Novosti
IVAN RADIĆ KANDIDAT ZA GRADONAČELNIKA OSIJEKA

Želimo promijeniti sliku o gradu otvarajući vrata najkvalitetnijim ljudima
Objavljeno 9. ožujka, 2021.
Godinama upozoravam na nesposobnost gradske uprave da se uhvati u koštac s naoko banalnim, a bitnim problemima

Ivan Radić, saborski zastupnik i predsjednik osječkog HDZ-a, u nedjelju je predstavio svoju kandidaturu za gradonačelnika Osijeka te slogan predizborne kampanje "Nova energija Osijeka".

U razgovoru za Glas Slavonije Ivan Radić govori o svom programu, predviđanjima izbornog rezultata, o svom političkom iskustvu, najvećim problemima s kojima se suočava Osijek te o svojim planovima u slučaju pobjede na svibanjskim lokalnim izborima.

Prema nekim analizama, HDZ nikad nije bio bliži osvajanju vlasti u Osijeku. Kakva su vaša očekivanja kao kandidata za gradonačelnika? Osjećate li zbog ovih očekivanja poseban pritisak? Posebno se ističe kako je velika razlika između parlamentarnih i lokalnih izbora, i da birači drugačije zaokružuju kandidate kada je riječ o lokalnim izborima.

- Istina, relevantna istraživanja pokazuju da smo favoriti kako za grad Osijek, tako i za Osječko-baranjsku županiju, ali još je mnogo do izbora. Moja očekivanja su pobjeda i stabilna gradska vlast. Pred nama je prilika da u upravljanje gradom unesemo novu energiju, suvremene politike i iskoristimo sve mogućnosti koje se pružaju kroz EU fondove, nacionalna i regionalna sredstva i, naravno, kroz transparentno i smislenije korištenje proračunskih sredstava. To jedinstvo i suradnja koju imamo sa županijom i nacionalnom razinom nikad nisu bili važniji, i nikada dosad nisu bili ponuđeni građanima Osijeka, tako da sam siguran da će građani ponoviti podršku koju su nam dali na četvrtskim i na parlamentarnim izborima. To je odgovornost, ali nikako pritisak. U politici sam jer želim mijenjati stvari, direktno utjecati na kvalitetu života u Osijeku.

Razvojna vertikala
Koje su odrednice i najvažniji elementi vašeg izbornog programa s kojim ćete izići pred Osječane?

- Godinama se pripremamo za razvojnu vertikalu grada Osijeka, kako bismo bili spremni kad i ako nam građani ukažu povjerenje da zajedno uspijemo. Zadnjih godina stvara se dojam u kojem je Osijek grad koji stagnira, ili čak nazaduje, koji ni u čemu nije najbolji. No, to nije istina. U Osijeku je toliko ljudi koji rade izvanredne stvari, od naših IT-jevaca, brevisica i brojnih kulturnjaka, NK Osijek i Bjelice, poduzetnika, arhitekata…, sve do župana Anušića koji dokazuju da se itekako može. Ono što mi želimo jest to da se svima njima konačno priključi i gradska uprava. Želimo promijeniti sliku o gradu, prije svega među našim sugrađanima, otvarajući vrata najkvalitetnijim ljudima koji žive, žele doći, ili se vratiti u Osijek. Prvi korak je digitalizacija gradske uprave i priprema dokumentacije za financiranje i primjenu smart city rješenja na razini čitavog grada, od upravljanja prometom, rasvjetom, gradskom imovinom, pa nadalje. Već godinama upozoravam na nesposobnost gradske uprave da se uhvati u koštac s naoko banalnim, a životno bitnim problemima, kao što su ambrozija i komarci, zbog kojih velik broj naših sugrađana mjesecima ne može normalno boraviti na otvorenom. Želim sustavno rješavati takve probleme po uzoru na najbolje europske prakse, i u suradnji s lokalnim znanstvenicima. Građani od gradske uprave očekuju rješenje problema koji im remete kvalitetu života. Treće je priprema dokumentacije za vanjsko financiranje kroz državna sredstva i EU fondove. Trebamo izići izvan okvira gradskog proračuna, a za to je potrebno pripremiti dokumentaciju. Vanjskim sredstvima može se dodatno zazeleniti grad, primijeniti već spomenuta razna smart city rješenja te na kraju sagraditi i ključna infrastruktura, ali potrebno je pripremiti projekte i otvarati prava vrata u pravom trenutku. Četvrto je sjesti s društvom arhitekata i definirati standarde kojima ćemo štititi najvrednije prostore koje imamo i planirati razvoj grada da bude na ponos svima. Pripremamo se za ozbiljan program stambene politike koji bi uključivao gradnju stanova za najam za mlade obitelji, ali i brojne druge programe za mlade. Proteklih mjeseci mnogo razgovaramo na temu umirovljenika i njihovih potreba, od domova i dnevnih boravaka za starije, i svemu čime možemo poboljšati njihovu kvalitetu života.

Grad već dugo ima problem s načinom upravljanja. Veći dio drugog mandata gradonačelnik Ivan Vrkić spriječen je u obavljanju funkcije zbog bolesti, njegovi dogradonačelnici i pročelnici odjela kao da su nevidljivi, Osječani otvoreno kritiziraju vlast zbog brojnih problema – komunalnih, gospodarskih i drugih. Koje ste vi probleme detektirali kao najveće i prioritetne za rješavanje, i kako gledate na to kako se Gradom upravljalo zadnjih dvije i više godina?

- Vjerujem da smo bili najglasnija, takoreći jedina oporba proteklih godina, i da smo redovito reagirali na sve propuste istovremeno trudeći se biti konstruktivni i nudeći rješenja od toga kako se Grad nosio s epidemijom, komarcima, vođenjem projekata, kao što je Kopika, javnom rasvjetom, sporošću izdavanja građevinskih dozvola, rastom cijene komunalnih usluga itd.

Gospodina Vrkića poštujem kao osobu, i s obzirom na njegovu dob i zdravstveno stanje unatrag dvije godine, mislim da rasprava na temu njega kao gradonačelnika u ovom trenutku nije potrebna.

U prethodnom razdoblju obišli ste nekoliko hrvatskih gradova kako biste vidjeli njihove dobre primjere javne uprave. Koje ste zaključke iz tog obilaska izvukli i što bi od toga bilo prihvatljivo za Osijek?

- Ako želimo Osijek na prvom mjestu, onda moramo učiti od najboljih u pojedinom segmentu i radovati se trenutku kada drugi budu učili od nas. Kad pogledate analize najboljih gradova u Hrvatskoj prema različitim kriterijima, Osijeka nema nigdje, ali ovi koje sam posjetio na tim su listama. Postoje pozitivne prakse kod pojedinih gradova u Hrvatskoj, naravno, i brojne u gradovima u inozemstvu, a s kojima također stvaramo odnose. Kad vidite da je Bjelovar prije dvije godine uveo potpunu transparentnost gradskog proračuna, da Dubrovnik ima e-upravu, brojna smart city rješenja, i gradi stanove za najam mladih, onda se pitate zašto to mnogo manji od Osijeka mogu, a mi ne možemo. Šibenik je iz EU fondova obnovio kulturnu baštinu, sveučilište, inkubatore, a Zadar je pri završetku najvećeg i najkompletnijeg sportskog centra u Hrvatskoj te paralelno ima izvrsne rezultate na području EU fondova i demografije. Obišao sam i nekoliko komunalnih tvrtki, prije svega Split parking, kako bih se uvjerio u to da gradska tvrtka može efikasno i uz jako dobre financijske rezultate pružati građanima mnogo bolju uslugu od one koju mi imamo u Osijeku. Nije mi problem učiti iz dobrih primjera i onda ih prilagoditi našem gradu.

Godine kao prednost
Jeste li se odlučili za kandidate za dogradonačelnike? Možemo li očekivati da će među njima biti i bar jedna žena? Naime, dosad na popisu mogućih kandidata nema nijedne žene, ni kada je riječ o strankama, kao i o nezavisnim kandidaturama.

- Volio bih veću uključenost žena u gospodarstvu i politici, što će se, nadam se, i dogoditi u idućem razdoblju. Imam veliki broj suradnica, i to ne zato što su žene, nego zato što su izuzetno stručne, sposobne i proaktivne u određenim područjima. Ovo ujedno daje odgovor i na vaše pitanje.

Najmlađi ste među za sada najavljenim kandidatima za gradonačelnika Osijeka. Mnogi vam to ističu i kao prednost, a drugi kao nedostatak. Kakav je vaš odgovor?

- Dijeliti ljude na stare i mlade, ili bilo koja druga podjela, nije prikladna za vrijeme u kojem živimo. Jedina podjela u ovom poslu može biti na sposobne i manje sposobne. Za obnašanje dužnosti i posla gradonačelnika koji je izuzetno operativan i zahtjevan ako ga radiš onako kako ja doživljavam tu dužnost, 33 godine mogu biti samo prednost, u mom slučaju znače mnogo energije, a već dovoljno političkog i poslovnog iskustva. Da sam nastavio s košarkom, sad bih već bio veteran koji završava karijeru, a u poduzetništvu te ni s 25 nitko ne gleda da si premlad. Kako god bilo, godine su jedna od stvari na koje ni ja ni moji protukandidati ne možemo utjecati. Imam radno, a pogotovo političko iskustvo, no svjestan sam koliko mudrost i iskustvo starijih mogu biti dragocjeni pri donošenju odluka i zato rado pitam i saslušam savjet prije nego donesem odluku.

Kako komentirate svoje protukandidate? Koga smatrate najvećom konkurencijom?

- Poznajem ih osobno, ili iz viđenja. Različiti smo ljudi, različitih pogleda, različite energije i ne bih ih komentirao. Ovo je za situaciju u kojoj se Osijek danas nalazi mnogo važniji i ozbiljniji proces od same "utrke za poziciju gradonačelnika", jer pobjeda na predstojećim izborima donosi jako mnogo odgovornosti, zadataka i posla, a ja jednostavno mislim da je moj tim taj koji u najkraćem vremenu može napraviti najviše za Osijek. Ovo je izgradnja povjerenja građana u institucije i ljude koji ih zastupaju, njihove vjere da život u ovom gradu može biti najbolji i najpoželjniji u Hrvatskoj. Mi građane samo predstavljamo, i moj zadatak je misliti o njima, a ne o protukandidatima.

Dario Kuštro
IZUZETNO SAM PONOSAN NA SEBE ŠTO SAM DVA STUDIJA PRIVEO KRAJU
Postoje komentari na vaš stupanj obrazovanja, odnosno na to što nemate fakultetsku diplomu. Kako odgovarate na to, i smatrate li to svojim nedostatkom? Planirate li nastaviti školovanje?- Imam dvije fakultetske diplome, no kad se baviš politikom krenu svakakve priče i navikneš na podmetanja. Završio sam sveučilišni preddiplomski studij na Građevinskom fakultetu te nedavno diplomski studij, smjer ekonomska politika i regionalni razvitak, na Ekonomskom fakultetu. Bio sam odličan učenik u osnovnoj, vrlo dobar u gimnaziji, i krenuo sam jako dobro sa studijem. Počeo sam paralelno raditi, ušao u politiku, i na kraju prilično rastegnuo fakultet, ali sam ga završio. Za posao u realnom sektoru nije mi bila presudna diploma, a i u politici sam se izborio i ušao u Sabor, bez da me itko za to pitao, no htio sam to završiti radi sebe. Moram priznat da je bio popriličan izazov nakon nekoliko godina pauze vratiti se u klupu, uzeti knjigu i polagati ispite te paralelno raditi, no izuzetno sam ponosan na sebe što sam prvo jedan, a onda i drugi studij priveo kraju. Baš radi sebe, svoje obitelji i sutra djece, jako mi je stalo da sam obavio taj zadatak koji sam stavio ispred sebe.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike