Osijek
PROFIL ENERGETSKIH POTROŠAČA

Ponajviše se potroši plina, onda toplinske te električne energije
Objavljeno 22. studenog, 2022.
Ukupne godišnje uštede koje se očekuju provedbom svih mjera za povećanje energetske učinkovitosti iznose 3,2 tisuće MWh

Područna škola Markovac Našički, Stomatološka poliklinika u osječkom Domu zdravlja i ambulanta Čepinski Martinci najveći su energetski potrošači, po četvornom metru grijanog prostora, u Osječko-baranjskoj županiji. Škola u Markovcu najveći je potrošač prirodnog plina, sa specifičnom prosječnom potrošnjom u posljednje tri godine u iznosu od 330,73 kWh/m2; Stomatološka poliklinika prednjači potrošnjom toplinske energije u iznosu od 422,92 kWh/m2, dok je ambulanta u Čepinskim Martincima trošila električne energije u iznosu od 324,21 kWh/m2.



Analiza za Skupštinu


Pokazala je to Analiza potrošnje energije u sektoru zgradarstva koja je pripremljena za potrebe Skupštine Osječko-baranjske županije i sastavni je dio Akcijskog plana energetske učinkovitosti županije. Tim se planom utvrđuje trogodišnja provedbena politika za poboljšanje energetske učinkovitosti usklađena s Nacionalnim programom i Nacionalnim akcijskim planom.

U dokumentu je analizirana potrošnja energije u Osječko-baranjskoj županiji za sektore usluga i prometa u zgradama/objektima u vlasništvu županije, a prosječna potrošnja za posljednje tri godine (2019. - 2021.) ukupno svih energenata iznosi 43.050,59 MWh.

Najveća potrošnja u zgradama na području Osječko-baranjske županije odnosi se na prirodni plin, a potom slijede toplinska energija i električna energija.

Kada se pregledaju dostupne tablice, nije veliko iznenađenja ako se kaže kako je ukupno količinski najveći "gutač" plina Županijska bolnica Našice, ona je primjerice 2019. godine potrošila 2,5 milijuna kilovatsati plina, no prošle je godine taj iznos ipak prepolovila. Razumljiva je ta potrošnja što zbog specifičnih zdravstveno-medicinskih usluga koje pruža, ali i njezine velike površine. Zbog sličnih je razloga među najvećim potrošačima plina i belomanastirski Dom umirovljenika. U Osijeku su to zajedno Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića te Medicinska škola.

Kada je u pitanju potrošnja toplinske energije, ovo je (samo) privilegij objekta u gradu Osijeku, nakon prvoplasirane DZ-ove stomatološke poliklinike, slijedi objekt u vlasništvu županije u Europskoj aveniji, a na trećem mjestu je radionica za praktičnu nastavu Trgovačke i komercijalne škole ‘‘Davor Milas‘‘.

Mjere uštede


Električnu energiju pak koriste sve zgrade, no ipak od pet najvećih potrošača za četiri jasno zašto toliko troše. Oni, naime, koriste struju kao jedini energent (grijanje, hlađenje, rasvjeta, topla voda). Zanimljivo, od ta četiri objekta tri su ambulante, pored već spomenute u Martincima, to su i ambulante u Šodolovcima i Đurđancima. U "top 5" je i Područna škola Poganovci; a jedini objekt kojemu električna energija nije jedini energent je uredska zgrada na lokaciji Radićeva 4 u Osijeku. Ondje su smještene dvije županijske institucije - Regionalna razvoja agencija i Zavod za informatiku. Njihova specifična prosječna potrošnja električne energije u posljednje tri godine iznosi 152,10 kWh/m2.

U trogodišnjem planskom razdoblju Osječko-baranjska županija planira provesti deset mjera za povećanje energetske učinkovitosti. Ukupne godišnje uštede koje se očekuju provedbom svih mjera iznose 3,2 tisuće MWh.

U sektoru zgradarstva planira se provedba mjera obnove toplinske izolacije, integralne obnove objekata, zamjene starih split sustava, zamjene sustava grijanja i pripreme PTV-a, ugradnje solarnih toplinskih sustava, zamjene dotrajalih toplinskih podstanica te ugradnje fotonaponskih sustava za vlastitu proizvodnju električne energije.

Dario Kuštro
UMJESTO BENZINACA ELEKTRIČNA VOZILA
U sektoru prometa planira se provedba mjere koja je usmjerena na zamjenu vozila s pogonom na fosilna goriva novim električnim vozilima. Tako se u voznom parku Osječko-baranjske županije predlaže mjera zamjene četiri automobila s pogonom na benzinsko gorivo.

Inače, prosječna je kilometraža županijskih dizelskih vozila 19,8, a benzinskih 13 tisuća kilometara. Ekonomičnost voznog parka može se ocijeniti zadovoljavajućom s obzirom na izračunanu prosječnu potrošnju vozila (6,5 l/100 km za dizelska i 7,0 l/100 km za benzinska vozila). Prosječna starost voznog parka iznosi 7,7 godina.

OGRJEVNO DRVO
Još 15 škola, sve odreda područnih, za zagrijavanje koristi - drvo. Najveću specifičnu potrošnju ogrjevnog drva bilježi PŠ Seona (665,70 kWh/m2). Promatrajući ukupnu specifičnu potrošnju svih energenata za zgrade u kojima nisu provedene mjere energetske učinkovitosti, prednjači upravo ta škola.

U trogodišnjem planskom razdoblju Županija planira provesti 10 mjera za povećanje energetske učinkovitosti

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike