Ekonomija
HRVATSKE VODE I EU PROJEKTI

U Osječko-baranjskoj županiji unaprjeđenje vodoopskrbe i odvodnje vrijedno 2 mlrd. kuna
Objavljeno 22. ožujka, 2021.
Ovim projektima postiže se bolja efikasnost cjelovitog vodnokomunalnog sustava

Hrvatske vode su ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju, uz potporu Vlade RH putem resornog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te uz partnerstvo s jedinicama lokalne samouprave i njihovim komunalnim tvrtkama, potaknule, pokrenule, pa sada i realiziraju cijeli niz projekata vodnokomunalne infrastrukture na cijelom području Hrvatske. Oni se realiziraju zahvaljujući izdašnim EU sufinanciranjem.

U sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020. do danas su upućena ukupno 64 poziva na dostavu prijedloga projekata, od čega je donesena Odluka o financiranju za ukupno 60 projekata ukupnih troškova u iznosu od 25 milijardi kuna. Od toga EU sredstva iznose 14,07 milijardi kuna.

Sedam projekata
U okviru OPKK 2014.-2020., do sada su na području Osječko-baranjske županije odobreni i u provedbi EU projekti Osijek (podijeljen u 2 faze), RVS Osijek (podijeljen u 2 faze), Đakovo, Valpovo-Belišće, Beli Manastir, Semeljci i Našice - ovdje govorimo o projektima ukupno vrijednim dvije milijarde kuna.



Projekt poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Beli Manastir

l Krajnji korisnik je Baranjski vodovod d.o.o., a ovim projektom planira se izrada koncepcijskog rješenja vodoopskrbe s osnovnim ciljem utvrđivanja kritičnih dionica u svrhu smanjenja gubitaka u sustavu kroz zasebne investicije. Na području odvodnje ovim projektom planira se podizanje stupnja priključenosti s postojećih 4573 priključenih stanovnika (priključenost od 45 posto) na 86 posto, odnosno 2219 novopriključenih stanovnika. Dogradnjom sustava odvodnje grada Belog Manastira planirana je izgradnja 1260 m novih gravitacijskih cjevovoda i 300 m novih tlačnih cjevovoda. U prigradskom naselju Branjin Vrh planira se izgradnja 9809 m gravitacijskih cjevovoda, 1975 m tlačnih cjevovoda i izgradnja četiri crpne stanice.

U prigradskom naselju Šećerana riječ je o izgradnji 3402 m gravitacijskih cjevovoda, 214 m tlačnih cjevovoda i izgradnji dviju crpnih stanica, a u prigradskom naselju Šumarine radi se o izgradnji 3558 m gravitacijskih cjevovoda, 1453 m tlačnih cjevovoda i izgradnji pet crpnih stanica. Izgradnja 850 komada priprema za kućne priključke.

Nadogradnjom postojećeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda 8000 na 16.000 ES postići će se podizanje stupnja pročišćavanja s 2. stupnja na 3. stupanj s bubnjem za fino poliranje čestica, uključujući izgradnju solarne sušionice mulja.



Projekt poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture grada
Osijeka - FAZA II


l Krajnji korisnik je Vodovod Osijek d.o.o. Predmet projekta je izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, treći stupanj pročišćavanja, kapaciteta170.000 ES.

Projektom će se smanjiti ispuštanje nepročišćenih otpadnih voda u osjetljiva područja sliva Dunava te pridonijeti zaštiti vodnih resursa i osiguravanju dostatne količine kvalitetne vode za piće za opskrbu stanovništva. Konkretno, cjelovitim projektom osigurava se priključenost 13.250 stanovnika na novu/obnovljenu mrežu odvodnje, pročišćavanje otpadnih voda za 170.000 ES, osigurava se kvaliteta pitke vode te podiže efikasnost cjelovitog vodnokomunalnog sustava na području aglomeracija Osijek i Bilje/Darda.

Novi sustavi
Projekt vodoopskrbe i odvodnje Valpovo-Belišće

l Krajnji korisnik je Dvorac d.o.o. Projektom će se smanjiti ispuštanje djelomično pročišćenih i nepročišćenih otpadnih voda u područje dunavskog sliva (osjetljiva područja) te pridonijeti zaštiti vodnih resursa i osiguravanju kvalitetne vodoopskrbe stanovništva. Konkretno, cjelovitim projektom osigurava se pročišćavanje otpadnih voda za četiri aglomeracije za ukupno 37.000 ES. Izgradnjom sustava odvodnje omogućava se izvedba novih 3500 priključaka kućanstava, čime se planira priključenje dodatnih cca 9900 stanovnika na sustav odvodnje te se podiže efikasnost cjelovitog vodnokomunalnog sustava na području projekta. Također, projekt pridonosi povećanju stupnja pouzdanosti vodoopskrbe.

Projektom je predviđena izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Belišću i u Petrijevcima. Izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadne vode 3. razine pročišćavanja u Belišću (za aglomeraciju Gat i Belišće) kapaciteta je 24.200 ES.

Izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadne vode 2. razine pročišćavanja aglomeracije Petrijevci kapaciteta je 9800 ES. Izgradnjom UPOV-a osigurava se sukladnost s Direktivom o odvodnji i pročišćavanju komunalnih otpadnih voda.

Tu je i izgradnja postrojenja za pripremu pitke vode Belišće kapaciteta 55 l/s kojim se osigurava sukladnost s Direktivom o kakvoći vode namijenjenoj za ljudsku potrošnju. Radi se i na izgradnji i rekonstrukcija sustava vodoopskrbe i odvodnje aglomeracija Belišće, Petrijevci, Koška i Gat.



Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Našice

l Krajnji korisnik je Našički vodovod d.o.o., a projektom se planira povećanje broja korisnika javnog sustava vodoopskrbe gdje kvaliteta isporučene vode zadovoljava odredbe Direktive o kakvoći vode namijenjenoj za ljudsku potrošnju (s vodocrpilišta Velimirovac), dijelom kroz proširenje vodoopskrbne mreže, a dijelom kroz stavljanje izvan funkcije manjih vodozahvata (naselja Granice, Ceremošnjak, Makloševac, Londžica i Seona). Dodatno, rekonstrukcijama te optimizacijom sustava postići će se smanjenje vodnih gubitaka od oko 105.000 m3/god. na sustavu, što je smanjenje neprihodovane vode za oko 6,5 % (na oko 38%).

Uz ovo cilj je projekta na području aglomeracije Našice postići 100 % pokrivenosti stalnog stanovništva i industrije/gospodarstva sustavom prikupljanja i pročišćavanja otpadnih voda trećeg stupnja. Izgradnjom sustava odvodnje planirana je gradnja 19.498 m novih gravitacijskih i 8569 m novih tlačnih cjevovoda, deset novih crpnih stanica te rekonstrukcija postojeće. Tu je i izvedba 503 novih priprema za kućne priključke odvodnje te rekonstrukcija 47 postojećih. Planirana je sanacija 7577 km postojećih cjevovoda metodama bez raskopavanja. Proširit će se sustav vodoopskrbe s 41.453 m novih cjevovoda, šest novih stanica za podizanje tlaka s 256 priprema za nove kućne priključke. Tu je i izgradnja vodospreme Velimirovac, dodatne tri stanice za podizanje tlaka s novim vodoopskrbnih cjevovodima.



Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Semeljci

l I ovdje je krajnji korisnik Đakovački vodovod d.o.o. Ovim projektom planira se smanjenje gubitaka na sustavu vodoopskrbe s 32,7 % na oko 28 %. Pokrivenost vodoopskrbnom infrastrukturom na širem području projekta iznosi praktički 100 %, a stupanj priključenosti iznosi ~89 %, odnosno oko 3900 stanovnika. Projektom će se podići stupanj priključenosti na 95 %, što odgovara broju od oko 4100 stanovnika.

Stanovništvo aglomeracije Semeljci nema osiguranu uslugu odvodnje ni pročišćavanja otpadnih voda. Ovim projektom planira se postići stupanj priključenosti korisnika od min. 85 %, odnosno 3640 novih korisnika sustava javne odvodnje.

Izgradnja sustava odvodnje uvršta 38.501 m gravitacijskih kolektora, 12.325 m tlačnih vodova, 26 crpnih stanica na sustavu odvodnje te 1260 priprema za kućne priključke odvodnje.

Dogradnjom sustava vodoopskrbe predviđena je rekonstrukcija i dogradnja transportnih cjevovoda ukupne duljine 11.319 m, izgradnja obilaznog cjevovoda oko grada Đakova 11.317 m, rekonstrukcija dijela čvorišta vodoopskrbne mreže izgradnja 38 mjerno-regulacijskih okana te 1260 vodomjera za daljinsko očitanje potrošnje.

Tu je i izgradnja novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda II. stupnja pročišćavanja kapaciteta 4800 ES, uz dodatnu redukciju fosfora.

Dario Kuštro
PROJEKT RVS Osijek – FAZA II
Krajnji korisnik Vodovod Osijek d.o.o. Izgradnja i rekonstrukcija magistralnih i distributivnih vodovodnih cjevovoda te objekata sustava javne vodoopskrbe RVS Osijek uključuje izgradnju 53,35 km i rekonstrukciju 16,90 km cjevovoda vodoopskrbe, izgradnja vodospreme 150 prostornih metara, izgradnja vodotornja 100 “kubika” te izgradnja i opremanje 11 čvorova NUS-a vodoopskrbe. Tu je i dogradnja postrojenja za pripremu pitke vode Dalj kapaciteta 24 l/s i Uspostava GIS sustava te program upravljanja gubicima. Projekt ima za cilj unaprjeđenje u području vodoopskrbe i obrade pitke vode.

Ciljna skupina projekta su stanovnici trenutno priključeni na postojeći sustav javne vodoopskrbe na području projekta te stanovnici koji će nakon provedbe projekta biti priključeni na novu/rekonstruiranu vodoopskrbnu mrežu (novih cca 9500 stanovnika).
OPERATIVNI PROGRAM
Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. predstavljao je novi okvir za nastavak sufinanciranja projekata sektora voda.

Iz ovog Operativnog programa mogli su se sufinancirati iz prioriteta 5 - promicanje prilagodbe na klimatske promjene, sprečavanje rizika i upravljanje njima, te prioriteta 6 - očuvanje i zaštita okoliša i promocija učinkovitosti resursa osigurava okvir za sufinanciranje projekata sektora voda.
Poboljšanje aglomeracije Đakovo
Krajnji korisnik je Đakovački vodovod d.o.o. Provedbom projekta će se povećati priključenost na sustav odvodnje (oko 95 % stalnog stanovništva na području aglomeracije Đakovo će se priključiti na sustav odvodnje), osigurati adekvatno pročišćavanje otpadnih voda gradnjom uređaja za pročišćavanje otpadnih voda III. stupnja, smanjiti infiltracija oborinskih voda u sustav odvodnje na prihvatljivu razinu te povećati učinkovitost i pouzdanost javnog sustava vodoopskrbe i osigurati kvalitetnija vodoopskrba i smanjenje gubitaka na vodoopskrbnoj mreži. Planirana je gradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda UPOV Đakovo, 33.000 ES, 3. st. pročišćavanja. Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture riješit će se kroz rekonstrukcija 8134 m vodovodne mreže, izgradnju dvije retencijsko preljevne građevine, izgradnju 2581 pripreme za kućne priključke odvodnje, rekonstrukciju postojećeg sustava gravitacijske odvodnje duljine 10.240 m, izgradnjom 41.625 m gravitacijskih kolektora te izgradnjom 26 crpnih stanica i 10.240 m pripadajućih tlačnih cjevovoda
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike