Kultura
MLU: MONOGRAFIJA BOGDANA MESINGERA

O povijesti, značaju i fenomenu medalje
Objavljeno 26. studenog, 2022.
Svoju teorijsku raspravu o medalji Mesinger je razradio na posve originalan način - koristeći se teorijom znakova

Objavljena u izdanju ArTresor naklade iz Zagreba i osječkog Muzeja likovnih umjetnosti, monografija Bogdana Mesingera "Medalja - povjesnica hrvatske kulture", čije uredništvo potpisuje Daniel Zec, predstavljena je u MLU-u.


Originalan autorski rad doajena hrvatske književnosti i kulture, izgrađen na temelju dugogodišnjeg teorijskog i likovnokritičkog djelovanja, predstavlja povijesni razvoj medaljerstva u Hrvatskoj, pri čemu je teorijski protumačen sam fenomen medalje - obrazloženi su njezina pojava, razvoj i značenje kao specifičnog medija, simboličkog artefakta te društveno-povijesnog i kulturno-vrijednosnog fenomena u povijesti ljudske civilizacije.

Teorijski segmenti ove knjige temelje se na sintezi proučavanja medaljerstva s principima i metodama semiologije: svoju teorijsku raspravu o medalji Mesinger je, naime, razradio na posve originalan način - koristeći se teorijom znakova. Semantička analiza i semiološki pristup fenomenu medalje pritom proizlaze iz autorova domicilnog znanstvenog područja djelovanja, filologije.

Mesingerova je opsežna studija polivalentan, interdisciplinarni traktat koji sjedinjuje različita područja, metodologije i diskurse - povijesnoumjetnički, povijesni, antropološki, lingvistički, semiološki - i to autentičnim stilskim izričajem gdje se stručno-znanstveni oblik izlaganja sjedinjuje s autorovim karakterističnim proznim, pa i poetskim stilom. Na lucidan i intrigantan način autor pokazuje kako je posredovanjem jednog danas marginalnog i marginaliziranog, ali nikako minornog (unatoč metričkim dimenzijama) medija, tijekom vjekovima duge prošlosti usustavljen poseban simbolotvorni mikrokozmos kao vjerodostojna refleksija, ali i vrijednosno mjerilo čitave jedne povijesti i kulture.

- Osim što je jedinstvena s obzirom na svoj sadržaj i temu, ova je knjiga posebna i po svojoj opsežnosti te po autorovoj erudiciji i akribičnosti, kao i po tome što se njezini teorijski segmenti temelje na principima semiologije. "Medalja - povjesnica hrvatske kulture", monografija je od iznimnog značenja ne samo za poznavanje povijesti hrvatskog medaljerstva, nego i za hrvatsku kulturnu baštinu općenito. To je vrsta knjige kakve do sada nije bilo u našoj stručnoj literaturi, ni iz područja povijesti umjetnosti, niti povijesti ili bilo kojeg drugog srodnog područja - rekao je Daniel Zec.

Tekst ove knjige dovršen je 1989. godine, i pisan je iz vremenske perspektive toga razdoblja, no unatoč protoku vremena sve do njegova konačnog objavljivanja u obliku monografije "Medalja - povjesnica hrvatske kulture", autorova razmatranja, postavke i zaključci nisu izgubili na svježini i relevantnosti. Nedostajala je, ipak, interpretacija i kritička valorizacija nekoliko desetljeća medaljerskog stvaranja, od 90-ih godina prošloga stoljeća naovamo, pa je napravljen dodatak u obliku poglavlja o medaljerstvu u Hrvatskoj nakon 1990. godine.

Danijel Miklić

Daniel Zec

urednik monografije

Monografija je od iznimnog značenja ne samo za poznavanje povijesti hrvatskog medaljerstva, nego i za hrvatsku kulturnu baštinu općenito.

Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike