Dome slatki dome
LIFESTYLE PANTONE IZBOR ZA 2022. GODINU

Najboja ove godine je vedra plavoljubičasta
Objavljeno 13. siječnja, 2022.
Ako vam je preintenzivna, nijansu ove boje možete iskoristiti u detaljima, na jednom zidu ili nekom manjem komadu namještaja

Poznati američki institut Pantone bojom 2022. godine proglasio je svoju Very Peri nijansu plavoljubičaste. Pantone tu boju opisuje kao dinamičnu plavu sa živahnim ljubičastocrvenim podtonovima, a ta nijansa, označena šifrom 17-3938, povezuje dosljednost plave s energijom i uzbudljivošću boje drva. Podsjetimo, klasična plava izabrana je za boju godine 2020.



Boja Very Peri izražava bezbrižnu sigurnost i smionu znatiželju koja pokreće kreativni duh. Pomaže nam da prigrlimo mogućnosti, otvorimo se novim vizijama i mogućnostima u našim životima. Ova nijansa je posebna i po tome što je Pantone prvi put proizveo boju umjesto da je odabrao neku postojeću. Ova uzbudljiva i prekrasna nijansa odlično će se uklopiti u sve interijere, a ako vam se čini preintenzivna, iz Pantonea preporučuju da krenete od manjih površina ili detalja - jednog zida, manjeg komada namještaja.

Pantone 17-3938 Very Peri nijansa u prvi plan postavlja budućnost i to u novom svjetlu. Živimo u vremenu transformacije pa je Very Peri i simbol globalnog vremena i tranzicije kroz koju prolazimo. Kako polako izlazimo iz intenzivnog razdoblja izolacije, naši standardi i uvjerenja se mijenjaju, a naši su fizički i digitalni životi povezaniji. Digitalni dizajn nam pomaže da pomaknemo granice stvarnosti otvarajući nova vrata u dinamičan virtualni svijet, gdje možemo istraživati i stvarati nove boje. Very Peri označava spajanje dvaju svjetova u našim trenutnim životima i nastoji stvoriti ravnotežu između svjetova. "Bilo je bitno osmisliti novu boju jer imamo potpuno novu viziju svijeta. To je doista najsretnija i najtoplija od svih plavih nijansi. Zbog crvenog pigmenta unosi osnažujući osjećaj novosti, a novost je ono što tražimo", objasnila je odabir nijanse Very Peri Leatrice Eiseman, izvršna direktorica Instituta za boje Pantone. I Microsoft je u suradnji s Pantoneom uveo ovu boju u Microsoft Paint, tako da ju možete izabrati dok se koristite tim alatom. Izbor za Pantone boju godine primjenjuje proces selekcije i pomnu analizu trendova. Stručnjaci za boje češljaju svijet tražeći odgovarajuće boje, a izbor za boju godine već 23 godine utječe na razvoj različitih proizvoda.

Jasminka Knežević

Vedrina i hrabrost
”Znatiželja je ta koja pomaže ljudima da prođu kroz ova teška vremena. Ono što bismo nazvali hrabrom kreativnošću. Zato ova boja simbolizira budućnost. Ima u sebi snagu, radost i bezbrižnost, samopouzdanje i kreativni duh”, naglašava Laurie Pressman, potpredsjednica Instituta za boje Pantone. Povezujući kvalitete plave uz ljubičastocrvene tonove Very Peri izražava duhovnost i vedrinu koja nas ohrabruje da budemo kreativni. Dobro će se slagati uz sve zelene nijanse koje se javljaju u prirodi, ali i s klasičnim neutralnim bojama.

Možda ste propustili...

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike