Crna kronika
DVANAESTOGODIŠNJAK ZADRŽAN U BOLNICI U SLAVONSKOM BRODU

Dječak izletio biciklom pred motocikl, teško je ozlijeđen
Objavljeno 10. srpnja, 2020.
OPRISAVCI - U samo četiri dana ovoga tjedna u prometu je teško ozlijeđeno troje djece. U Oprisavcima je, u srijedu u 19.33, teško ozlijeđen 12-godišnjak. Policajci su očevidom utvrdili da je dječak izletio biciklom pred motocikl.- Upravljajući biciklom, 12-godišnjak se uključivao s kolnog ulaza na kolnik ne propustivši motocikl, koji se kretao kolnikom s prednošću prolaska. Motociklom je upravljao 33-godišnjak. Došlo je do udara motocikla u bicikl i pada obojice vozača na kolnik. U ovoj prometnoj nesreći 12-godišnjak je teško ozlijeđen i prevezen u bolnicu u Slavonskom Brodu, gdje je zadržan na daljnjem liječenju. U vezi sa spomenutom prometnom nesrećom slijedi izvješće Općinskom državnom odvjetništvu - doznajemo od Kate Nujić, glasnogovornice Policijske uprave brodsko-posavske.

Dan ranije, u utorak oko 12.10, automobil je naletio na desetogodišnje dijete koje je vozilo bicikl. U nedjelju je teško ozlijeđeno 10-godišnje dijete u mjestu kod Otočca. Dijete je istrčalo na cestu u trenutku kada je traktorom naišao pijani 19-godišnjak.

Prema Biltenu o sigurnosti cestovnog prometa MUP-a, u proteklih deset godina, od početka 2010. do kraja prošle godine, u prometnim nesrećama smrtno je stradalo 75-ero djece u dobi od 6 do 13 godina. Još ih je 1330 u prometnim nesrećama ozlijeđeno teško i 8834 lakše. U svojstvu pješaka poginulo je 31 dijete, 11 dok su vozili bicikl, a jedno je dijete, u dobi između 7 i 13 godina, tijekom 2011. godine poginulo kao vozač motocikla. Najviše djeca ipak stradavaju kao putnici u automobilima.

Iz Policijske uprave virovitičko-podravske podsjećaju roditelje da, prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, biciklom na cesti smije upravljati osoba koja je navršila 14 godina, a djeca s navršenih devet godina samo ako su osposobljeni u školi za upravljanje biciklom ili u pratnji osobe starije od 16 godina. Za vrijeme vožnje bicikla po cesti vozači mlađi od 16 godina moraju koristiti zaštitnu kacigu, a kao i svi drugi vozači moraju poštovati sve važeće prometne propise i prometna pravila i ne smiju se koristiti mobitelom.

- U cilju povećanja sigurnosti djece u prometu i izbjegavanja stradavanja djece pozivaju se roditelji na dosljedno poštovanje ovih prometnih propisa, odnosno da ne dopuštaju djeci mlađoj od 14 godina da samostalno sudjeluju u prometu na biciklima ako nemaju završenu edukaciju za vožnju biciklom i o tome izdanu potvrdu HAK-a te da svoju djecu u skladu sa svojim mogućnostima educiraju o vožnji bicikla na prometnicama u okolici i vode računa da dijete obvezno koristi biciklističku kacigu kada vozi bicikl. Također se pozivaju i ostali sudionici u prometu, posebno vozači motornih vozila, na povećani oprez kada u prometu uoče dijete u bilo kojem svojstvu sudionika u prometu - apeliraju iz policije.

Kako smo već ranije pisali, od 2015. godine, u prometnim nesrećama na području Virovitičko–podravske županije, sudjelovalo je 262 djece do 14 godina, od kojih je troje poginulo, 13 je teško ozlijeđeno i 91 lako, a sve troje poginule, četvero teško ozlijeđene i desetero lako ozlijeđene djece nastradalo je vozeći bicikl. U istom razdoblju u cijeloj Hrvatskoj poginulo je sedmero djece vozeći bicikl.

Kako ističu iz Policijske uprave virovitičko-podravske, gotovo sva djeca koja su stradala u prometnim nesrećama nisu smjela samostalno biti u prometu, niti su imala zaštitnu kacigu, iako su ju bila obvezna imati.

Sandra Lacić
U proteklih 10 godina u prometnim nesrećama u Hrvatskoj poginulo je 75-ero djece u dobi od 6 do 13 godina
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike