Kultura
DRAMSKA PREMIJERA KOJA ĆE SE PAMTITI

Sjajni “Maratonci” oduševili: HNK u Osijeku ima pravi hit
Objavljeno 11. ožujka, 2024.
Vrsni osječki Topalovići vrlo su brzo nagnali publiku da zaboravi slavnu filmsku inačicu

Kad se 17 izvedbi predstave rasproda uoči njezine premijere, jasno je da će se dogoditi nešto posebno i uzbudljivo. HNK u Osijeku potvrdio je kako njegova publika nije pogriješila navalivši na ulaznice, jer je nova predstava "Maratonci trče počasni krug" itekako posebna i uzbudljiva, zbog čega je doista pravi hit, ne samo ove sezone nego i za anale.



Salve smijeha



Mnogima dobro poznata obitelj Topalović, koju je na studiju dramaturgije 1972. stvorio autor Dušan Kovačević, a u legendarnom filmu iz 1982. režirao Slobodan Šijan, dobila je svoj novi prikaz u režiji Olje Đorđević i izvedbi ansambla Drame HNK u Osijeku.

Kao što bude rečeno na samom početku predstave, ako ste gledali film, nemojte očekivati njegov remake na osječkim kazališnim daskama. Kovačevićev je original, naravno, očuvan u ključnim elementima, ali redateljica Đorđević je dala svoj pečat i potpis posve novom dramatizacijom, koja se fanastično uklopila u datum svoje premijere, 8. ožujka, Dan žena. Kako bi budući gledatelji imali jednaku priliku uživati u predstavi, nećemo otkrivati previše detalja o radnji, dovoljno je reći kako je smještena nešto kasnije od one u filmu i da obrađuje jednako važne društvene teme, ali s naglaskom na nečemu čime se film nije bavio. Bar ne na ovakav način.

U ulogama članova obitelji Topalović nastupili su Aljoša Čepl (Mirko Topalović), Miroslav Čabraja (Laki Topalović), Duško Modrinić (Milutin Topalović), Antonio Jakupčević (Aksentije Topalović) i Ivica Lučić (Maksimilijan Topalović). U ulozi Đenke nastupio je Vladimir Tintor, Bili Piton je Matija Kačan, ulogu Kristine odigrala je Petra Bernarda Blašković, a kao Olja nastupila je Ivana Soldo Čabraja.

Koliko su svi sjajno odradili svoj posao, govori činjenica da je publika već nakon nekoliko scena posve zaboravila na glumce koje poznaje iz slavne filmske adaptacije, bez obzira na njihov legendarni status. Osječki Topalovići utjelovili su sve osobine svojih slavnih likova, no svatko od njih ipak na poseban i urnebesan, nov način, ne upadajući u zamku imitacije. Vjerodostojnosti pridonosi i činjenica što je predstava na originalnom srpskom jeziku, na kojem je napisana, a za autentičnost izgovora pobrinuo se savjetnik za scenski govor Saša Latinović. Salve smijeha mogle su se čuti tijekom cijele predstave, koja u prvi plan stavlja glumce, a scenografija Ljubice Petrović tek ih uokviruje. Naznaka vremena radnje su i kostimi Dubravke Skvrce te glazba Irene Popović i Nikole Dragovića. Za - često i vratolomnu - koreografiju zaslužna je Andreja Kulešević.

Jedan od vrhunaca predstave zasigurno je kratki film, koji je njezin sastavni dio. Njime je redateljica odala počast samom filmu koji je proslavio djelo, a njegovi koautori Josip Grizbaher i Tomislav Šilovinac napravili su ga tako dobro da poželite gledati cjelovečernju filmsku verziju predstave s njihovim potpisom. Drugi vrhunac je svakako rušenje četvrtog zida pretkraj predstave, koji je oduševio i one najskeptičnije fanove originala.

Dodana vrijednost


Premijeri je na Dan žena nazočilo puno poznatih imena, kao što su obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, Zoran Zekić, trener NK Osijek, Alen Petrović, Aljoša Vojnović, Alen Nađsombat sa suprugom Martinom Mikrut Nađsombat, dramatičar Davor Špišić sa suprugom, glumicom Anitom Schmidt te brojni kolege s umjetničke i društvene scene Osijeka, županije, ali i šire.

Osim same umjetničke vrijednosti ova predstava ima i dodanu vrijednost, popularizaciju kazališta, jer će "Maratonce" sigurno doći pogledati i fanovi filma, koji nisu često u kazalištu. Tako će imati prilike posvjedočiti izvrsnosti osječkog ansambla, što će ih sigurno ponukati da se zaljube i u daske koje život znače.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike