Crna kronika
I POLICIJA PRATI DRUŠTVENE MREŽE...

Jedan je "pao" zbog poticanja na mržnju, a drugi zbog fotografija
Objavljeno 28. siječnja, 2021.
Sudeći po dva (posljednja) slučaja sankcioniranja, kazneno i prekršajno, neprimjerenog ponašanja na Facebooku zabilježena na istoku Slavonije u kratkom vremenu, jasno je da - i policija pozorno prati, i nadzire, društvene mreže. Naime, u srijedu su iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske izvijestili o 22-godišnjaku iz Srijemskih Laza, sela u okolici Vinkovaca, koji je na svom facebook-profilu objavljivao sporne fotografije, a 15-ak dana prije u Negoslavcima, kod Vukovara, uhićen je 63-godišnjak koji se društvenim mrežama koristio, prema policiji, za poticanje na nasilje i mržnju. Oba slučaja su, zanimljivo je, službeno - otkrivena "izravnim policijskim radom", bez prethodne prijave.


Kada je riječ o slučaju iz Srijemskih Laza, policija navodi kako je 22-godišnjak na svom profilu na društvenoj mreži Facebook na objavljenim fotografijama "isticao simbole kojima se remeti javni red i mir". Prema neslužbenim saznanjima, mladić je objavio vlastitu fotografiju s kapom i zastavom s neprimjerenim simbolima, pri čemu se spominju četiri slova S. Ubrzo mu je zbog toga policija došla na vrata.


- Slijedom prikupljenih saznanja o isticanju simbola kojima se remeti javni red i mir na objavljenim fotografijama na profilu 22-godišnjaka na društvenoj mreži Facebook, policijski službenici su 25. siječnja, na temelju naloga Općinskog suda u Vinkovcima, pretražili dom i druge prostorije u Srijemskim Lazama te osobni automobil 22-godišnjaka. Pretragom je pronađeno i oduzeto više zastava različitih veličina i kapa s neprimjerenim simbolima, kao i 65 komada streljiva različitog kalibra te poluautomatska puška bez zatvarača - naveli su iz PU u Vinkovcima. Sporne objave na Facebooku 22-godišnjaku su priskrbile prekršajne sankcije jer će policija protiv njega podnijeti optužne prijedloge prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, kao i prema Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja.
Slučaj iz Negoslavaca je, međutim, završio kaznenom prijavom. Bilo je to 11. siječnja, kada je uhićen muškarac u dobi od 63 godine pod sumnjom za kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju, a koje je počinio preko društvene mreže. S.Butigan
STARIJEM SU ODUZELI RAČUNALO
Policija je 63-godišnjaka iz Negoslavaca osumnjičila da je preko društvene mreže "na neprimjeren način objavljivao neprimjerene poruke i komentare", pri čemu je javno učinio dostupnim sadržaj kojim se poziva na nasilje i mržnju. "Time je ostvario obilježja kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju", navodila je policija. Prema saznanjima, neprimjereni je sadržaj Negoslavčanin objavljivao na društvenoj mreži 15-ak dana, a, neslužbeno, taj je sadržaj imao međunacionalno obilježje. Policija je obavila pretragu i oduzela računalo kojim se 63-godišnjak koristio te je podnijela kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Vukovaru.
Možda ste propustili...

POLICIJA POZIVA GRAĐANE DA VRATE ORUŽJE

Pronašao minu radeći u polju

IMAO JE 3,56 PROMILA ALKOHOLA U KRVI

Pijan, teško ozlijeđen u tučnjavi

Najčitanije iz rubrike