Kultura
MLADI PIJANIST IZ VOĆINA NIŽE USPJEHE I NAGRADE

Damjan Krupa: Bavit ću se glazbom, za sad je u prvom planu kompozicija
Objavljeno 25. svibnja, 2022.
Moje vježbanje ne smeta roditeljima, ali me ponekad utišavaju radi susjeda

Kad smo, gotovo u dan, prošle godine razgovarali s Damjanom, bio je to dječak koji je počeo osvajati prve nagrade na glazbenim natjecanjima, i koji je samo najavljivao moguću uspješnu glazbenu karijeru.



Danas je pri završetku osmog razreda u Osnovnoj školi Voćin, a također je pred "malom maturom" i u slatinskoj Glazbenoj školi Milka Kelemena, gdje pohađa šesti razred. Lijepo se to poklopilo jer Damjan planira upisati gimnaziju u Virovitici i usporedno Srednju glazbenu školu u županijskom središtu. Takva njegova odluka bila je očekivana i najavljena, a u posljednjih godinu dana potvrđivali su je uspjesi koje je taj mladi pijanist postizao na domaćim i međunarodnim natjecanjima.

- U Križevcima sam u ožujku ove godine na Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika Sonus osvojio prvu nagradu iz glazbene teorije i solfeggia. Početkom travnja na Međunarodnom natjecanju solfeggia i teorije glazbe Udruženja muzičkih i baletskih pedagoga Srbije u Beogradu također sam osvojio dvije prve nagrade, a nakon toga osvojio sam tri prve nagrade na International Music Master Class and Competition u Mariboru. Nedavno je u Beogradu je održano online natjecanje iz glazbeno-teorijskih disciplina "Kornelije", na kome sam osvojio dvije prve i jednu drugu nagradu - niže Damjan svoje velike uspjehe.

Prva disciplina na posljednjem beogradskom natjecanju bila je Teorija glazbe, u kojoj je s osvojenih 93,5 bodova osvojio 1. nagradu, druga je bila Solfeggio, gdje je realizirao odličnih 85 bodova za 2. nagradu, a u disciplini Slušanje i zapisivanje imao je maksimalnih 100 bodova te osvojio još jednu 1. nagradu. Natjecanje "Kornelije" namijenjeno je učenicima i studentima srednjoškolskih i visokoškolskih glazbenih ustanova iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Sjeverne Makedonije, a održano je online.



Damjan kaže da ima malo više treme na natjecanjima uživo, ali ipak više voli takva natjecanja nego ona online. Kaže - ne mora misliti na tehniku, nego samo na znanje, a putuje se i uvijek ima mogućnosti razgledati i upoznati grad gdje se natjecanje održava. Kod natjecanja online nema putovanja, i mora u školu nositi računalo, mobitel i punjače, a mikrofon i kamera moraju biti uključeni kako bi organizatori natjecanja vidjeli da natjecatelju nitko ne pomaže.



- Na tim natjecanjima provjeravala su se znanja iz glazbene teorije i solfeggia, a u Mariboru još i skladanje. Bilo mi je drago kad sam vidio da sam osvojio tako dobre nagrade, čovjek uvijek bude sretan kad postigne tako dobar rezultat. Mnogo sam radio za ta natjecanja, i u školi s profesorima, i kod kuće. Želim zahvaliti svojoj profesorici solfeggia Sandri Pavić, koja je doista puno radila sa mnom, svom profesoru iz klavira Josipu Jagušiću, koji već šest godina trpi moje krive prstomete i nenavježbane skladbe, i mom profesoru Jurici Hreniću, koji mi je pomogao da sve bolje i bolje skladam. Htio bih se baviti glazbom, to mi i ide, ali još ćemo vidjeti na koji način konkretno. Za sada je u prvom planu kompozicija - priča Damjan.



Damjan je odličan učenik i u svojoj osnovnoj školi, tek se ponekad "zalomi" koja četvorka, inače samo se slažu petice, pa i ove godine očekuje 5,0 uspjeh. U školu ide u prijepodnevnu smjenu, a tri dana u tjednu ima i "glazbene" obveze poslijepodne, kad ga roditelji voze u Slatinu i u Viroviticu.

- Zahvalan sam mami i tati što su me podržavali u svemu i "vozali" se sa mnom u Slatinu i Viroviticu, i što me čekaju dok sam ja u glazbenoj školi da me vrate kući - kaže Damjan.

Osim u osnovnoj i glazbenoj školi, Damjan je aktivan i u svom Voćinu. U Župi Pohoda BDM djeluju zbor odraslih, zbor mladih i dječji zbor, a Damjan je aktivan u sva tri zbora kao pjevač i orguljaš.



- Mislim da moje vježbanje ne smeta roditeljima, ali me ponekad utišavaju radi susjeda. Kad Glazbena škola objavi rezultate natjecanja, stižu mnoge poruke s čestitkama. Vidim da su i drugi sretni zbog mojih uspjeha, ne samo roditelji nego i rodbina, prijatelji, učitelji. A meni je drago da i druge ljude usrećim - rekao nam je Damjan.

Iako je mladi pijanist, Damjan Krupa na svom repertoaru već ima skladbe Bacha, Haydna, Prokofjeva, Beethovena, Chopina… Kaže da Chopinovu Etidu u f-molu hoće uvježbati do savršenstva za prijamni ispit u srednju školu.

Petar Žarković

POBJEDNIČKI NIZ
 
1. MJESTA U BEOGRADU I MARIBORU

Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE "QUINCY JONES: 12 NOTA – O ŽIVOTU I KREATIVNOSTI"

Mudre lekcije velikoga Quincyja Jonesa

NOĆ KNJIGE U VINKOVCIMA

Prvi put u novoj zgradi Knjižnice

Najčitanije iz rubrike