Regija
55. PO REDU MANIFESTACIJA

Najljepše je proljeće
Orahovačko proljeće
Objavljeno 4. lipnja, 2023.
Cvjetnim korzom sa stotinama sudionika i smotrom folklora zaključeno je ovogodišnje, 55. po redu, Orahovačko proljeće

Dječji osmjesi, topot konjskih kopita, zvuk tamburice i nošnje snaša i bećara, sve se to moglo vidjeti i čuti na najljepšem proljeću - onom Orahovačkom. Tradicionalnim Cvjetnim korzom zaključeno je 55. Orahovačko proljeće, jedna od najvećih i najznačajnijih manifestacija u Virovitičko-podravskoj županiji.



- Moram zahvaliti svima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji 55. Orahovačkog proljeća, koji su došli i dali truda u Cvjetnom korzu, a tu uz djecu ponajviše mislim na roditelje, učiteljice i učitelje u školi. Hvala svima koji su nas posjetili tijekom proteklih tjedan dana i uživali s nama, a mi se već okrećemo 56. Orahovačkom proljeću - rekao je gradonačelnik Orahovice Saša Rister. Saborska zastupnica Vesna Bedeković pozdravila je nazočne u ime predsjednika Hrvatskog Sabora Gordana Jandrokovića.

- Drage moje Orahovčanke i Orahovčani, vi doista imate najljepše proljeće i najljepšu cvjetnu povorku u Hrvatskoj i najbolju smotru folklora u ovom dijelu Slavonije. Stoga, hvala svim sudionicima Cvjetnog korza, hvala svima vama koji ste došli i bili uz 55. Orahovačko proljeće, hvala svim pokroviteljima i donatorima, hvala organizatorima jer ova je manifestacija ponos svih nas u našoj županiji - rekla je Bedeković. Potom je gradonačelnik Rister dao znak da povorka krene, a biciklisti i biciklistice iz orahovačke osnovne škole u zrak su pustili balone.

U Cvjetnom korzu bile su stotine dječice odjevene u cvijeće, bubamare, leptire, pčele, jagodice, razigrane livade iz osnovnih škola iz Orahovice, Mikleuša, Velikog Rastovca, Čađavice i Zdenaca te Dječjehg vrtića ‘‘Palčić‘‘ Orahovica i svi su bili jedno proljeće. Nakon djece, središtem grada prošetali su uz pjesmu i članovi KUD-ova te potom i konjske zaprege konjogojaca s područja grada i okolice. Nakon cvjetne povorke u središnjem gradskom parku održana je tradicionalna međunarodna smotra folklora na kojoj je nastupilo 13 društava, i to iz Paklareva i Viteza (BiH), Harkanya (Mađarska), Zagreba, Viljeva, Starog Petrovog Sela, Čačinaca, Darde, Virovitice i Orahovice, a kao uvod u smotru nastupili su puhački orkestri ZET Zagreb i DVD Orahovica te Mažoretkinje ‘‘Dora‘‘ Našice.

Vladimir Grgurić
NEPROCJENJIVI TURISTIČKI ZNAČAJ
Nekoliko riječi rekao je i župan Igor Andrović: “Hvala svima vama koji čuvate ovu lijepu tradiciju i prenosite je s koljena na koljeno. Orahovačko proljeće ima neprocjenjiv značaj, kako za Orahovicu tako i za županiju, jer ovo je jedna od najposjećenijih manifestacija u cijeloj Slavoniji, što podiže turizam. Mnogi su baš kroz Orahovačko proljeće upoznali ljepote i Orahovice i naše županije, a to se vraća onako kako samo Slavonija može - pjesmom, osmijehom i tamburicom”, rekao je Andrović.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike