Kultura
UZ 60 GODINA MUZIČKOG BIENNALA ZAGREB

Kelemenov pozdrav svijetu
Objavljeno 16. travnja, 2021.
Izložba je sjećanje na 1961., na prvo izdanje festivala te na njegova osnivača

Muzički biennale Zagreb, koji Hrvatsko društvo skladatelja u jubilarnoj, 60. obljetnici postojanja zbog pandemije koronavirusa organizira u četiri festivalska bloka od 18. travnja pa sve do 22. rujna. U okviru predfestivalskih programa u zagrebačkom Etnografskom muzeju otvorena je izložba posvećena osnivaču toga festivala, skladatelju i glazbenom pedagogu Milku Kelemenu. U fokusu 60. godišnjice Biennala sjećanje je na 1961. godinu, na prvo izdanje festivala te na njegova osnivača Milka Kelemena, prožeto kroz većinu festivalskih programa.


U Kelemenovoj rodnoj Slatini već 26 godina održava se Međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena, a prošle godine popratna manifestacija na tom je festivalu bila izložba dijela fotografija nastalih na Kelemenovim putovanjima diljem svijeta, sistematiziranih u 50 albuma koji su dio ostavštine Milka Kelemena i njegove supruge Miroslave ustupljene slatinskom Zavičajnom muzeju.


Nakon pozdravnih riječi ravnateljice Etnografskog muzeja dr. sc. Goranke Horjan, umjetnička ravnateljica Muzičkog biennala Zagreb Margareta Ferek Petrić govorila je o slavljeničkom izdanju Muzičkog biennala i Kelemenovu značenju za hrvatsku i svjetsku glazbenu scenu, a izložbu je potom predstavio njezin autor Srđan Đuričić, kustos Zavičajnog muzeja Slatina.


- Ova izložba predstavlja Kelemenova fizička i iskustvena putovanja. Fizička u smislu odlaska na pojedina mjesta, a iskustvena zbog oplemenjivanja njega kao osobe i kompozitora, budući da je sva ta iskustva i spoznaje utkao u svoje avangardne kompozicije – rekao je Đuričić, zahvalivši domaćinima što su omogućili da se ova izložba, osim slatinskoj, predstavi i zagrebačkoj publici.


Sve nazočne pozdravio je i gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić, koji je izrazio zadovoljstvo što se ovom izložbom u obilježavanje velike obljetnice Muzičkog biennala Zagreb uključio i slatinski festival Dani Milka Kelemena kao vrijedna ostavština svjetski priznatog skladatelja.


Izložbu je službeno otvorio glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja Antun Tomislav Šaban. – Osim što Muzički biennale i Hrvatsko društvo skladatelja promoviraju glazbu Milka Kelemena i njegovu ostavštinu kao glazbenog učitelja, skladatelja i profesionalca, mislim da je bitno da promoviramo i njega kao čovjeka. Ova izložba to čini na najbolji način i kroz nju se može vidjeti širina, veličina i značenje toga čovjeka koji je osim svega ovoga što je napravio i čime nas je zadužio u Hrvatskoj, u Slatini i Zagrebu, proputovao cijeli svijet, i to u ona vremena kada to nije bilo nimalo lako – rekao je Šaban.
Svečanom otvorenju izložbe “Kelemenov pozdrav svijetu” nazočili su i ravnatelj Zavičajnog muzeja Slatina Vlado Majhen, ravnatelj Glazbene škole Milka Kelemena i predsjednik Festivalskog odbora Dana Milka Kelemena Antonio Brzica, direktor ureda Turističke zajednice grada Slatine Jurica Bosak i direktor Slatinskog informativnog centra Robert Turkalj.


Petar Žarković
Možda ste propustili...

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE "QUINCY JONES: 12 NOTA – O ŽIVOTU I KREATIVNOSTI"

Mudre lekcije velikoga Quincyja Jonesa

DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA OBJAVILO REZULTATE NATJEČAJA

Poznati finalisti za nagradu “Anto Gardaš”

3. FORUM JULIJA KNIFERA NA AUKOS-u

Znamo li zašto je Knifer veliki umjetnik?

Najčitanije iz rubrike