Dome slatki dome
PROSTOR ZA RAD I KOMUNIKACIJU

Kuhinja postaje središte doma
Objavljeno 21. listopada, 2021.
Najnoviji uređaji čuvaju kvalitetu namirnica - boju, okus, miris i vlažnost

Veza korisnika i kućanskih uređaja produbljuje se, pa priprema jela postaje i prilika za društvenu interakciju.



Tijekom kuhanja moguće je dijeliti recepte i komentare na društvenim mrežama. Kuhinja postaje prostor za iskazivanje emocija i raspoloženja, potvrđujući činjenicu da je suvremena kuhinja dominantan dio doma. Kuhinjski uređaji omogućuju kuhanje s istim tehnikama i kvalitetom kao u vrhunskim restoranima. Najnoviji uređaji čuvaju kvalitetu namirnica - boju, okus, miris, reguliraju temperaturu i vlažnost.

Dinamično...


Način života nužno utječe na oblikovanje i funkcionalnost prostora, pa tako i na prostor kuhinje. Od izoliranog i zatvorenog prostora u prošlom stoljeću kuhinja postaje prostor druženja, jela i komunikacije s ostatkom svijeta, ona je funkcionalna, ergonomska, dinamična i otvorena. Modularnim elementima kuhinja se povezuje s dnevnim traktom, stvarajući interakciju dvaju prostora u kojima se odvija kuhanje, druženje, ali i rad. Ergonomija je izražena prostranim i praktičnim elementima namještaja koji se lako koriste i pružaju mogućnost dobre unutrašnje organizacije. Materijali suvremene kuhinje pružaju osjećaj ugode, opuštenosti i sklada s prirodom. To je prije svega prirodni kamen, drvo i metal. Odlika je tih materijala i praktično održavanje i trajnost. S tim se materijalima kombiniraju trendovski zeleni i ljubičasti tonovi, ali i bazni, poput sive, nijansi kave ili toplobijele.

... i pametno


Kuhinja postaje prostor društvene komunikacije, ali i komunikacije čovjeka i uređaja te uređaja međusobno. Taj važni segment čini kuhinju osobitim dijelom doma, a svojom kompleksnošću nadmašuje sve ostale prostore. Pametna kuhinja sastavni je dio pametnog doma. Ona osigurava učinkovitost, kontrolu potrošnje, održivost, ali i zabavu! Odlika je trendovske kuhinje da je svaki uređaj kontroliran daljinskim upravljačem, a povezuje se s aplikacijom kojom se pojednostavljuje upravljanje ili stvara veza s ostalim uređajima u okruženju. Trendovi nose i otkačene poruke, pa dopuštaju slobodu u smislu odabira materijala i boja koji su inače netipični za kuhinjski prostor u smislu razigranosti i dinamičnosti.

Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh.
Vizualno dopadljivo
Zaobljeni kapsulasti oblici kuhinja vizualno su dopadljivi i vrlo praktični u smislu održavanja, jer nema pravih kutova, u kojima se redovito zadržavaju nečistoće. Mogućnost jednostavnog održavanja, funkcionalnost u korištenju i zaobljeni minimalistički dizajn neke su od smjernica trendova u dizajnu kuhinja.

Možda ste propustili...

DIZAJN: KOMFOR UZ MALE ZAHVATE

Pripremite se za ugodno opuštanje

DA ORHIDEJE DUGO I LIJEPO CVATU

I biljke vole piti zeleni čaj

Najčitanije iz rubrike