Dome slatki dome
U PROLJEĆE OBILNO CVATU U SVIM DUGINIM BOJAMA

Zahvalan i otporan jaglac cvjeta među prvima
Objavljeno 22. veljače, 2024.
Pripazite da tijekom ljeta bude zaštićen od jakog sunca i topline

Jaglaci na balkonu ili u vrtu mogu biti prekrasan ukrasni cvijet. Jaglac je biljka s najmanje 500 vrsta i gotovo beskonačnim brojem hibrida i kultivara, a većina su kratkovječne trajnice. Ubraja se među prvo proljetno cvijeće, ujedno jedno od najljepših i najotpornijih. Najbolje ga je držati na temperaturi od 10 do 15 stupnjeva tijekom zime ako ga držite u kući, a tijekom ljeta do 22 stupnja. Jaglaci koji se rano u proljeće posade vani sasvim lijepo napreduju i na temperaturi nižoj od 10 stupnjeva jer se lako prilagode.



U hladu



Prihranjivanje treba početi u proljeće, kada se stvaraju pupovi i nastaviti u vrijeme cvatnje svaka dva tjedna. Ako ga i zaboravite prihraniti, svejedno će dobro cvjetati. Jednostavan za uzgoj, a atraktivan, omiljen je cvijet našeg vrta ili doma.

Jako je zahvalna i otporna cvjetnica. Svaki jaglac voli niske temperature, a visoke mu ne odgovaraju, čak ni ljeti. Pripazite da tijekom ljeta bude zaštićen od jakog sunca i topline. Sve vrste jaglaca višegodišnje su biljke, a čim počne proljeće, obilno cvatu u svim duginim bojama. Cvjetat će još i bolje ako redovito uklanjate ocvjetale cvjetove kako bi se novi pupovi mogli stvarati i ponovo cvasti tijekom cijelog proljeća. A kasnije ga možete posaditi u vrt kako bi vam cvjetao i nagodinu.

Važno je jaglac smjestiti na mjesto gdje će dobivati djelomično, a ne direktno sunce. Tijekom najtoplijeg dijela dana idealno je da su smješteni u hladu. Najbolje uspijevaju na dnevnoj temperaturi ispod 25 °C, a na noćnoj od 10 °C do 15 °C, stoga ih smjestite u hladniji dio doma. Jaglac ne voli suho tlo, pa ga treba redovito zalijevati, pogotovo dok je u posudi, ali sa zalijevanjem ne bi trebalo ni pretjerati jer bi mogao istrunuti.

Iako ima više od 400 vrsta jaglaca, samo četiri najčešće susrećemo u našim vrtovima: obični jaglac - Primula vulgaris, hibridni jaglac - Primula acaulis, sobni jaglac - Primula malacoides i jaglac žeravac - Primula obconica. Cvjeta vrlo rano u proljeće i ubraja se u vjesnike proljeća. Ako ste kupili nekoliko jaglaca u lončićima, imajte na umu da obični jaglaci nisu kućne biljke i da ne mogu dugo uspijevati u toplim sobama. Stoga, želite li da lijepo cvjetaju i u kući, smjestite ih u svjetliju prostoriju u kojoj temperatura nije viša od 15 stupnjeva. Kad se više ne budu pojavljivali cvjetovi, rozete jaglaca posadite u vrt, u cvjetnu gredicu u djelomičnoj sjeni, uz rub vrtne staze ili među nisko ukrasno grmlje i drveće. Skromni jaglaci u vrtu svakog će proljeća razveseliti.

Ukras


Tri su prave sobne primule, Primula obconica, Primula malaciodes i Primula chinensis. Za sve tri vrste vrijede neka zajednička pravila za njegovanje. Primulu obično nabavljamo kad već cvate, pa ćemo je staviti na svijetlo mjesto, najbolje na prozor neložene ili umjereno zagrijane sobe, koji nije okrenut prema jugu. Ako primulu redovito zalijevamo, cvast će mjesecima. Peteljke ocvalih cvatova odmah uklanjamo da se biljka na iscrpljuje stvaranjem nepotrebnog sjemena. Isto tako treba redovito uklanjati požutjele i uvele listove. Može cvasti u svim tonovima ružičaste, crvene, plave ili bijele boje i bit će dugotrajan ukras. Primula obconica od svih sobnih jaglaca ima najveće listove i cvjetove. Cvjetovi se javljaju postupno, jedan za drugim. Kod pravilne njege cvatnja traje i do šest mjeseci. Propagiranje jaglaca vrlo je jednostavno, a potrebno ga je samo pred kraj ljeta (kada cvatnja završi) izvaditi iz posudice i odvojiti biljke. Posadite ih ponovno zasebno i dobit ćete nove jaglace.
Jasminka Knežević
Važno je redovito ih zalijevati
Jaglaci ne zahtijevaju pretjeranu brigu, a uz odgovarajuću njegu mogu živjeti i do pet godina. Kod jaglaca je najvažnije da ih redovito zalijevate. Zemlja u kojoj se jaglaci nalaze ne smije biti presuha ni natopljena vodom. Zalijevajte samo zemlju u kojoj se nalaze biljke, a ne direktno lišće i cvijeće.

Uzgoj
Jaglaci su među prvim cvjetovima koji procvjetaju u proljeće, stoga se smatra da jaglac simbolizira mladost i mladu ljubav. Uzgoj iz sjemena nije lak, pa je bolje kupiti već izniknulu biljku.

Cvatnja
Jaglaci se najčešće kupuju prije nego procvjetaju, kada su pupoljci zatvoreni, kako biste što duže uživali u njihovim cvjetovima. Vrijeme cvatnje za jaglace traje do šest tjedana.

Možda ste propustili...

VIŠE VOLI VRUĆINU NEGO HLADNOĆU

Begonija ima više od 1800 vrsta

DIZAJN: KOMFOR UZ MALE ZAHVATE

Pripremite se za ugodno opuštanje

LIFESTYLE H: RANILICA ZA DIJETE

Udobnost, sigurnost i praktičnost u dizajnu

Najčitanije iz rubrike