korištenja pijeska svakako koristite kvarcni pijesak, koji će se uliti s lakoćom, a u našem testu upotrijebili smo gotovo tri vreće od 25 kilograma. Od posljednje vreće ostala je možda trećina pijeska, pa možemo zaključiti da je u valjak stalo 65 - 70 kilograma pijeska, što s težinom samog valjka čini respektabilnih cca 80 kilograma. Valjak će savršeno poravnati teren, što će kasniju košnju činiti izuzetno ugodnim iskustvom jer nema nepravilnosti i poskakivanja kosilice. No, osim estetike, postoji još nekoliko razloga zašto je dobro koristiti vrtni valjak na travnjaku. Korištenjem vrtnog valjka možete potaknuti dublji rast korijena trave. Pritisak valjka potiče tlo da se stegne oko korijena, čime se potiče jači i dublji korijenski sustav. To jača travu i povećava njezinu otpornost na sušu te poboljšava apsorpciju hranjivih tvari.

Ravnomjerno


Nadalje, osim što ravan travnjak izgleda estetski privlačno, valjanje travnjaka stvara ravnomjernu površinu koja omogućava bolju drenažu i smanjuje rizik od stvaranja lokvi. Redovito valjanje travnjaka može poboljšati gustoću trave. Pritisak valjka potiče grančice trave da se šire i bolje prianjaju uz tlo. To rezultira gušćim travnjakom koji izgleda ljepše i pruža bolju pokrivenost tla, smanjujući mogućnost pojave korova. Ako sijete travu na svom travnjaku, vrtni valjak može pomoći u ravnomjernoj distribuciji sjemena. Valjanjem tla nakon sjetve, osiguravate bolji kontakt sjemena s tlom, poboljšavajući njegovu sposobnost klijanja i rasta. Vrtni valjak važan je alat koji pruža brojne prednosti za održavanje zdravog i lijepog travnjaka. M.R.
Možda ste propustili...

MINI RUŽE : LJEPOTICE U MALOM FORMATU

I na najmanjem balkonu

VIŠE VOLI VRUĆINU NEGO HLADNOĆU

Begonija ima više od 1800 vrsta

DIZAJN: KOMFOR UZ MALE ZAHVATE

Pripremite se za ugodno opuštanje

Najčitanije iz rubrike