Ekonomija
VAŽNOST HIGIJENE

Protiv pandemije COVID-19 borba se vodi i vodom
Objavljeno 22. ožujka, 2021.
I pandemija COVID-19, kao nova svjetska pošast, pokazala je presudnu važnost higijene i odgovarajućeg pristupa sigurnoj i čistoj vodi za sprečavanje i suzbijanje bolesti. Higijena ruku spašava živote. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, pranje ruku jedna je od najučinkovitijih akcija koja se može poduzeti kako bi se smanjilo širenje patogena i spriječile infekcije, uključujući upravo i virus COVID-19.

Ipak, realnost je takva da milijardama ljudi još uvijek nedostaje sanitarna voda, utjecaj COVID-19 mogao bi biti znatno veći na siromašne urbane stanovnike koji žive u siromašnim četvrtima, a koji nemaju pristup čistoj vodi.

Učestalo i pravilno pranje ruku najosnovnija je obrana fronte protiv širenja COVID-19, ipak, četvrtini svjetske populacije nedostaje pristup pouzdanoj vodoopskrbi.

Dostupnost i pristup vodi, sanitarnim i higijenskim uslugama od ključne je važnosti za borbu protiv virusa i očuvanje zdravlja i dobrobiti milijuna. Znanstvenici, i to ne samo oni okupljeni oko Organizacije Ujedinjenih naroda, naglašavaju kako COVID-19 neće biti zaustavljen bez pristupa sigurnoj vodi za ljude koji žive u ugroženom položaju.

Nažalost, uz tek nekoliko izuzetaka, pokazala su se točna predviđanja kako će pandemija COVID-19 usporiti ulaganja u sektor voda u svijetu, što će samo povećati neizvjesnost u borbi protiv ove bolesti.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...

U EU-U U OŽUJKU BEZ POSLA BILO GOTOVO 13,26 MILIJUNA GRAĐANA

Hrvatska je po nezaposlenosti mladih ispod prosjeka, najniža stopa je u Njemačkoj i Češkoj

I NA MJESEČNOJ I NA GODIŠNJOJ RAZINI

Broj zaposlenih u industriji je pao

Najčitanije iz rubrike