Ekonomija
PROJEKTI U PRIPREMI

Novi sustavi u vrijednosti od 1,2 milijarde kuna
Objavljeno 22. ožujka, 2021.

Uz projekte vodno-komunalnog gospodarstva koji se realiziraju iz sredstava iz operativnog programa 2014-2020, u pripremi je i novi set projekata u novom operativnom razdoblju 2021-2027, također na području Osječko-baranjske županije. Ovi projekti ukupno su vrijedni 1,2 milijarde kuna, od čega su nepovratna sredstva u iznosu od 620 milijuna kuna.

Priprema EU projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Donji Miholjac“

Ovim projektom planira se proširenje javnog sustava odvodnje te prikupljanje dodatne količine otpadnih voda koje se trenutačno neadekvatno ispuštaju za cca 13.000 stanovnika. Dogradnjom postojećeg UPOV-a Donji Miholjac (povećanje sa 7800 ES na 10.800 ES) pročistit će se otpadne vode javnog sustava odvodnje za cca 8300 stanovnika/ES na javnom sustavu odvodnje, 1800 ES opterećenja septičkim jamama te 600 ES opterećenja od gospodarskih subjekata.

Izgradnjom UPOV-a Magadenovac kapaciteta 3300 ES pročistit će se otpadne vode za cca 3200 stanovnika/ES na javnom sustavu odvodnje te cca 60 ES opterećenja od gospodarskih subjekata.

Također se planira poboljšanje javnog vodoopskrbnog sustava s ciljem dobre opskrbe kvalitetnom pitkom vodom za ukupno 2400 stanovnika s povećanjem priključenosti na 80 %, te smanjenje gubitaka na sustavu vodoopskrbe na prihvatljivu razinu.

Priprema EU projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Đurđenovac“

Cil je projekta unapređenje javnog vodoopskrbnog sustava sa svrhom osiguranja kvalitete i sigurnosti usluga opskrbe pitkom vodom te razvoj sustava prikupljanja i obrade otpadnih voda s ciljem doprinosa poboljšanju stanja voda izgradnjom UPOV-a ukupno 4790 ES. Planirana je izgradnja 33.500 m mreže sustava odvodnje, 894 pripreme za kućne priključke te 586 priprema za kućne priključke vodoopskrbe. Planirano je postizanje 87 % priključenosti na sustav javne odvodnje te 96 % priključenosti na sustav vodoopskrbe.

Priprema EU projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području Osijeka (aglomeracije Vladislavci, Vuka, Ernestinovo, Erdut-Dalj)“

Unapređenje javnog vodoopskrbnog sustava sa svrhom je osiguranja kvalitete i sigurnosti usluga opskrbe pitkom vodom te razvoj sustava prikupljanja i obrade otpadnih voda s ciljem doprinosa poboljšanju stanja voda izgradnjom dva UPOV-a ukupno 7200 ES. Planirana je izgradnja 118.848 m novih gravitacijskih kolektora, 24.643 m tlačnih cjevovoda i priprema 4223 pripreme za kućne priključke otpadnih voda. Također planiran je 68.451 m rekonstrukcije vodoopskrbnih cjevovoda i 1655 rekonstrukcije kućnih priključaka na sustav vodoopskrbe. Cilj je postizanje 85 % priključenosti na sustav odvodnje i 99 % priključenosti na sustav vodoopskrbe.

Dario Kuštro
Poboljšanje u Aglomeraciji Punitovci
Razvoj sustava prikupljanja i obrade otpadnih voda s ciljem doprinosa poboljšanju stanja voda. Ovo se planira postići izgradnjom UPOV-a aglomeracije Punitovci i izgradnjom nove mreže sustava odvodnje 36.500 m.

Na projektnom području na sustav javne odvodnje priključit će se ukupno 3690 stanovnika. Osigurat će se adekvatno prikupljanje na uređaj za pročišćavanje otpadne vode Punitovci II. stupnja pročišćavanja. Povećat će se učinkovitost i pouzdanost javnog sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda uvođenjem ekonomske cijene vode, smanjiti infiltracija tuđih voda u sustav odvodnje na prihvatljivu razinu te povećati učinkovitost i pouzdanost javnog sustava vodoopskrbe i osigurati kvalitetnija vodoopskrba i smanjenje gubitaka na vodoopskrbnoj mreži.
Briga o zaštiti vodnih resursa

Projekti poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture na području Osječko-baranjske županije, očekivano, pretežito uključuju izgradnju i rekonstrukciju magistralnih i distributivnih vodovodnih cjevovoda te objekata sustava javne vodoopskrbe, čime se poveća stupanj pouzdanosti vodoopskrbe. S druge strane dominantni su i radovi na izgradnji sustava odvodnje, čime se omogućava izvedba novih priključaka kućanstava. No posebno je dragocjeno to što su se korisnici odlučili i za izgradnju ili rekonstrukciju postojećih uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Time će se smanjiti ispuštanje nepročišćenih otpadnih voda u osjetljiva područja sliva Dunava te pridonijeti zaštiti vodnih resursa i osiguravanju dostatne količine kvalitetne vode za ljudsku potrošnju za opskrbu stanovništva. Sve zajedno to pridonosi povećanju stupnja pouzdanosti javnog sustava vodoopskrbe.

ŽUPANIJE

EU projekti u Slavoniji

Ukupni vodnokomunalni projekti koji se realiziraju iz Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" 2014-2020, na području Slavonije, odnosno u svih pet slavonskih županija u ukupnoj su vrijednosti od 4,76 milijardi kuna. Hrvatske vode s partnerima, komunalnim tvrtkama i jedinicama lokalne samouprave sudjeluju u projektima koji se realiziraju i na području Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske, Vukovarsko-srijemske te Brodsko-posavske županije.

U "Požeškoj" su županiji u tijeku provedba tri projekta - Pleternica, Požega te Lipik - Pakrac, vrijedni 583 milijuna kuna. Iz EU sredstava osigurana su 334 milijuna kuna.

U "Vukovarskoj" županiji završen je projekt Županja, a u tijeku je realizacija projekta u Vinkovcima i Vukovaru. Sva tri projekta u vrijednosti su nešto više od jedne milijarde kuna, nepovratna sredstva EU komponente u iznosu su od 582 milijuna kuna.

Vrijednost EU vodnokomunalnih projekata koji su već realizirani na području Virovitičko-podravske županije u iznosu su od 693 milijuna kuna. Tri su, pod radnim nazivima Pitomača, Slatina te Virovitica faza II.

U Brodsko-posavskoj županiji realiziran je projekt Slavonski Brod, a u provedbi je onaj u Novoj Gradiški. Oba projekta ukupne su vrijednosti 456 milijuna kuna. Nepovratna EU sredstva osigurana su u iznosu od 249 milijuna kuna.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike