Osijek
OKUPLJANJE I MIRNA ŠETNJA OKO „BIJELE LAĐE“

Stanari Gornjodravske obale: Želimo nazočiti prestavljanju plana izgradnje na ovom prostoru
Objavljeno 24. prosinca, 2020.

Okupljanjem i mirnom šetnjom oko prostora nekadašnje Bijele lađe, duž koga su zapalili lampione, stanari Gornjodravske obale okupljeni u Građansku inicijativu „Bijela leđa“, večeras su, prije svega, izrazili nezadovoljstvo što će se javno predstavljanje Prijedloga izmjena i dopuna urbanističkog plana uređenja središta Osijeka održati (samo) putem live streama (u ponedjeljak u 11 sati) , a što će umanjiti mogućnost sudjelovanja zainteresiranih stranaka, prvenstveno osoba starije životne dobi koje su manje "informatički pismene".

Potreba za Izmjenom i dopunom Plana ukazala se zbog inicijative tvrtke Žito d.o.o. Osijek da se na toj čestici omogući izgradnja višenamjenske zgrade poslovne namjene (poliklinika i hotel) s pet nadzemnih etaža. Traži se, dakle, povećanje etažnosti jer trenutno je dozvoljena izgradnja četiri. Odluku o tome, a nakon provedene javne rasprave, u konačnici donosi Gradsko vijeće, a javnu raspravu vodi Upravni odjel za urbanizam Grada Osijeka.

„Da li samovolja nekakvih privatnih interesa ide na uštrb građanskih prava? Nevjerojatno je da za ovakvu veliku akciju koja se tiče promjene urbanističkog plana središta Osijeka javna rasprava biva raspisana 28. prosinca, dakle za vrijeme blagdana. Držim da je to ciljano“, rekao je Davor Petrović ispred Građanske inicijative.

Ovim putem apelira na pročelnika resornog gradskog ureda da odgodi javno predstavljanje jer su, drže u inicijativi, već ispunjeni uvjeti propisani Zakonom o prostornom uređenju da se javna rasprava odgodi. Odnosno, žele da se, uz poštivanje važećih epidemioloških mjera, organizira rasprava u dvorani kako bi kao zainteresirane stranke na licu mjesta mogli čuli, imali mogućnost postaviti pitanja i da kroz tako dobivene informacije budu pravilno usmjereni.

Od okupljenih se moglo čuti kako ih je strah za svoju imovinu, strah ukoliko gradnja krene da će doći do probijanja podzemnih voda, slijeganja okolnih zgrada… 

„Ipak, apsolutni apel večeras je - dopustite građanima Osijeka da neposrednim putem budu nazočni na javnoj raspravi kako bi mogli postaviti pitanja i dobiti odgovore“, ponovio je Petrović.

S istom namjerom Građanska inicijativa „Bijela lađa“ i za nedjelju za 11 sati poziva na okupljanje i mirnu šetnju oko prostora Bijele lađe. D. Ku.

Možda ste propustili...

OPREMANJE ŠKOLSKIH KNJIŽNICA

Pomozite osječkoj OŠ Svete Ane

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

KAD SE MALE RUKE SLOŽE - SVE SE MOŽE

Stambeni kontejner za baku Koviljku je stigao

Najčitanije iz rubrike