Novosti
SANKCIJE ANTIMASKERIMA ZBOG PROSVJEDA ISPRED ŠKOLE

Tužno je koristiti dijete za propagiranje vlastitih ideja
Objavljeno 15. rujna, 2021.

Krapinsko-zagorska policija sankcionirala je osam osoba zbog 26 prekršaja tijekom okupljanja ispred OŠ Krapinske Toplice kojim su se protivili nošenju maski djece u školi.



Policija je utvrdila jedan prekršaj narušavanja javnog reda i mira naročito drskim ponašanjem, pet prekršaja zbog neprijavljenog javnog okupljanja na mjestu gdje je to zabranjeno (školska ustanova), sedam prekršaja zbog nenošenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru i 13 prekršaja zbog odbijanja davanja osobne iskaznice na uvid na traženje službene osobe. Također, policija je u srijedu priopćila da je utvrdila kako su roditelji jednog djeteta počinili prekršaje iz Zakona o osobnoj iskaznici i Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, o čemu su, s obzirom na to da dijete nije prekršajno odgovorno, obavijestili nadležni Centar za socijalnu skrb. U policiji kažu da se posljednjih nekoliko dana pred školom okupljalo nekoliko osoba suprotno odredbama Zakona o javnom okupljanju, zbog čega je policija tamo nazočila. Ističu da su, zbog toga što se okupljanje događalo u blizini odgojno-obrazovne ustanove, iznimno obazrivo postupali prema okupljenima, prije svega pazeći na dobrobit djece odnosno učenika kako ih ne bi izlagali stresnim situacijama. Upravo zbog tog razloga, navode, policija je snimala i fotografirala okupljanje te su se i na taj način utvrđivale sve relevantne okolnosti, a koje su policiji potrebne za utvrđivanje mogućeg protupravnog ponašanja.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs ocijenio je kako je tužno da roditelji koriste dijete za propagiranje vlastitih ideja, a upozorio je i da takvo ponašanje može potaknuti druge da čine stvari koje nisu u redu. U OŠ Krapinske Toplice roditelji i dalje, unatoč razgovoru sa socijalnom službom, ne puštaju dijete u školu, a Fuchs je naglasio da je dodatno loše to da se i dalje okupljaju neki koji prosvjeduju protiv nošenja maski odnosno daju podršku roditeljima koji svoga sina ne puštaju u školu. "Sve skupa, jako tužna situacija da se djeca koriste u nekakve svrhe propagiranja nekih svojih stavova i ideja", ocijenio je Fuchs. "Nadam se da će to prestati jer je zaista to vrlo, vrlo loša situacija", dodao je ministar upozorivši da takvo ponašanje "može izazvati neka druga nedolična i nezgodna ponašanja".

Naveo je pritom i primjer škole u Savskom Gaju gdje je jedan od roditelja, koliko mu je poznato i pod utjecajem alkohola, tijekom roditeljskog sastanka koji se održavao na otvorenom, uz riječi "ako ne možete riješiti situaciju, rješavajte ju ovako", zabio džepni nožić u stol. "Ne možemo reći da je izravno povezano, ali ovakvo ponašanje u javnosti moguće potakne nekog drugog na stvari koje nisu u redu", rekao je Fuchs, no vjeruje da cijela situacija neće prerasti "u nešto veće".

Postoje i indikacije, rekao je, da antimaskeri preko društvenih mreža razmjenjuju poruke i pozivaju na okupljanja, a istaknuo je i da je u Krapinskim Toplicama prosvjedovalo samo troje čija djeca idu u tu školu (roditelji dječaka i majka jedne djevojčice). "Svi ostali koji su bili tamo nisu roditelji djece iz te škole, štoviše, svi roditelji, osim ovo troje, dapače, obraćaju se i nama i županijskim vlastima i traže da se škola ostavi na miru", istaknuo je ministar. Na tvrdnju jednog od novinara kako roditelji dječaka u Krapinskim Toplicama žele da dijete ide u školu, ali bez maske, odnosno na pitanje postoji li mogućnost da se pronađe kompromis, Fuchs je odgovorio protupitanjem: "Kako mislite da to organiziramo? Da dijete sjedi ispred razreda ili vani u dvorištu?" Naveo je i da dijete nema medicinske indikacije da ne bi smjelo nositi masku i ocijenio kako u tom smislu "ne bi trebalo činiti kompromise". H/D.Pav.
IZRAZITO OBAZRIVI I FLEKSIBILNI
"Ove koji upadaju u škole treba najoštrije sankcionirati. To je prekršaj i takva praksa je nedopustiva", rekao je u srijedu premijer Andrej Plenković. "Treba poštovati mjere koje je odredio Stožer. Nije mi jasno otkud takvo iritantno ponašanje ljudi. Mi smo bili izrazito obazrivi i fleksibilni. Da su bar malo išli po drugim zemljama, shvatili bi, naročito ovi koji rade cirkuse, da smo bili mekani u restriktivnim mjerama svih vrsta. Ne vidim nikakav razlog osim ako to netko ne radi namjerno, da izazove žešću reakciju države i policije pa da se krene s nekakvim prosvjedima koji bi dobili neki spin, ali to se neće dogoditi jer nema nikakvog argumenta", rekao je.

"SAMO PROLAZNICI"
Ovo nije prosvjed, mi smo nitko i ništa, samo prolaznici, odgovarali su u srijedu okupljeni ispred OŠ Krapinske Toplice na novinarska pitanja do kada će prosvjedovati zbog roditelja Kristijana Gaćine koji ne želi da mu sin u školi nosi masku. U srijedu se pred školom okupilo šest-sedam prosvjednika koji se na zahtjev policijskih službenika nisu htjeli predstaviti zbog čega je nekoliko njih privedeno. Kristijan Gaćina ponovno je pojasnio kako ne želi da njegov sin nosi masku u školi zbog zdravstvenih razloga. "Cijele prošle godine je trpio i sada više ne može", rekao je Gaćina i dodao kako njegov sin pohađa nastavu, ali ne u školi, već pred školom. Ravnatelj Osnovne škole Krapinske Toplice, Samson Štibohar, rekao je kako roditelji odbijaju njegov poziv da dođu u školu na razgovor, a škola čini sve kako bi se učenici osjećali sigurno.