Crna kronika
OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Prošle godine bilo je više od 40.000 prekršaja vozača
Objavljeno 25. svibnja, 2022.
Gotovo polovina prekršaja odnosi se na prebrzu vožnju, a zabrinjava i broj alkoholiziranih vozača

Više od 40 tisuća (40.491) prometnih prekršaja evidentirala je policija u Osječko-baranjskoj županiji prošle godine. Broj je 2,4 posto veći od onog za 2020. godinu. Policija je usto izdala i 12.165 upozorenja. Tradicionalno, najviše prekršaja odnosilo se na prebrzu vožnju, i to 18.924, što je 3,4 posto više nego godinu prije.



Broj prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola je 2086, što je ipak 16 posto manje nego 2020. godine. Najveći broj upravljanja pod utjecajem alkohola - 692, odnosi se na vozače koji su imali između 0,5 i jednog promila alkohola u krvi. Iako je policija stalno u kontrolama na svim hrvatskim prometnicama, nemali broj vozača i dalje se ne pridržava pravila. O tome svjedoči i podatak da je samo prošloga vikenda u Hrvatskoj zabilježeno 4259 prometnih prekršaja. Od ukupnoga broja 1704 odnosila su se na prebrzu vožnju, 559 osoba nije bilo vezano, 272 vozača nepropisno su se koristila mobitelom u vrijeme vožnje, a 374 vozača popila su koju čašicu više.

Najviše prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području Policijske uprave zagrebačke, 53, ali je najviša koncentracija alkohola, 3,47 promila, izmjerena u Slavoniji, i to na virovitičkom području, a riječ je o biciklistu. Za vikend su se dogodile i 103 prometne nesreće s nastradalim osobama. Da određeni broj vozača i dalje nije briga za svoju ni za sigurnost svih drugih sudionika u prometu, svjedoči i podatak da su samo u ponedjeljak, na području Policijske uprave osječko-baranjske u prometu zaustavljena četiri pijana vozača. Najviša koncentracija alkohola, od 2,50 promila, izmjerena je 47-godišnjem biciklistu koji je zaustavljen oko 21.40 u Donjem Miholjcu.

Ceste su prepune i upornih prometnih prekršitelja, a jedan je zaustavljen u ponedjeljak oko 18.45 u Đakovu. Riječ je o 22-godišnjaku iz Velike Kopanice koji je vozio automobil iako mu je vozačka dozvola ukinuta i oduzeta zbog prikupljenih negativnih bodova.

- Na temelju članka 229. Zakona o sigurnosti prometa na cestama vozaču je oduzeto vozilo kojim je upravljao. S obzirom na to da se radi o specijalnom recidivistu, vozač je uhićen i protiv njega slijedi optužni prijedlog Općinskom sudu u Đakovu. Za počinjeni prekršaj propisana je novčana kazna do 20.000 kuna ili kazna zatvora u trajanju do 60 dana - doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske.

Tijekom vikenda su na hrvatskim prometnicama tri osobe poginule, jedna je osoba zadobila teške ozljede, a dvije su lakše ozlijeđene. U svim je nesrećama prošlog tjedna ukupno ozlijeđeno 126 osoba.


 

Sandra Lacić
3,47

promila alkohola evidentirano je biciklistu kod Virovitice

POLICIJA OPET APELIRA NA VOZAČE
S ciljem smanjenja stradavanja i podizanja razine sigurnosti, policija nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, činjenjem kojih se događaju najteže prometne nesreće s poginulim osobama. Ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer se prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila tragedija može dogoditi u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život, pozvali su iz Ravnateljstva policije.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike