Novosti
IZNIMNO POVOLJNI ZAJMOVI ZA SPAS RADNIH MJESTA

Hrvatskoj iz instrumenta SURE 1,02 milijarde eura za očuvanje zaposlenosti
Objavljeno 22. listopada, 2020.

Hrvatska će iz instrumenta SURE Europske unije za privremenu potporu radi smanjenja rizika od nezaposlenosti u izvanrednoj situaciji nakon izbijanja COVID-19 do kraja godine dobiti 490 milijuna eura, a ukupno joj je odobreno 1,02 milijarde eura, rečeno je u četvrtak na sjednici Vlade. Ministar financija Zdravko Marić dobio je ovlaštenje za potpisivanje sporazuma o zajmu između Europske unije i Republike Hrvatske za tu privremenu potporu.


Podsjetio je da je instrument SURE odlukom Vijeća EU-a uspostavljen za podršku radnim mjestima i radnicima. Cilj uspostave instrumenta SURE omogućavanje je dodatne financijske pomoći pogođenim članicama u iznosu do 100 milijardi eura u obliku zajmova EU-a. Za financiranje zajmova Europska komisija će se zadužiti na financijskim tržištima te zatim ta sredstva iznajmljivati državama članicama pod povoljnijim uvjetima. Prva tranša zaduženja provedena je prije nekoliko dana od 17 milijardi eura, a interes je, naveo je Marić, bio više nego deset puta veći.


"Instrument je usmjeren na sheme za skraćeno radno vrijeme i slične mjere kako bi se pomoglo državama članicama u zaštiti radnih mjesta, a time i zaposlenih i samozaposlenih od rizika nezaposlenosti i gubitka prihoda. Sve države članice potpisale su Sporazum o jamstvu, čime je SURE instrument postao operativan, odnosno na raspolaganju državama članicama", rekao je Marić dodavši da je Hrvatska podnijela zahtjev za financijska sredstva u cilju financiranja mjera koje su dovele do naglog i ozbiljnog povećanja stvarnih i planiranih rashoda koji su izravno povezani, s jedne strane subvencijama za očuvanje radnih mjesta te potporom za skraćeno radno vrijeme. "Hrvatskoj je na raspolaganju zajam od 1,02 milijarde eura, uz maksimalnu prosječnu ročnost od 15 godina i razdoblje raspoloživosti za financijsku potporu od 18 mjeseci. Financijsku potporu moguće je koristiti kroz maksimalno osam obroka, koji se mogu isplatiti preko jedne ili više tranši. Radi se o iznimno povoljnim zajmovima, a do kraja ove godine Hrvatskoj će biti isplaćen ukupni iznos od 490 milijuna eura, što ćemo staviti u rebalans proračuna, što je oko 48 posto od ukupnog dodijeljenog iznosa", zaključio je Marić.


Na sjednici je odlučeno i o uključivanju mikro i malih poduzetnika u program dodjele državnih potpora sektoru mora, prometa, prometne infrastrukture i povezanim djelatnostima u aktualnoj pandemiji COVID-19, koji su bili u poteškoćama na dan 31. prosinca 2019. godine. Ti poduzetnici mogu biti korisnici potpora pod uvjetom da se nad njima ne provodi cjelokupni stečajni postupak i da nisu primili potporu za sanaciju ili potporu za restrukturiranje. Pod prihvatljive korisnike dodatno se uključuju i poduzetnici koji imaju registrirana poduzeća za cestovni prijevoz robe kao i oni poduzetnici koji su ujedno i pružatelji javnih usluga.
Premijer Andrej Plenković na sjednici se osvrnuo i na dodatne mjere za očuvanje radnih mjesta. Podsjetio je na sve dosad poduzete mjere koje su omogućile zadržavanje radnih mjesta, niske stope nezaposlenosti i očuvanje likvidnosti poduzeća istaknuvši da je u tu svrhu isplaćeno radnicima i poduzetnicima u privatnom sektoru 6,85 milijardi kuna. S dodatnih planiranih 300 - 350 milijuna kuna to će do kraja godine dosegnuti 7,5 milijardi kuna. H/I.B.
SAČUVATI POSLOVNU AKTIVNOST
Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, osvrnuvši se na najnovije Vladine mjere za očuvanje radnih mjesta u vrijeme pandemije, novinarima je rekao da trendovi na tržištu rada pokazuju da su te mjere donesene pravodobno, adekvatno i iznimno brzo te da su to elementi koji čine tržište rada sigurnim. "Mi u ovom trenutku imamo više od tri tisuće zaposlenih više nego početkom pandemije, dok nezaposlenost nije rasla kao u ostalim konkurentnim zemljama. Svakodnevno pratimo što se događa na tržištu rada, a povezano je s epidemiološkom situacijom. Brojke koje se tiču broja zaraženih postaju sve izazovnije za društvo i zato ćemo nadalje pratiti sve što je potrebno da bismo sačuvali ekonomsku i poslovnu aktivnost", naglasio je Aladrović.
USKORO REBALANS
Podaci HZMO-a kažu da je krajem veljače bilo 1,542 milijuna osiguranika, a prošlog tjedna 1,545 milijuna. "Vidimo blago povećanje za 3210 osiguranika, što znači da su mjere koje smo poduzeli imale smisla i pokazale učinkovitost uz istodobno osiguravanje funkcioniranja državnih i javnih služi, mirovina i financiranje svih obaveza", ustvrdio je premijer Plenković. Najavio je za idući tjedan da će na Vladu doći prijedlog rebalansa proračuna za ovu godinu i prijedlog proračuna za iduću godinu, o čemu će Sabor raspravljati nakon blagdana Svih svetih. Ambicija je da rebalans i proračun budu izglasani tijekom studenoga, kazao je.