Autoglas
PREMIJERA KARAVANA VIŠE SREDNJE KLASE

VW ID.74: Svestrano električno vozilo za novi vijek
Objavljeno 5. ožujka, 2024.
Novi ID.7 ima dovoljno prostora za pet putnika i 605 litara prtljage te nudi doseg do 685 km s jednim punjenjem

Model ID.74 perjanica je među električnim Volkswagenima - progresivna fastback limuzina s velikim dosegom. Riječ je o jednom od prvih električnih karavana u višoj srednjoj klasi, gdje se dopunjuje s Passat Variantom. Ove se dvije proizvodne linije dopunjuju i zajedno pokrivaju sve relevantne vrste pogona - od čisto električnog pogona u modelima ID.74 i ID.7 Tourer do plug-in hibridnih, mild hibridnih, benzinskih i dizelskih pogona u Passatu. ID.7 Tourer ima doseg s jednim punjenjem baterija do 685 km.



Dolazi iz Emdena


Model ID.7 Tourer straga se znatno razlikuje od fastback limuzine. Riječ je o fuziji klasičnog karavana Passata i dinamičnog Arteona. S pet putnika u vozilu, ID.7 Tourer može smjestiti prtljagu volumena do 605 litara, a sa srušenim stražnjim sjedalima ova se brojka penje na 1714 litara. U Hrvatsku stiže na ljeto.


Novi će VW na europsko tržište isprva doći kao ID.7 Tourer Pro i ID.7 Tourer Pro S, svaki sa 210 kW (286 KS) i pogonom na stražnje kotače. Elektromotor u ID.7 Tourer Pro napaja se energijom iz baterije od 77 kWh. U modelu ID.7 Tourer Pro S koristi se nova baterija od 86 kWh. Baterija od 77 kWh trebala bi se moći puniti s do 175 kW3, a baterija od 86 kWh s do 200 kW3 na postajama za brzo punjenje istosmjernom strujom. ID.7 Tourer proizvodi se zajedno s limuzinom ID.74 i SUV vozilom ID.4 u njemačkoj Volkswagen tvornici za elektromobilnost u Emdenu.


Brojne potpore


ID.7 Tourer bit će uveden na tržište s opsežnom serijskom opremom, kakvu prikazuje verzija Pro. Serijske značajke vanjskog dizajna uključuju LED glavna i LED stražnja svjetla, dijamantno brušene 19‘‘ kotače od lakog metala i krovne nosače. Unutrašnja i tehnološka oprema uključuje sustav zaključavanja i pokretanja bez ključa (Keyless Access), mrežu za odvajanje prtljage, ambijentalno osvjetljenje u 10 boja, grijano višenamjensko kolo upravljača, navigacijski sustav Discover Pro Max, poboljšani head-up zaslon s proširenom stvarnošću, kameru za vožnju unatrag, trozonski automatski klima-uređaj Air Care Climatronic s inteligentnim ventilacijskim otvorima i grijana prednja sjedala.


Nova IDA govorna asistentica ima novu integriranu značajku ChatGPT koji će biti dostupan kao ažuriranje s vremenskom odgodom. Opcijska aplikacija Wellness također je nova.

Oba modela duga su 4961 mm i imaju vrlo dugačak međuosovinski razmak od 2971 mm te odgovarajuće kratke prevjese karoserije. Širina je 1862 mm (bez vanjskih osvrtnih zrcala), a visina 1536 mm. Oba modela znatno se razlikuju jedan od drugog u stražnjem dijelu karoserije: novi ID.7 Tourer karakterizira krovna linija koja se proteže daleko unatrag između C i D stupova i time povećava njegovu visinu. Zahvaljujući duljem krovu i strmijim vratima prtljažnika, ID.7 Tourer ima još veći volumen prtljažnika.

ID.7 Tourer na tržište stiže s najmodernijim sustavima potpore. To uključuje potporu pri parkiranju Park Assist Plus i funkciju memorije za potporu pri parkiranju. Sustav potpore Travel Assist također je dodatno razvijen, a u najnovijoj verziji nosi naziv Connected Travel Assist s online podacima.

Milan Bugarić
NOVI ZASLONI
ID.7 Tourer i ID.74 jedina su vozila u klasi koja imaju serijski head-up zaslon s proširenom stvarnošću. On projicira informacije bitne za vožnju u vozačevo vidno polje, bez skidanja pogleda s ceste. AR head-up zaslon mijenja arhitekturu cockpita, budući da su klasični instrumenti postali mnogo manji kao suvišan informacijski sloj. To također znači da je pogled vozača usmjeren na AR head-up zaslon, a time i na situaciju u prometu. Izgled AR funkcija sveobuhvatno je nadograđen novim i optimiziranim animacijama.

Možda ste propustili...

JANICA KOSTELIĆ SUVOZAČICA DVOSTRUKOG POBJEDNIKA WRC RALLYJA CROATIA

Prvakinja asistirala - prvaku

CX-80 UDOBNOST, PRAKTIČNOST I SVESTRANOST

Nova perjanica Mazde sa 7 udobnih sjedala