Novosti
OŠTRE REAKCIJE NA NOVI NAČIN TESTIRANJA

Liječnici: Kako zaštititi pacijente od zaraze?
Objavljeno 13. siječnja, 2022.
"Testiranje mora i dalje biti izdvojeno od ostalih mjesta za liječenje"

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) nezadovoljna je odlukom da se antigenska testiranja prebace u ordinacije obiteljskih liječnika ustvrdivši da se time skriva nesposobnost zdravstvene i političke administracije i ugrožava pacijente. Upozoravaju da su ordinacije obiteljskih liječnika već sada pretrpane, a pacijenti u mnogim slučajevima teško mogu dobiti svog izabranog liječnika na telefon, dok obiteljski liječnik prosječno tijekom radnog vremena obradi čak 200 pacijenata.



Podjela testova


"Dužni smo upozoriti javnost da će se prebacivanjem testiranja potencijalno zaraženih osoba u ordinacije ozbiljno ugroziti struka obiteljske medicine, ali i pacijenti", ističe KoHOM.

Dijana Mayer, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u srijedu je najavila da je liječnicima obiteljske medicine, stomatolozima, ginekolozima i pedijatrima podijeljeno više od pola milijuna brzih antigenskih testova, no u osječke ordinacije oni još nisu stigli. Potvrdila nam je to ravnateljica Doma zdravlja Osječko-baranjske županije, dr. med. spec. opće interne medicine Justinija Steiner, rekavši kako pošiljka nije stigla te naglašava da ne zna kakva će biti reakcija liječnika nakon najnovije upute ministra zdravstva Vilija Beroša.

Podsjetimo, u utorak je održan sastanak ministra Beroša s predstavnicima HZJZ-a i HZZO-a te je zaključeno kako će se u ordinacijama koje imaju ugovor s HZZO-om moći potvrditi COVID-19 brzim antigenskim testovima i dobiti COVID potvrda koja će vrijediti SAMO unutar Hrvatske. S obzirom na povećan intenzitet testiranja, veliki udio pozitivnih na koronavirus među testiranima i u situaciji kad se broj zaraženih dnevno u Hrvatskoj popeo gotovo na 10.000 osoba, prisutnost COVID-a neće se više testirati samo PCR-om, nego i brzim testom. Ovu odluku liječnici obiteljske medicine, stomatolozi, ginekolozi i pedijatri nisu dočekali s oduševljenjem. Ne samo zbog nedostatka vremena već, kako kažu, i prostora te općih uvjeta u kojima bi se testiranje obavljalo. Dr. med. spec. obiteljske medicine i voditeljica obiteljske medicine županijskog Doma zdravlja te predsjednica KoHOM-a za Osječko-baranjsku županiju Dunja Ljubičić smatra da testiranje mora i dalje biti izdvojeno od ostalih mjesta za liječenje pacijenata, naglašavajući također i nedostatak zaštitne opreme koja je uobičajena prilikom testiranja.

"I do sada su kontejneri gdje se obavljaju testiranja izdvojeni, a djelatnici koji to rade imaju svu potrebnu zaštitnu opremu. Znači, mi bismo se morali preodijevati svaki put kad bismo nekoga testirali i potom se bavili pacijentima koji nam dolaze zbog drugih zdravstvenih razloga. Uz to, kad bi se obavljalo testiranje u ordinacijama, dužni smo neprestano dezinficirati i prozračivati prostorije, a za to ljudstva nemamo", poručuje dr. Ljubičić, naglašavajući da će, dođe li doista do testiranja u ordinacijama, liječnici u primarnoj zaštiti svojim pacijentima biti još nedostupniji nego što su sad. Ističe kako se nada da će se cijela ideja stopirati još na početku jer, kako kaže, sve ostale bolesti "stoje" već više od godinu dana, a sad će pacijenti kojima je potrebna pomoć još teže dolaziti do liječnika.

Protivljenje


"To je poziv građanima da se k nama dođu zaraziti. Moramo znati i da je za testiranje dovoljna i srednja stručna sprema i nije mi jasno zbog čega se za to ne povuku osobe sa Zavoda za zapošljavanje. Uz sav posao sad bismo radili i testiranje, i to i nije u redu", zaključuje dr. Dunja Ljubičić, rekavši i to da su primarni liječnici zaštita građanima da ne odu u bolnicu, a što pokazuju i podatci da se za hitan prijam ispisuje vrlo malo uputnica, a dvostruko je veći broj samoinicijativnih dolazaka.

Dr. dent. med. Etelka Komar, stomatologinja u čijoj se ambulanti već od ranije obavljaju testiranja, kaže kako je testove kupila isključivo za svoje pacijente zbog specifičnosti svog posla. No ne slaže se s odlukom da testiranje mora prakticirati za širu populaciju. "To je čisto gubljenje vremena i rada, a osim toga kod mene moraju svi proći kroz jednu čekaonicu. Iskreno, prva neću zatražiti da se bavim testiranjem, a koje sam uvela zbog svoje zaštite i sigurnosti. Imam jednu medicinsku sestru i ne mogu stići i liječiti pacijente, i testirati, i sterilizirati instrumente. Trebamo se svi baviti svojim poslom isključivo", kaže stomatologinja Komar, naglašavajući da već postoje punktovi gdje je testiranje uhodana praksa i tako treba, smatra, i ostati.



Marija Mihelić
U ljekarnama neće biti moguće obaviti brzi antigenski test na trošak HZZO-a

PLAĆANJE TESTA
Ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić objasnio je da će HZZO ordinacijama plaćati testiranje kao dijagnostičko-terapijski postupak, za koji je utvrđena cijena. Ona će se razlikovati ovisno o tome je li liječnik sam nabavio test na tržištu ili ga je dobio iz robnih zaliha (tada će biti plaćeno samo testiranje). Jedan test, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, stoji nešto manje od šest kuna. U ljekarnama neće biti moguće obaviti brzi antigenski test na trošak HZZO-a.