Novosti
TRENUTNO LIJEKOVA IMA DOVOLJNO

Vinkovačka bolnica uplatila 2,5 milijuna
Objavljeno 16. travnja, 2021.
Opća županijska bolnica Vinkovci uplatila je dobravljačima lijekova i medicinske opreme 2,5 milijuna kuna, koje su dobili kao dodatna sredstva od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, pa je trenutno riješeno pitanje nabave lijekova i nužne opreme za dogovorene operativne zahvate. Naime, zbog dugova veledrogerijama vinkovačka bolnica našla se među 15 bolnica za koje su dobavljači neko vrijeme primjenjivali uvjetovani režim isporuke, prema kojemu bolnice sve što naruče i dobiju - lijekove, potrošni medicinski materijal i medicinske plinove, moraju odmah i platiti.

- Sada smo malo relaksirali situaciju i dobili mogućnost nabave lijekova i potrošnog medicinskog materijala. Neke veledrogerije nastavile su isporuku, neke uvjetuju plaćanje "jedan za jedan", ali to već radimo nekoliko mjeseci i nekako uspijevamo u tome. Tako za sada nećemo zaustaviti elektivne operativne zahvate zbog nedostatka lijekova, međutim, do toga bi svejedno moglo doći zbog usložnjavanja situacije s COVID-19. Takva je situacija već bila prošle godine, kada je neko vrijeme bio i potpuni "lockdown" bolnice. Praktički smo primali samo oboljele od karcinoma i oboljele od COVID-19. Određeni dio odjela morao je biti zatvoren kako bismo preraspodjelom radnika mogli zadovoljiti potrebe na COVID odjelima. U jednom trenutku imali smo COVID odjele na tri kata, a najveći broj pacijenata u istom trenutku bio je 70 - kaže dr. Krunoslav Šporčić, ravnatelj Opće županijske bolnice Vinkovci, dodajući kako su krajem ožujka kriteriji postali još stroži, a vinkovačka bolnica našla se u situaciji da su zalihe lijekova preostale za samo desetak dana te se činilo da će elektivni operativni zahvati biti zaustavljani, a pogon smanjen kako bi zalihe potrajale što duže za ono najnužnije.

Dr. Šporčić kaže kako, kada je riječ o ostalim bolesnicima, nastoje kroz poliklinički dio, kroz dnevne bolnice, zbrinuti najveći dio, i to su i uspijevali, a teške bolesnike primali su u bolnicu. Kirurgija je radila cijelo vrijeme, operirani su bolesnici oboljeli od malignih bolesti, radili su traumu, a posljednjih mjesec i pol dana, kako je bilo malo zatišje s COVID-19, počeli su obavljati i elektivne zahvate, među kojima i operacije katarakte na očnom odjelu, gdje je najdulja lista čekanja. Ali, dodaje dr. Šporčić, situacija s koronavirusom sada se ponovno pogoršava i u vinkovačkoj su bolnici trenutno u funkciji dva COVID odjela, koja su sada na oko 70 posto popunjenosti, a broj pacijenata polako raste. S obzirom na iskustva iz prethodnih valova ove bolesti, u bolnici su u pripremi osposobiti i treći odjel, a ako to bude nužno, ponovno će se prestati s elektivnim operativnim zahvatima. M.Flego
Ponovno se pogoršava situacija s koronavirusom te su dva bolnička COVID odjela popunjena 70 posto