Novosti
DOZVOLE DOBILE TRI KOMPANIJE

I u Slavoniji kreće novo geotermalno istraživanje
Objavljeno 14. listopada, 2020.
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja donijelo je odluke o izdavanju dozvola za istraživanje geotermalnih voda u energetske svrhe za četiri istražna prostora na području Slavonije, Podravine i Međimurja, priopćeno je u utorak iz Agencije za ugljikovodike.

Dozvolu za istraživanje geotermalnih voda u energetske svrhe na istražnom prostoru Legrad-1 dobila je tvrtka Geo Power Energy Development iz Zagreba. Kako dalje navodi Agencija, tvrtka Ensolx, također iz Zagreba, dobila je dvije dozvole za istraživanje, i to na istražnim prostorima Ernestinovo i Merhatovec, a dozvolu za istraživanje geotermalnih voda na istražnom prostoru Lunjkovec-Kutnjak dobila je tvrtka Buko Termal (Mali Bukovec), inače u vlasništvu Varaždinske županije i Općine Mali Bukovec.

Podsjetimo, Agencija za ugljikovodike u lipnju ove godine raspisala je natječaj za istraživanje geotermalnih voda u energetske svrhe na četiri istražna prostora, na koji je pristiglo devet ponuda sedam različitih ponuditelja. Povjerenstvo za provođenje nadmetanja za istraživanje geotermalnih voda pregledalo je i ocijenilo pristigle ponude te je, sukladno sa zakonom, prijedlog za dodjelu dozvola poslalo Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. Kada je riječ o radnim programima, odnosno projektima s kojima su se kompanije nadmetale, Agencija navodi kako je prije svega riječ o geotermalnim elektranama, "koje će dati doprinos održivoj, čistoj i, što je najvažnije, stabilnoj proizvodnji električne energije".

Marijan Krpan, predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike, istaknuo je u priopćenju kako su ti natječaji jasan pokazatelj da geotermalni projekti mogu igrati važnu ulogu u energetskoj tranziciji, ali i biti okosnica zelenih projekata u Republici Hrvatskoj. Krpan se dotaknuo i posebno teških okolnosti u kojima se odvijao natječaj. "Dobili smo ponude za sva istražna područja i privukli investitore, ali i lokalnu zajednicu. To je osobito važno jer je natječaj išao u trenutku kad su sve velike kompanije stopirale projekte istraživanja zbog neizvjesnosti koju je donijela pandemija koronavirusa. Vjerujem da će se na ovim lokacijama razviti uspješni geotermalni projekti. Imamo dovoljno domaćeg znanja i iskustva, ali i prirodnih potencijala koje moramo usmjeriti u one obnovljive izvore od kojih gospodarstvo i lokalna zajednica mogu imati najviše koristi", istaknuo je Marijan Krpan.

Agencija za ugljikovodike naglašava kako se samo vrijednost istražnih radova u tim projektima procjenjuje na gotovo 152 milijuna kuna.

U rujnu je Agencija istaknula kako upravo ovi projekti u Hrvatskoj imaju potencijal biti perjanica energetske tranzicije, s obzirom na to da će se istraživanja odvijati na prostorima za koje je geotermalni potencijal utvrđen na bušotinama inicijalno izrađenima za potrebe istraživanja i eksploatacije nafte i plina. D.Pav.
Vrijednost istražnih radova u prvoj fazi procjenjuje se na gotovo 152 milijuna kuna