Ekonomija
SMANJUJU TROŠKOVE ELEKTRIČNE ENERGIJE

Sunčana energija ne zagađuje okoliš i smanjuje globalno zatopljenje
Objavljeno 2. studenog, 2022.
Stručnjaci kažu da danas proizvođači daju garancije na vijek trajanja solarnih elektrana i do dvadeset pet godina, a elektrane proizvode energiju i dulje

Ulaganje u vlastitu solarnu elektranu zasigurno je jedno od najboljih mogućih ulaganja današnjice. S porastom cijena energenata postalo je još isplativije, ali i potrebnije kako bi se kućanstva samostalnom proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora zaštitila od drastičnog povećanja cijene električne energije.
To ulaganje vrijedno je i zato što je dugoročno, naime, vijek trajanja jedne solarne elektrane je bar 25 godina.

- U Hrvatskoj je prosječni prinos energije od 1000 do 1300 kWh/kWp, što bi kod elektrane od 4 kWp dalo proizvodnju od 4000 do 5200 kWh u godini. Prosječna cijena elektrane od 4 kWp, prema informacijama koje imamo u Zelenoj energetskoj zadruzi, je oko 45.000 kn (s PDV-om), ili kad se oduzme PDV, što je u skladu s odlukom o ukidanju PDV-a na radove i uređaje povezane s postavljanjem sunčane elektrane, iznos je 36.000 kuna. Iako je očekivano kako je za ovakve vrste elektrana najveći interes na obalnom dijelu Hrvatske, urbani dio, sjeverozapadni, odnosno centralni, onaj je koji je najviše zainteresiran za ovakve obnovljive oblike energije - kazao je Goran Čačić, koordinator Zelene energetske zadruge.

Čačić pojašnjava kako i u Slavoniji blago raste interes za Sunčevom energijom. Razlog tomu je financijski, jer poljoprivrednici većinu novčanih sredstava usmjeravaju na nabavu repromaterijala te oni mali nemaju novca za ulaganje u elektranu.

- Investicija u sunčanu fotonaponsku elektranu za kućanstvo itekako je isplativa, jer time novac ne gubi vrijednost zbog inflacije, a dugoročno se ostvaruju značajne uštede na troškovima energije - zaključio je Čačić.

I za kraj, valja napomenuti kako se korištenjem energije proizvedene solarnim sustavom ne zagađuje okoliš, niti se stvara globalno zatopljenje. Tihana Eršek Cicvarić

Traže da natječaj bude otvoren cijele godine
- Jedan mali poljoprivrednik muku muči s nabavom repromaterijala i njemu je mnogo dati od 70 do 200 tisuća kuna za fotonaponsku elektranu. Povoljnije kreditne linije za osiguravanje i izgradnju fotonaponske elektrane svakako su nešto što mi kao zadruga zagovaramo. Vlada RH iznijela je svoje mjere pomoći poduzetnicima, i mi smo na to dali naš stav i smatramo da nije dovoljno to što su oni ograničili cijene električne energije i ostalih energenata na razdoblje od šest mjeseci, jer što nakon toga. Nakon proljeća opet će biti svi u istim problemima. To znači kako treba osigurati drukčiji način osiguravanja potpora, a ne da fond jednom godišnje napiše natječaj, napravi distorziju na tržištu koja podigne cijenu instalacija opreme, nabave materijala. Mi tražimo da cijele godine bude otvoren natječaj, a tko dođe s potrebnom dokumentacijom, dobije subvenciju - pojasnio je Čačić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike