Dome slatki dome
PRIJAVILA SE 22 TRKAČA SA PSIMA

PRINS Canicross Trail liga: Super iskustvo, izazovno, ali vrlo motivirajuće!
Objavljeno 16. ožujka, 2023.
Blata je bilo do koljena, ali sreću i životnu radost natjecatelja i njihovih pasa nije spriječilo ni kišno i vjetrovito vrijeme

Prvo kolo PRINS Canicross Trail lige 2023. godine održalo se u Osijeku, u organizaciji Kinološkog društva Osijek, a prijavilo se 22 trkača sa psima. Zbog vremenskih je prilika staza skraćena na 6,2 km, a sudionici su trčali kroz šumu uz Dravu.



- Nadamo se da je ova Canicross utrka, koja je organizirana prvi put u suradnji s kinološkim društvom, samo prva od mnogih koje će uslijediti. Unatoč kiši, koja je padala gotovo sve do početka utrke, atmosfera je bila odlična, s puno pozitivne energije i entuzijazma. Bilo je tu uglavnom mladih, ali i ljudi srednjih godina, vidjelo se koliko su zapravo psi željni trčati u prirodi sa svojim vlasnicima.

Službeno se utrkivalo 15 natjecatelja sa psima. Odustali su domaći sudionici s velikim kraljevskim pudlima jer je teren bio vrlo blatan, a odustali su i neki čiji su psi već u godinama pa ih nisu željeli dodatno opterećivati - kazala je Marta Dević, dopredsjednica KD Osijek, dodajući da će idući Canicross sigurno biti bolji, jer prilika je to da se provede predivan dan u prirodi s ljubimcem. KD Osijek poziva sve zainteresirane da se pridruže ovoj inicijativi, te ako su zainteresirani za ovakav način aktivnosti sa psom, da im se jave kako bi iduća utrka bila još veća. Inače, staza je odlična i samo za hodanje. Utrka je bila međunarodnog karaktera s obzirom na to da je bilo i dvoje natjecatelja iz Slovenije. Prins je bio sponzor i donirao je hranu za pse, a KD Osijek je natjecateljima osigurao buffove, majice i marame za pse. Vesela ekipa se nakon utrke preodjenula u toplu odjeću i okrijepila čobancem i grahom. Dio pasa spavao je u autima, a dio se igrao na terenu KD-a Osijek.

U ženskoj konkurenciji prvoplasirana je bila Irena Smojver sa psom Harley, koji su stazu istrčali za 25 minuta i 25 sekundi. Ona je, inače, vikend prije osvojila 3. mjesto za žene na utrci od 50 km. Drugoplasirana je Anja Gluvić sa psom Fiia s vremenom od 26 minuta i 46 sekundi, a treća je bila natjecateljica iz Petrijevaca Jasna Pavičić sa psom Khan s vremenom 26.15 minuta.

U muškoj konkurenciji prvo mjesto su osvojili Tilen Strmšek i pas Lynn pretrčavši stazu za 21 minutu i 46 sekundi. No ni to im nije bilo dovoljno te su stazu pretrčali još jednom u laganom tempu s još jednim psom, došavši ponovno na cilj kada i posljednja natjecateljica za 50 minuta i 55 sekundi. Drugoplasirani je bio Tomislav Vuk i pas Hela, s vremenom od 25 minuta i 38 sekundi, a treći je bio Brođanin Domagoj Ivanagić sa psom Jessi, koji su stazu istrčali za 26.15 minuta.

"Trčanjem sa psom se bavim pet godina. Mislim da su najbolje pasmine za tu namjenu njemački kratkodlaki ptičari ili bilo koji veliki kratkodlaki pas, jer vole trčati i pogodne su za naše terene i klimu", rekao je Tomislav Vuk.

"Utrka je bila motivirajuća i vrlo izazovna, ali super iskustvo. I inače trčim sa svojim psom, rodezijskim goničem, no prvi smo puta trčali po ovakvoj stazi kroz šumu. Izvrstan način aktivnog boravka u prirodi koji pogoduje i zdravlju psa i vlasnika", kazala je Mirela Župan iz KD-a Osijek.

Jasminka Knežević/Natius
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike