Crna kronika
OŠTETIO 68-GODIŠNJAKA ZA VIŠE OD 13.000 KUNA

Ugovorio pretplatu na mobitel bez znanja žrtve
Objavljeno 25. siječnja, 2021.

O računalnoj prijevari još iz 2018. godine, Policijska uprava osječko-baranjska izvijestila je u subotu. Naime, tijekom listopada 2018. godine, još uvijek nepoznata osoba neovlašteno je došla do osobnih podataka 68-godišnjaka te sklopila pretplatnički ugovor s telekomunikacijskom tvrtkom bez znanja i odobrenja žrtve. Nakon toga lopov nije plaćao račune koji su, naravno, prema osobnim podacima, stizali na adresu žrtve. Nepoznati je prijevarom na taj način oštetio 68-godišnjaka za više od 13.000 kuna. Policija traga za kradljivcem osobnih podataka. Proteklih godina, pogotovo od početka 2000-ih, bila je prava "poplava" zasnivanja pretplatničnih ugovora s telekomunikacijskim tvrtkama, a da su osobe čiji su podaci navedeni nisu za to znali. Bilo je i onih koji su nasjeli na priče prevaranata, pa su za sitan novčani iznos svjesno zasnivali pretplatničke ugovore na svoje ime. Prijevare su postali svjesni tek kada su im počeli stizati golemi računi na mobilne telefone koje nikada nisu ni imali u rukama.


Iz policije podsjećaju kako zaštititi osobne podatke od nedopuštene i nezakonite uporabe.


- Upozoravamo građane da vode računa o zaštiti svojih osobnih podataka, osobito onih koji su inače nedostupni drugim osobama, a mogu poslužiti za sklapanje bilo kakvih ugovornih odnosa. Posebnu pozornost potrebno je obratiti na davanje ili ostavljanje osobnih dokumenata, ili njihovih preslika bez nadzora na mjestima koja omogućuju pristup drugim osobama te njihovu neovlaštenu uporabu. Upozoravamo građane da u svakodnevnom životu s povećanim oprezom postupaju s osobnim podacima te da podatke ne prosljeđuju građanima, da prije bilo kakvog uključivanja u neku nagradnu igru, provjere vjerodostojnost i organizatora, kao i izvor objave - poručili su iz PU osječko-baranjske.


Također, policija upozorava građane da ne pristaju na bilo kakve nerealne prijedloge drugih osoba koje od njih traže da osobno sklapaju pretplatničke ugovore i njima predaju mobilne telefone, uz obećanje da će za isto dobiti novčanu naknadu, a kasnije neće biti u obvezi plaćati mjesečne račune, jer su oni kao potpisnici ugovora sami odgovorni za ispunjavanje ugovorenih obveza. S.Lacić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike