Dome slatki dome
JESENSKA SADNJA

Lukovice se mogu saditi sve dok je zemlja topla
Objavljeno 22. rujna, 2022.
Tulipani su cijenjeni zbog toga što u proljeće u vrtni prostor unose jarke boje

Ima ih raznih veličina, od malih, minijaturnih, visokih samo 20 centimetara, do onih koji dostignu visinu do 50 centimetara, a cvjetovi mogu biti jednostruki ili dvostruki, ili pak nareckani, jednobojni i dvobojni te svakakvih boja i nijansi, od bijele pa sve do tako tamnih koji izgledaju kao da su crni. Preko noći cvijet tulipana se zatvara i skuplja, a tijekom dana širi. Podrijetlo tulipana je iz Azije, točnije iz Perzije, a tamo je poznat više od tisuću godina. Donesen je u Nizozemsku 1593., kada je botaničar Carolus Clusius zasadio prvu lukovicu tulipana. I od tada se ova vrsta cvijeća toliko raširila da je danas gotovo polovina polja u Nizozemskoj zasađena tulipanima. Od tada pa sve do danas križanjem nastaju nove vrste, tako da ih je poznato više od četiri tisuće. Cvijet vam može krasiti vrt, a može služiti i kao rezano cvijeće za vazu. Ako ga stavljate u vazu, odrežite cvijet prije nego što se rascvjeta do kraja. Da bi se cvijet duže održao, cvjetne stapke odrežite ravnim i oštrim rezom, nemojte ih trgati. Voda u vazi neka ne bude napunjena do vrha, nego samo do prvoga lista tulipana te je možete preko noći staviti na hladnije mjesto.



Sadite ih u većim skupinama, a ne pojedinačno jer tako neće doći do izražaja. Možete kombinirati više tulipane s onima nižima, ili pak s maćuhicom, tako da istaknu ljepotu jedno drugoga. Nakon što tulipan ocvate, treba ukloniti cvjetnu stapku da ne troši suvišnu energiju i da biljka razvije lukovice. Nakon toga ostavite da zeleno lišće, koje je mesnato, duguljasto, požuti i tek ga poslije toga uklonite. Lukovice je potom najbolje izvaditi iz zemlje i staviti ih na suho i hladno mjesto te ponoviti najesen proces sadnje. Cvjetovi su zvonoliki, ovalni ili ljevkasti, sastavljeni od šest čašičnih listića, šest prašnika i jednog trodijelnoga tučka. Plod je tulipana višesjemena čahura.

Kultivari tulipana podijeljeni su na rane i kasnije te prema visini, obliku cvjetova i njihovoj boji. Tako visina tulipana može varirati od 20 do 70 cm, cvjetovi im mogu biti jednostruki, dvostruki, jednobojni, dvobojni ili višebojni. Prema obliku cvijeta mogu se podijeliti na jednostavne tulipane, koji su visine 25-35 cm, a koje karakterizira cvatnja početkom travnja, Darwinove tulipane, koje krase krupni cvjetovi intenzivnih boja čija cvatnja obilježava početak svibnja, Rembrandtove tulipane s prošaranim cvjetnim laticama koji cvatu sredinom svibnja, papagajske tulipane čije su latice na vrhovima nazubljene, a cvatu također sredinom svibnja, božurne tulipane karakteristične po punoj cvjetnoj glavici i cvatnjom krajem svibnja. Tulipani svoju primjenu nalaze kao rezano cvijeće, a često su u skupinama ukras vrtova i urbanih gredica tijekom proljeća. Najbolje im odgovaraju plodna ocjeda vrtna tla i sunčani položaji. Tulipani su cijenjeni zbog toga što u proljeće u vrtni prostor unose jarke boje. Tulipani imaju zadivljujuće bogatstvo oblika cvjetova, od običnih, uspravnih i jednostavnih cvjetova. Ima ih u većini boja, osim u plavoj, a paleta se proteže od čisto bijelih do najtamnije ljubičastih, u velikom broju predivnih nijansi žutog, crvenog i grimiznog.

Neke lukovice ostaju u zemlji dugi niz godina i ne trebaju posebnu njegu. Dapače, neki primjerci se i previše rašire te ih je potrebno uklanjati kako ne bi smetale ostalim biljkama u vrtu (plava presličica, narcise, đurđice). Listovi moraju do kraja požutjeti prije vađenja lukovica, a lukovice se moraju dobro očistiti od zemlje i osušiti prije spremanja. Tulipani i ljiljani mogu jednu godinu provesti u zemlji bez vađenja, no sljedeće godine obvezno ih morate vaditi, jer će se lukovice previše razmnožiti i biljke više neće bogato cvasti. Ako neke ljetne lukovice baš ne želite vaditi iz zemlje, posadite ih dublje od potrebne dubine kako se ne bi smrznule tijekom zime.
Jasminka Knežević
Dok se zemlja ne smrzne
Lukovice tulipana sade se od rujna do studenoga, dok zemlja nije smrznuta i još je topla od ljetnih vrućina, i to tako da ih stavite na dubinu od oko 15 cm (ovisno o tome koliko je lukovica velika - što je veća, to dublje, ali da ne prelazi dubinu od 20 cm), a razmak između lukovica trebao bi biti od 10 do 15 cm. Sadite ih u većim skupinama, a ne pojedinačno, jer tako neće doći do izražaja.

Najlakše pomoću sadilice
Lukovice se najlakše sade pomoću sadilice ili lopatice za sadnju, a ima i posebnih lopatica za lukovice. Tulipani se sade oko deset centimetara duboko, razmak između lukovica je oko 15 cm. Za sadnju u vrtu dovoljno su velike lukovice promjera 10 do 12 cm. Potrebna su četiri tjedna da se lukovice ukorijene. Za to vrijeme pustit će korijenje i mirovati do proljeća.

Dubina sadnje ovisi o tlu
Prilikom sadnje morate uzeti u obzir koliko je tlo teško. Ako je lagano, tada se produbljuje za dva ili tri centimetra više nego što je preporučeno za sadnju. Ako je glineno, tada se lukovica sadi dva ili tri centimetra više. Ako duže nije padala kiša, rupu u koju sadite lukovice zalijte. Sačekajte da se voda dobro upije prije sađenja, pa tek onda nježno utisnite lukovicu i prekrijte zemljom.

Možda ste propustili...

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

Najčitanije iz rubrike